Clujenii ies în stradă, pentru a cincea duminică consecutiv, ca să protesteze împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană
0Peste 1.500 de clujeni au anunţat, pe Facebook, că vor ieşi în stradă azi, 29 septembrie, de la ora 17.00, ca să protesteze, încă o dată, împotriva începerii proiectului de la Roşia Montană. Mesajul protestului din această duminică este „Nu cedăm, nu capitulăm!“.
Protestul va începe la ora 17.00, în Piaţa Unirii, unde s-au întâlnit şi în celelalte dăţi manifestanţii.
„Protestele continuă! NU CEDĂM, NU CAPITULĂM!
Acestea sunt armele noastre:
SOLIDARITATEA cu rezistenţa din Roşia Montană;
RESPECTUL pentru viaţă, natură şi patrimoniul românesc şi universal;
MÂINILE cu care pictăm bannerele, cu care ţinem ritmul tobelor, cu care ducem în marş pancartele, cu care fluturăm steagurile;
DEMNITATEA pe care nu ne-o lăsăm călcată în picioare;
ADEVĂRUL pe care nu-l lăsăm să fie uitat sau distorsionat.
Acestea sunt armele noastre.
Cu ele luptăm împotriva minciunii, corupţiei şi fărădelegii ce asaltează de 15 ani Roşia Montană, de fapt, ce asaltează de 24 de ani România. Luptăm paşnic, mărşăluind pe străzi. Mâinile noastre aplaudă, strâng alte mâini, salută trecătorii care ni se alătură sau pe cei care, la rândul lor, ne aplaudă de la ferestre.
Dar Guvernul Ponta minte în continuare. Clasa politică ridică o perdea de minciuni, declaraţii ambigue, eschive, manipulări de la preşedintele Băsescu până la deputaţi“, scriu manifestanţii pe Facebook.
Motivul protestelor
Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.
Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.
Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.
Mai puteţi citi:
FOTO-VIDEO Peste 5.000 de clujeni au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană
Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană
Un parlamentar îşi întreabă alegătorii cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană
Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană
FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul
Cum motivează Guvernul proiectul de lege privind aprobarea proiectului Roşia Montană