Comuniştii, ardeleanca şi o caricatură la gazetă. Cum au făcut-o de ruşine comuniştii pe femeia care nu a vrut să lucreze la colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeria Valea din comuna bistriţeană Lechinţa nu a vrut să-şi dea 
pământul la colectiv pe vremea comuniştilor. Aceştia au răspândit zvonuri despre ea că e leneşă şi i-au făcut 
chiar şi o caricatură pe care au publicat-o în ziar    FOTO: Florina 
Pop, 2010
Valeria Valea din comuna bistriţeană Lechinţa nu a vrut să-şi dea pământul la colectiv pe vremea comuniştilor. Aceştia au răspândit zvonuri despre ea că e leneşă şi i-au făcut chiar şi o caricatură pe care au publicat-o în ziar    FOTO: Florina Pop, 2010

Ziarul ardelean „Ecoul“ publica, în 1985, o caricatură cu o femeie în straie populare şi opinci, vopsindu-şi unghiile cu o bidinea. Imaginea o înfăţişa pe Valeria Valea, acum o bătrânică simpatică în vârstă de 73-74 de ani care locuieşte, ca pe vremea comuniştilor, în satul Sângeorzu Nou din comuna bistriţeană Lechinţa.

Ziarul „Adevărul“ publica, în mai 2010, un material despre cum s-au comportat comuniştii cu o femeie din satul bistriţean Sângeorzu Nou.

O cheamă Valeria Valea, iar în 2010, când reporterul „Adevărul“ a vorbit cu ea avea 69 de ani. Zâmbea când şi-a adus aminte de vremurile în care comuniştii i-au făcut caricatura. De ce i-au făcut o caricatură? Pentru că a refuzat să muncească la C.A.P. şi să fie membru PCR. Nu a vrut să-şi dea pământul la colectiv.

„Nu vă puteţi imagina ce atitudine aveau. În fiecare primăvară aveam scandal. Din anii 1971-1972 mă trezeam la poarta casei cu oameni de la primărie, poliţie şi de la colectiv. Prin gestul lor credeau că mă fac să renunţ şi să-mi dau pământul la colectiv. Când au văzut că nu mă las, mi-au spus fel de fel de lucruri, inclusiv mi-au interzis să-mi lucrez grădina de 7 ari fiindcă vor veni ei să-mi semene. La alţii din sat au semănat cânepă în semn de batjocură", povestea, cu amărăciune, în 2010, Valeria Valea.

valeria valea

Imagine din ziarul „Ecoul“ unde a fost publicată caricatura FOTO: Florina Pop, 2010

Soţul ei, Liviu Valea de 75 de ani, care lucra atunci la „Gostat" (cum se numeau aprozarele de pe vremuri), îşi aminteşte cum venea seara acasă şi găsea un ţăruş în faţa porţii de la intrare. Ştia că un ţăran din sat era pus de comunişti să facă acest lucru. „Vedeam ţăruşul, îl luam şi-l puneam pe foc“, afirma bătrânul.

Zvonuri comuniste

Cum nu vroia să facă ce vor comuniştii, aceştia au răspândit zvonuri despre ea că este o leneşă şi au mers până acolo încât au făcut o caricatură cu ea şi au pus-o în ziar (în numărul 1645 al ziarului „Ecoul" din 22 iunie 1985, actualul ziar „Răsunetul" din Bistriţa).

Când a aflat ce au făcut comunişti ne-a mărturisit că a fost şocată.

„Nu puteam să plec capul şi am transformat totul într-o glumă. Le-am zis femeilor care erau acolo, lângă mine, şi râdeau, că sunt nişte proaste. Mai era cineva în ziar în afară de mine şi Elena Ceuşescu? Nu!", povestea, în 2010, pentru „Adevărul“, zâmbind, femeia.
valeria valea

Caricatura din ziarul „Ecoul“  FOTO: Florina Pop, 2010

Imagine din ziarul „Ecoul“ unde a fost publicată caricatura FOTO

Bătrâna mai zice că, în acel articol de ziar, intitulat „Nicio gospodărie fără animale" şi nesemnat de vreun redactor, comuniştii i-au pus în gură cuvinte ca: „Eu să cresc animale? Nu, nu-mi place mirosul de grajd. Şi apoi nu vedeţi că n-am timp, sunt ocupată!".

„Erau zile în care mi-era cumva să ies în sat pentru că toţi mă condamnau", explica bătrâna.

Ioan Mureşan, director la arhivele din Bistriţa-Năsăud, declară că oamenii care se împotriveau regimului erau catalogaţi „duşmani ai poporului". „Comuniştii născoceau o sumedenie de scuze. Se legau îndeosebi de comportamentul oamenilor, care, în realitate, era unul cât de poate de decent. Mecanismul de pedepsire al acestor duşmani ai poporului era extrem de diversificat. Uneori se ajungea şi în instanţă", afirma Mureşan.

Mai puteţi citi:

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

EXCLUSIV Ardeleni în Marele Război. Moţul care l-a trădat pe Împărat a fost decorat de Rege şi a văzut America 

FOTO Transilvania de peste Atlantic. Povestea celei de-a 14 colonii americane  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite