Droguri capturate la Biroul Vamal Otopeni. Un clujean de 51 de ani a introdus pe teritoriul României 351 de kilograme de frunze khat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşină de poliţie  FOTO Adevărul
Maşină de poliţie  FOTO Adevărul

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii DIICOT au confiscat 351 de kilograme de plante khat, droguri de risc şi de mare risc, depistate asupra unui bărbat de 51 de ani, la Biroul Vamal Otopeni, informează, vineri, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii DIICOT – Structura Centrală au organizat, în perioada 14-15 iunie, o operaţiune pentru depistarea unui transport de droguri de risc şi de mare risc.

Astfel, s-a reuşit prinderea în flagrant a unui membru al reţelei infracţionale, un bărbat, de 51 de ani, din  Cluj-Napoca în timp ce a introdus pe teritoriul României, după efectuarea procedurilor specifice vamale la Biroul Vamal Otopeni,  22 de colete ce conţineau în total 351,07 kilograme de frunze khat.

Drogurile au fost declarate la intrarea în România ca fiind frunze de hena, importate din Tanzania, utilizate în industria cosmetică.

Din cercetări a reieşit că reţeaua infracţională ar fi coordonată de către persoane de origine africană, rezidente în Marea Britanie, iar drogurile trebuiau să ajungă pe piaţa neagră din Marea Britanie, valoarea acestora fiind de aproximativ 700.000 de euro.

“În urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, trafic internaţional de droguri de risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, ulterior fiind arestat preventiv pentru 30 de zile”, precizează IGPR.

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai ANAF – Direcţia Generală a Vămilor.

IGPR precizează că substanţele active din plantele de khat, respectiv cathinona şi cathină, fac parte din tabelul I şi tabelul III al Legii 143/2000 pentru combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, fiind droguri de mare risc şi droguri de risc.

Efectele consumului acestei plante sunt similare cu cele ale consumului de Ecstasy, iar plantele sunt consumate în special în Europa de Vest de către comunităţile de africani, susţin poliţiştii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite