Decizie neaşteptată a unuia dintre cei mai de succes antreprenori români. Renunţă la business pentru un post de bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Metz a fondat în anul 2000 una dintre primele firme IT din Cluj - EBS. FOTO: Arhivă personală
Daniel Metz a fondat în anul 2000 una dintre primele firme IT din Cluj - EBS. FOTO: Arhivă personală

Daniel Metz, unul dintre primii antreprenori IT din Cluj, care acum este preşedintele Consiliului de Administraţie al unei companii cu peste 1.000 de angajaţi, renunţă la business pentru a se angaja la Universitatea Babeş-Bolyai pe un post de lector plătit cu circa 3.000 de lei net.

Antrepenorul va participa, în 3 februarie, la concurs pentru un post de lector pe perioadă determinată de 1 an la Facultătea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Departamentul de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Limba Germană de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Postul e remunerat cu circa 3.000 de lei net. Daniel Metz va concura singur pentru postul respectiv. 

„Din 2017, am început să predau la Universitatea Babeş-Bolyai, în calitate de cadru didactic asociat. Acum, după ieşirea mea din rolul de lider executiv al unei companii de succes, am decis să fac pasul următor. Acela de a candida pentru un post de cadru didactic titular. În ultimul segment al activităţii mele profesionale, doresc să mă dedic carierei universitare. Este o obligaţie morală, un gest de recunoştinţă faţă de comunitatea în care am avut şansa de a scrie o poveste de succes”, a susţinut Metz pe blogul său.

Metz a desfăşurat activităţi didactice la Linia Germana în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. 

El a predat cursuri la disciplinele: „Strategii de Afaceri”, „Antreprenoriat in IT”, „Inovare ITC in Guvernare”, „Cicluri de viata ale sistemelor software”, „Economia firmelor internationale”, „Cultura antreprenoriala”. Începând din 2021, Metz este cadru didactic asociat la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, în cadrul Facultîţii de Ştiinţe Economice şi Administrative, Departamentul Ştiinţe economice.
 

Metz va preda următoarele discipline: Antreprenoriat (în limba germană), Ciclul de viata al sistemelor soft (în limba germană); Economia firmelor internaţionale (în limba germană). El va avea circa 11 ore pe săptămână.

Cum şi-a motivat gestul 

Metz a susţinut că anul trecut a renunţat la postul de manager al NTT România, filială a multinaţionalei japoneze NTT, şi şi-a planificat următorul pas. 

„Anul trecut, în luna mai, am terminat de scris o poveste. O poveste despre un grup de oameni entuziaşti, visători, dornici de succes şi dispuşi să schimbe regulile viitorului. Timp de 20 de ani, am avut onoarea de a conduce acest grup minunat. Dintotdeauna am ştiut că va veni ziua în care va trebui să mă retrag. Atunci când începi să desenezi un cerc, îţi doreşti ca acel cerc să fie închis. Acel moment trebuie planificat minuţios şi îndeosebi asumat raţional şi emoţional. Încă de acum 5 ani am decis ca, după încheierea misiunii mele „executive”, să mă dedic educaţiei oamenilor tineri. Prin mâna mea au trecut de-a lungul timpului mii de oameni tineri. Ştiu că pot să îi ajut, împărtăşindu-le experienţa şi expertiza pe care le am”, a mai spus el. 

Omul de afaceri a concluzionat subliniind importanţa educaţiei: „Este esenţial să ne pregătim tinerii pentru competiţia dură a viitorului. Cu un tineret educat, bine pregătit pentru viaţă, şansele noastre ca naţiune în competiţia globală vor deveni mai bune de la an la an”. 

Cine este Daniel Metz


Daniel Metz, fost CEO NTT DATA Romania, este Preşedinte al Consiliului de Administraţie NTT DATA Romania, din mai 2021. În 2000, a înfiinţat EBS Romania, care a fost cumpărată în 2013 de către compania japoneză NNT DATA. Între 2013 şi 2021 a fost CEO NTT DATA Romania SA. În prezent, aceasta se află în top 7 companii de IT din ţară, cu peste 2.000 de angajaţi.


Din 2018, este Doctor în Management “Magna Cum Laude”, titlu obţinut în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.


Din 2020, Daniel Metz este membru al Comisiei Fundaţiei „Alma Mater Napocensis” (este o organizaţie independentă, non-guvernamentală, non-profit, cu profil cultural, social, ştiinţific, tehnologic şi de servicii, având ca unic fondator Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) şi membru extern al Institutului de Istorie „George Bariţiu”, Academia Română – Filiala din Cluj-Napoca. 

Vă mai recomandăm: 

Clujul înainte de era IT. „Oamenii veneau sâmbăta la firmă pentru că aici era aer condiţionat, net şi Cola“ VIDEO

Piaţa clădirilor de birouri din Cluj, în colaps. Lider de multinaţională IT: „Foarte puţini vor să revină la birou“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite