Diploma de baby-sitter, paşaport pentru munca în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30 de clujence au primit, astăzi, diploma de absolvire a primului curs gratuit de calificare ca baby-sitter. Cele mai multe dădace cu diplomă spun că acea bucată de hârtie le dă o şansă în plus să îşi găsească un loc de muncă atât în ţară, dar mai ales în străinătate.

Ioana Titieni are 55 de ani şi este asistentă medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Lucrează de 35 de ani în domeniu, însă anul acesta s-a gândit că nu i-ar strica dcă ar avea o a doua calificare. „Nu se ştie niciodată când trebuie să îţi schimbi activitatea. M-am gândit că ies în curând la pensie şi că nu mi-ar strica un venit în plus“, spune Ioana Titieni.

Ea recunoaşte că cele mai multe femei care s-au înscris la cursul de bone cu acte în regulă au făcut acest lucru cu gândul că şi-ar putea găsi mai uşor de lucru în străinătate, dacă ar avea o diplomă în domeniu. „Când am început cursul, nu m-am gândit să plec în străinătate, dar acum îmi surâde şi mie idea, chiar dacă am 55 de ani. Celelalte colege, mai tinere, toate au spus că vor să plece la muncă dincolo“, a declarat asistenta medicală, acum şi baby-sitter autorizat. „Nici nu sunt de condamnat că vor să plece din ţară“, a declarat şi Ştefan Roman, preşedintele Sanitas Cluj, instituţia care a organizat cursurile de calificare, în colaborare cu CNSRL Frăţia, confederaţia de care aparţine sindicatul.

Diplome de baby-sitter

Cele 28 de clujence, cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, care au urmat cursul de bone primesc, astăzi, diplomele de absolvire. „Documentul este emis de Ministerul Muncii şi are timbrul sec al Ministerului Educaţiei. Cursul este recunoscut şi în Uniunea Europeană“, precizează Ştefan Roman. Pe lângă cursurile de formare pentru baby-sitter, prin intermediul aceluiaşi proiect european vor fi formaţi şi îngrijitori la domiciliu pentru peroane vârtsnice, coafeze, cosmeticiene, bucătari şi cofetari. „Proiectul a început în primăvara lui 2010 şi va continua până în 2013. Valoarea lui este de peste un million de euro“, a declarat liderul sindical Ştefan Roman.

În străinătate sau în ţară?

„De când cu aceste cursuri, s-au interest de noi şi firmele de baby-sitting“, spune Ioana Titieni, care ar dori să lucreze mai întâi la noi, ca să acumuleze experienţă, înainte să ia în calcul o plecare în Occident. Bonele din Cluj sunt plătite pentru 8 ore pe zi cu sume curpinse între 500 (119 de euro) şi 1.000 de lei (238 de euro) lunar, în funcţie de câte ore lucrează şi ce anume sunt solicitate să facă, pe lângă activitatea de îngrijire a copilului (mâncare, spălatul hainelor, călcat). În străinătate, salariul oferit pentru o bonă porneşte de la 500 de euro. Cât despre sistemele de supraveghere instalate de părinţi, pentru a verifica dacă baby-sitter-ul angajat îşi face treaba cum trebuie, româncele nu se tem de ele. „Eu aş fi de acord să fiu supravegheată, chiar şi cu camera de luat vederi, pentru că, astfel, părinţii vor fi mai liniştiţi şi mai mulţumiţi. În plus, dacă sunt mulţimiţi, voi primi o recomandare bună, când voi pleca la alt angajator“, este de părere proaspăta bonă cu diplomă, Ioana Titieni.

Ce au învăţat bonele la cursuri

Participantele la cursul de baby-sitter au învăţat noţiuni de anatomie şi de dezvoltare pisho-motorie a copilului. De asemenea, au învăţat cum se asigură condiţiile igienico-sanitare, dar şi comfortul copiilor. Cu alte cuvinte, au învăţat cum să spele şi cum să ţină copii de diferite vârste, în braţe. Cursantele au făcut practică la o grădiniţă din oraş.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite