Factorii care stau la baza longevităţii. Ce lucruri esenţiale vă pot ajuta să trăiţi peste 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de vârsta de 100 de ani, genele bune ajută, dar nu spun întreaga poveste. Unde locuiţi are un impact semnificativ asupra probabilităţii că veţi ajunge la o vârstă centenară, sugerează un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Washington.

Publicat în „Jurnalul Internaţional de Cercetări de Mediu şi Sănătate Publică” şi bazat pe datele privind mortalitatea în statul Washington, concluziile echipei de cercetare sugerează că locuitorii din Washington care trăiesc în comunităţi cu vârste mixte, în care locuitorii pot umbla mult pe jos, pot avea mai multe şanse să trăiască până la 100 de ani.

De asemenea, aceştia au găsit o corelaţie cu statutul socioeconomic, iar o analiză suplimentară a arătat că grupurile geografice în care probabilitatea de a atinge vârsta centenară este ridicată sunt situate în zonele urbane şi oraşele mai mici cu statut socioeconomic superior, inclusiv zona Seattle şi regiunea din jurul localităţii Pullman, relatează Science Daily

Factorii ereditari explică doar 20-35% din şansele de a atinge 100 de ani 

„Studiul nostru se adaugă corpului din ce în ce mai mare de dovezi care au demonstrat că factorii sociali şi de mediu contribuie semnificativ la longevitate", a declarat autorul studiului Rajan Bhardwaj, un student la medicină din anul II de la Universitatea de Stat din Washington, care s-a interesat de această temă după ce a fost îngrijitor la domiciliu al bunicului său. Cercetările anterioare, a spus el, au estimat că factorii ereditari explică doar aproximativ 20 - 35% din şansele unui individ de a atinge vârsta centenară.

„Ştim din cercetările anterioare că puteţi modifica, prin comportament, susceptibilitatea dumneavoastră la diferite boli bazate pe genetica dvs", a explicat Ofer Amram, autorul principal al studiului şi un profesor asistent care conduce laboratorul comunitar pentru sănătate şi epidemiologie spaţială, la Universitatea de Stat din Washington.

Cu alte cuvinte, atunci când trăieşti într-un mediu care susţine îmbătrânirea sănătoasă, acest lucru afectează probabil capacitatea ta de a-ţi bate şansele genetice prin schimbări ale stilului de viaţă. Cu toate acestea, a existat o lipsă de iinformaţii cu privire la care sunt factorii de mediu şi sociali care determină cel mai bun mediu pentru a trăi până la vârsta centenară. Această lipsă a încercat studiul s-o elimine.

În colaborare cu coautorii Solmaz Amiri şi Dedra Buchwald, Bhardwaj şi Amram au analizat datele furnizate de stat despre decesele a aproape 145.000 de locuitori ai Washingtonului care au murit la 75 de ani sau peste această vârstă între 2011 şi 2015. Datele includeau informaţii despre vârsta şi reşedinţa la momentul decesului, precum şi sexul, rasa, nivelul de educatie şi starea civilă.

Trei elemente esenţiale

În funcţie de locul în care a locuit persoana, cercetătorii au folosit date din Studiul Comunităţii Americane, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi alte surse pentru a atribui o valoare sau punctaj diferitelor variabile de mediu pentru cartierul său. Variabilele pe care le-au privit includeau nivelul sărăciei, posibilitatea de a se deplasa pe jos, accesul la îngrijire medicală primară, accesibilitate, procentul populaţiei în vârstă care a rămas activă, statutul rural-urban, poluarea aerului şi spaţiul verde disponibil.

Ulterior, aceştia au efectuat o analiză de supravieţuire pentru a determina care elemente privind zona în care locuiau şi factorii demografici erau legaţi de o probabilitate mai mică de a muri înainte de vârsta centenară.

Au descoperit că posibilitatea de a se deplasa pe jos, statutul socioeconomic mai ridicat şi un procent ridicat al populaţiei în vârstă care a rămas activă (o măsură a diversităţii vârstei) erau corelate pozitiv cu atingerea statutului centenar.

„Aceste descoperiri indică faptul că comunităţile de vârstă mixtă sunt foarte benefice pentru toţi cei implicaţi”, a spus Bhardwaj. „De asemenea, acestea susţin importanţa demersurilor urbanistice de a face străzile mai prietenoase cu cei care vor să se deplaseze pe jos, ceea ce face mai accesibilă mişcarea fizică pentru adulţii în vârstă şi asigură un acces mai uşor pentru aceştia la îngrijiri medicale şi la magazine alimentare", spune Amram. Acesta adăugă că cartierele care oferă mai multă diversitate de vârstă tind să fie în zonele urbane, unde adulţii mai în vârstă sunt susceptibili să experimenteze mai puţină izolare şi mai mult sprijin comunitar.

Albii au mai mari şanse să trăiască până la 100 de ani

Între timp, Bhardwaj a declarat că descoperirile lor subliniază şi importanţa eforturilor continue de a rezolva disparităţile de sănătate cu care se confruntă minorităţile rasiale, precum afro-americanii şi nativii americani. În concordanţă cu rezultatele cercetărilor anterioare, de exemplu, datele arată că rasa albă este corelată cu ajungerea la 100 de ani. Analizând sexul, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că femeile au avut mai multe şanse să ajungă la vârsta centenară.

În cele din urmă, cercetătorii au dorit să vadă în ce zone ale statului oamenii aveau o probabilitate mai mare de a atinge vârsta centenară. Pentru fiecare cartier, au calculat anii de viaţă potenţiali pierduţi, sau numărul mediu de ani pe care persoanele decedate l-ar fi avut dacă ar fi continuat să trăiască pentru a atinge vârsta de 100 de ani.

Cercetătorii au găsit grupuri cu probabilitate mare de a trăi până la vârsta centenară în zone socioeconomice superioare din centrele urbane şi oraşele mici din stat, inclusiv în zona Seattle şi în regiunea Pullman. .

Deşi este nevoie de mai multe cercetări pentru a extinde rezultatele lor, cercetătorii au spus că rezultatele studiului ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru a crea comunităţi mai sănătoase care să promoveze longevitatea la adulţii în vârstă.

Vă mai recomandăm şi:

Ce mănâncă cei mai longevivi oameni de pe planetă. Cinci alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din dietă

Topul celor mai longevivi foşti şefi de stat şi de guvern din lume. Pe ce loc se află Ion Iliescu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite