FOTO VIDEO Clujenii protestează, a şaptea duminică la rând, faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A şaptea duminică de proteste la Cluj FOTO: Florina Pop
A şaptea duminică de proteste la Cluj FOTO: Florina Pop

Aproximativ 3.000 de clujeni au ieşit, în stradă, pentru a şaptea duminică la rând, ca să-şi arate nemulţumirea faţă de exploatarea cu cianuri la Roşia Montană. Ei au afirmat că sunt hotărâţi să meargă până la capăt cu protestele şi că vor bloca instituţiile statului dacă va fi cazul.

Manifestanţii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.30, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu pancarte pe care erau scrise mesajele "Roşia Montană e începutul Revoluţiei", "Ministerul Mediului este sclavul Goldului", "Nu contează caracterul, când ai braţul ca minerul".

Ei scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană!", "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Nu corporaţia face legislaţia".

La miting s-au împărţit atât fluturaşi prin care oamenii erau chemaţi la „o adunare naţională“ (după cum scria pe fluturaşi) în 19 octombrie la Câmpeni, în judeţul Alba, cât şi exemplare gratuite dintr-un ziar care susţine campania „Salvaţi Roşia Montană“.

Printre manifestanţi se afla şi soţia primarului Clujului, Oana Boc.

cluj

Oana Boc la protest

Tema protestului de azi a fost „mizerie e mare, curăţenia continuă“.

„Ieri (n.r. sâmbătă) l-am văzut pe Ministrul Marilor Proiecte Naţionale, Dan Şova, aducând în discuţie încă o minciună. Şova a spus că potrivit licenţei de exploatare, în orice moment, indiferent ce va urma, Roşia Montană Gold Corporation va obţine o prelungire a licenţei şi nu va pleca din România indiferent de presiunea străzii.
Dacă acest Şova spune adevărul, eu mă îndoiesc, avem un ocupant al Munţilor Apuseni. Potrivit lui Şova, chiar dacă se va respinge, compania va rămâne la Roşia Montană, blocând un proiect. Guvernul României a fost captivat de această companie, deciziile au fost scrise cu punct şi virgulă de această companie. Noi nu vrem să se lungească, cerem ca această lege, dacă nu a fost respinsă de Guvern, să se dezbată cât mai repede”, a afirmat Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari.

protest rosia montana cluj 13 oct

Manifestanţi urcând strada Victor Babeş, unde se află şi sediul UMF

„S-au terminat aşa-zisele audieri. Dacă această comisie ar fi vrut să înţeleagă ce se petrece la Roşia Montană aveau posibilitatea unei anchete. În comisie s-au spus lucruri extrem de grave, studiul de impact se bazează pe informaţii falsificate, rapoartele au fost modificare prin birouri. Nu vrem ca Roşia Montană să dispară", a spus şi Mihai Goţiu (mai jos, în video), un alt manifestant.

În jurul orei 18.00, manifestanţii au plecat din Piaţa Unirii spre campusul studenţesc Haşdeu, unde doar în dreptul căminului 14 au stârnit reacţiile dorite din partea studenţilor  - vreo 20 de tineri scandau „Uniţi, Salvăm Roşia Montană“ şi aveau pancarte cu mesaje precum „Educaţie, nu cianură“.

În drum spre Haşdeu au blocat traficul pe strada Victor Babeş. De acolo au coborât pe strada Piezişă în privirile tinerilor ieşiţi la o bere la barurile din zonă. Au intrat apoi pe Calea Moţilor (stradă care leagă cel mai mare cartier al Clujului de centru) şi s-au îndreptat spre Gară unde nu au mai ajuns din cauza unui accident rutier care a avut loc în jurul orei 19.30.

Poliţiştii şi jandarmii care însoţeau manifestanţii i-au îndreptat din Piaţa Mihai Viteazu spre Prefectură, adică spre Bulevardul 21 decembrie 1989.

protest rosia montana cluj 13 oct

Studenţii de lângă căminul nr. 14 din Haşdeu

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de comisia parlamentară specială, la care au fost audiaţi, până vineri, reprezentanţi ai mai multor instituţii.

Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Protest cu roşii pentru Roşia Montană. Clujenii au stors mai multe roşii pe fotografia ministrului Culturii

„Culorile morţii“ în Apuseni. Fotografia unui clujean înfăţişând satul îngropat pe fundul unui lac de steril, expusă la Londra

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite