Credincioşii spun „Nu“ mitropoliei de la Sibiu
0Credincioşii din Oradea şi Alba Iulia se opun trecerii de la Mitropolia Clujului, la Mitropolia Ardealului.
La un an de la moartea lui Bartolomeu Anania, primul mitropolit al Clujului, două structuri bisericeşti din Transilvania au hotărât, în urma adunărilor eparhiale, să treacă de la Mitropolia Clujului la cea a Ardealului. Credincioşii nu sunt de acord, deşi membrii aleşi de ei în adunările eparhiale au zis „da", relevă un studiu făcut de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Impact negativ
Sondajul IRES a analizat gradul de informare al enoriaşilor privind reorganizarea mitropoliilor în Transilvania, percepţiile şi atitudinile acestora faţă de acest subiect. Au fost chestionate 1.021 de persoane cu vârste peste 18 ani din Mitropolia Clujului şi 500 de persoane din judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Mai mult de jumătate dintre cei interogaţi ştiau de această iniţiativă de reorganizare şi tot atâţia resping ideea. Dintre respondeţi, peste 90% se consideră oameni credincioşi, iar o treime merg o dată sau de mai multe ori pe săptămână la biserică (31% din Alba, 29% în Mureş şi 33% în Bihor).
Oamenii cred că efectele acestei împărţiri sunt de rău augur. 67% dintre ortodocşii din Alba cred că impactul acestei restructurări este negativ. La fel consideră şi 66% dintre mureşeni şi 72% dintre bihoreni.
Raţiuni pastorale, nu sensibilităţi ale trecutului
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, preotul Bogdan Ivanov, a afirmat că ar trebui să se acorde o mai mare atenţie preferinţelor enoriaşilor. „Opinia enoriaşilor ridică un mare semn de întrebare. Ar trebui să se ţină cont de ceea ce doresc ei. Considerăm îndreptăţită orice reechilibare teritorială, însă aceasta ar trebui să pornească de la raţiuni pastorale misionare ale prezentului, nu de la sensibilităţi ale trecutului", susţine Ivanov.
Acesta mai spune că astfel de decizii de reorganizare trebuie luate cu maturitate.
Sfântul Sinod are ultimul cuvânt
Cuvântul final în această dispută îl are Sfântul Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care se va întâlni în 16 şi 17 februarie. Mitropolia Clujului însumează peste 2,5 milioane de credincioşi, cei mai mulţi fiind în eparhiile Clujului şi Alba Iuliei. Dacă cele două structuri s-ar desprinde, Mitropolia Clujului ar rămâne cu aproximativ 1,5 milioane de credincioşi. Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului s-a înfiinţat pe 4 noiembrie 2005, iar primul mitropolit a fost Bartolomeu Anania. Mitropolia Clujului are cinci eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Oradei, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului. Mitropolia Ardealului are Arhiepiscopia Sibiului şi Episcopia Covasnei şi Harghitei.