Majoritatea oamenilor nu aplică loţiunea de protecţie solară corect. Soluţia recomandată de cercetătorii britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizatori de creme de protecţie solară obţin mai puţin de jumătate din protecţia trecută pe eticheta produsului, arată un studiu realizat de Universitatea King's College din Londra. Motivul este legat de faptul că nu se respectă modul de aplicare recomandat de producători.

Cercetătorii de la Universitatea King's College din Londra au evaluat cât de mult beneficiază oamenii de protecţie solară atunci când folosesc în mod tipic produsele de pe piaţă. Oamenii nu primesc beneficiul complet de blocare a radiaţiilor ultraviolete de protecţie solară, deoarece aplică loţiunea într-un strat mai subţire decât recomandă producătorii, concluzionează studiul publicat în revista „Acta Dermato-Venereology”, citată de Science Daily.


În primul experiment de acest fel, echipa universităţii a evaluat deteriorarea ADN-ului în piele după ce a diminuat grosimea stratului de protecţie solară aplicat sub 2 mg / cm2 - cantitatea pe care producătorii o utilizează pentru a-şi atinge coeficientul de protecţie „SPF” anunţat pe eticheta produsului.
 

Rezultatele au arătat că loţiunile cu un factor de protecţie solară (SPF) de 50, aplicate într-un mod tipic, ar oferi în cel mai bun caz 40% din protecţia aşteptată. Constatările au determinat echipa de cercetători să sugereze consumatorilor să folosească o protecţie solară SPF mult mai mare decât cred ei că este necesar, pentru a se asigura că sunt protejaţi de daunele provocate de soare.

Experimentul

Ca parte a cercetării, oamenii de ştiinţă au împărţit o grupă de 16 voluntari în două grupe de opt (trei femei şi cinci bărbaţi în fiecare). Un grup a fost expus la o singură repriză de radiaţii ultra violete (UVR), care au simulat lumina soarelui, în zone tratate cu loţiune de protecţie solară aplicată în straturi variind ca grosime de la 0,75 mg, până la 1,3 mg şi până la 2 mg / cm2.
 

Celălalt grup a primit expuneri în cinci zile consecutive - pentru a imita expunerea continuă din timpul concediului. Cantitatea de expunere la UVR a fost variată pe parcursul experimentului, pentru a replica condiţiile în destinaţii de vacanţă, cum ar fi Tenerife, Florida şi Brazilia.


Biopsiile din zonele pielii expuse la UVR au arătat că, pentru grupul care a fost expus în mod repetat la UVR, s-a constatat o deteriorare considerabilă a ADN-ului în zonele care nu au primit protecţie solară, chiar dacă doza UVR a fost foarte scăzută. Deteriorarea a fost redusă atunci când a fost aplicată protecţia solară la o grosime de 0,75 mg / cm2 şi a fost redusă considerabil când au fost aplicate 2 mg / cm2 de protecţie solară, chiar şi cu doze mult mai mari de UVR.

Rezultatele 

Cinci zile de expunere la doză mare de UVR cu agentul de protecţie solară aplicat la 2mg / cm2 au arătat o deteriorare semnificativ mai mică decât expunerea la doza unică de UVR fără protecţie solară. Autorul raportului, profesorul Antony Young de la King's College din Londra, a declarat: „Nu exista nicio controversă legată de faptul că loţiunile de protecţie solară asigură o protecţie importantă împotriva cancerului cauzat de impactul razelor ultraviolete ale soarelui. Cu toate acestea, ceea ce arată această cercetare este că modul în care este aplicată protecţia solară joacă un rol important în determinarea eficienţei acesteia.”

Important de reţinut

„Având în vedere că majoritatea oamenilor nu folosesc produse de protecţie solară aşa cum acestea au fost testate de producători, este mai bine ca oamenii să folosească un SPF mult mai mare decât crede că este necesar”, mai spune cercetătorul.
 

Nina Goad de la Asociaţia Britanică de Dermatologie a spus: „Această cercetare demonstrează de ce este atât de important să alegeţi un SPF de 30 sau mai mare. În teorie, un SPF de 15 ar trebui să fie suficient, dar ştim că în situaţiile din lumea reală avem nevoie de protecţia suplimentară oferită de un SPF mai mare.


De asemenea, arata de ce nu trebuie să ne bazăm doar pe soluţiile de protecţie solară, ci să folosim şi hainele şi umbra în acest sens. „O atenţie suplimentară trebuie să manifestăm atunci când aplicăm protecţia solară, deoarece suntem predispuşi să nu acoperim întreaga suprafaţă a corpului, precum şi să  aplicăm un strat prea subţire”, mai spune Nina Goad.

Citeşte şi

Efectul nociv asupra sănătăţii cauzat de folosirea îndelungată a telefonului inteligent

Cocoaşa de smartphone: copiii au probleme cu spatele din cauza jocurilor şi a telefoanelor mobile

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite