FOTOGALERIE Fiii lui Dorel Vişan şi-au făcut pensiune pe bani de la UE. Totul a început cu filmul Senatorul melcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Vişan (în dreapta) pe terasa Pensiunii Smida Park
Călin Vişan (în dreapta) pe terasa Pensiunii Smida Park

Povestea pensiunii Smida Park, din Munţii Apuseni, unul dintre exemplele de proiecte europene de succes din Cluj, începe la finalul unuia dintre cele mai de cunoscute filme în care a jucat Dorel Vişan, Senatorul Melcilor, peliculă nominalizată la Festivalul de la Cannes.

Acţiunea filmului „Senatorul Melcilor" se petrece într-o localitate montană din România, iar Dorel Vişan interpretează rolul senatorului Vârtosu, care vine să inaugureze o instalaţie eoliana. Cu această ocazie, el se instaleaza într-o superbă vilă de protocol care a  aparţinut familiei Ceauşescu. Pe lângă succesul filmului nominalizat la Festivalul de la Cannes, Vişan s-a mai ales cu ceva: „atunci am văzut eu nişte lucruri şi mi-a venit ideea să facem o cabană pentru familie la munte. Lucrurile s-au complicat şi aşa s-a ajuns la o pensiune". De la lansarea filmului în 1995 şi până la inaugurarea pensiunii familiei Vişan din satul Smida (la 90 de kilometri de Cluj-Napoca), comuna Beliş, la începutul lui 2012, au trecut 17 ani. Perioada îndelungată nu contează atâta timp cât maestrul Vişan şi pentru cei trei fii ai săi, care au pus osul la ridicarea pensiunii, sunt mulţumiţi: „Sunt mândru de ei. A ieşit excelent. Nu mă aşteptam".

Bani de la UE

Din biroul firmei de dezvoltări imobiliare pe care o deţine împreună cu cei doi fraţi ai săi, Valentin (45 de ani) şi Mihai (36 de ani), Călin Vişan (43 de ani) ne povesteşte, relaxat, geneza pensiunii: „Tatăl meu, după ce a terminat un film, ne-a dat o parte din onorariul pentru rol pentru a face o cabană. Atunci am cumpărat terenul, 2.000 de metri pătraţi în satul Smida, într-o zonă superbă din Parcul Naţional Apuseni. Ştiam locul pentru că acolo mergeam cu familia de 20 de ani, stăteam la cort sau la localnici". Bărbatul, care seamănă izbitor cu Dorel Vişan, explică împrejurările în care planul unei cabane de familie s-a transformat într-o pensiune de patru stele. „Pentru ceea ce doream nu ne ajungeau banii. Atunci, am căutat surse de finanţare. Am găsit posibilitatea accesării de fonduri europene, însă cabana trebuia transformată în pensiune", detaliază Călin. În 2008 a fost depus proiectul pentru finanţare europeană. „Suma de 200.000 de euro a venit de la UE şi încă 200.000 de euro am strâns noi. Ne-am ipotecat apartamentele, inclusiv pe cel al tatălui meu. El a fost nevoit să-şi vândă şi acţiunile. În total ne-a costat circa 500-600.000 de euro", arată bărbatul.

Faze ale construcţiei

Click aici pentru a vedea fazele constucţiei pensiunii

Secretul succesului proiectelor europene
Lucrările au început în 2011, iar pensiunea a fost inaugurată în februarie 2012,la circa 5 ani de la depunerea proiectului european. „Am vrut să facem o pensiune care şi peste 10 ani să fie cea mai <<tare>>. Am văzut cum e prin Austria, cum e prin Franţa şi împreună cu arhitectul şi consultantul am făcut un proiect bazat pe arhitectura specifică Munţilor Apuseni. Vrem ca cei care vin la noi să vadă tradiţia românească, nu să se cazeze într-o pensiune ca în Austria", spune Călin Vişan. El ne dezvăluie filosofia afacerii: „Trebuie să-i dai clientului ceea ce-şi doreşte. De multe ori, mă duc şi-i întreb eu pe turişti". Cel puţin până acum această concepţie le-a adus succes. La pensiune vin clienţi din toată ţara, inclusiv din Bucureşti şi Constanţa, dar şi turişti englezi, germani şi francezi. „În iulie-august am avut grad de ocupare de 95 %, ceea ce este extraordinar. O lungă perioadă nu am putut nici noi să stăm la pensiunea nostră pentru că era plin", concluzionează, zâmbind, Călin Vişan. El a dezvăluit şi „secretele“ succesului unui proiect european: „Dacă nu te pricepi, e important să apelezi la un consultant specializat şi să fii serios. Nu am avut probleme cu obţinerea sumelor. Totul a decurs bine“. Fraţii Vişan vor să continue dezvoltarea pensiunii tot cu fonduri europene. „Vrem să facem un centru de activităţi sportive chiar lângă pensiune. Dacă vine turistul să aibă cât mai multe facilităţi“, a menţionat Călin Vişan. El a mai arătat că pensiunea a avut un impact pozitiv şi asupra comunităţii locale. „Toate lucrările le-am făcut cu localnici. Ei lucrează la pensiune, ei câştigă ducându-i pe turişti cu căruţa sau cu sania. În plus, tot ceea ce se consumă la pensiune este produs local, proaspăt. Pe de altă parte, este un lucru bun şi pentru imaginea României. Străinii sunt impresionaţi de frumuseţea locurilor şi recomandă pensiunea şi altor prieteni.“

Pensiunea Smida Park noaptea

Click aici pentru a vedea cum arată pensiunea în exterior

Pensiune de patru stele

Pensiunea, cu 9 camere şi 30 de locuri de cazare, pune la dispoziţia clienţilor un restaurant propriu cu regim închis, piscină interioară cu sistem de înot contra curentului, saună, sală de conferinţe, loc de joacă interior şi exterior pentru copii, sală de recreere cu masă de ping-pong şi alte jocuri. De asemenea, turiştii au parte de atracţiile din zonă: Parcul Naţional Apuseni, zona carstică Padiş, Cascada Vălul Miresei, Cetăţile Ponorului. Aici se poate pescui, vâna sau se pot face plimbări cu bicicleta.

Pensiune

Click aici ca să vezi cum arată pensiunea în interior

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite