Ce arată statistica dură despre „familia tradiţională” românească: 23 de copii ucişi şi 39 violaţi în 2019 de propriii părinţi sau fraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut au fost trimişi în judecată un număr total de 62.072 inculpaţi, din care 3.850 sunt minori.
Anul trecut au fost trimişi în judecată un număr total de 62.072 inculpaţi, din care 3.850 sunt minori.

În 2019 au fost formulate acte de acuzaţie pentru că 23 de copii ar fi fost ucişi de propriii părinţi sau fraţi, 65 bătuţi crunt de aceştia, alţi 17 bătuţi în mod curent, iar 39 violaţi, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia VeDem Just.

Asociaţia VeDem Just a analizat Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2019 cu privire la violenţa în familie, respectiv la implicarea minorilor în comiterea de infracţiuni. „Astfel, statisticile oficiale, care au fost făcute publice zilele trecute, arată că la 100 de inculpaţi trimişi în judecată, şase sunt minori; în fiecare zi procurorii trimit în judecată 11 minori, din care unul în stare de arest. Cu privire la victimele minore, anul trecut au fost formulate acte de acuzaţie pentru că 23 de copii ar fi fost ucişi de proprii părinţi sau fraţi, 65 bătuţi crunt de aceştia, alţi 17 bătuţi în mod curent, iar 39 violaţi de proprii părinţi sau fraţi. Educaţia juridică pare a fi singurul instrument autentic de reacţie la asemenea date statistice”, se arată pe site-ul asociaţiei.


INFRACTORI MINORI: Anul trecut au fost trimişi în judecată un număr total de 62.072 inculpaţi, din care 3.850 sunt minori. Judeţele cu cei mai mulţi minori trimişi în judecată sunt Cluj şi Galaţi, iar cu cei mai puţini sunt Harghita, Covasna şi Giurgiu. Faţă de anul 2019, au comis infracţiuni împotriva persoanei 766 de minori, cu 25 mai mulţi ca anul precedent. A crescut şi numărul minorilor care au comis infracţiuni împotriva patrimoniului: 2069, cu 16 mai mulţi ca anul precedent - arată sursa citată.

INFRACTORI VICTIME: Anul trecut au fost trimişi în judecată 1459 de autori ai infracţiunilor comise în familie împotriva a 1700 de victime, din care 661 minore. Procentual, din 100 de infractori un număr de 2,4 comit violenţe în familie. Judeţele cu cele mai multe victime ale violenţei domestice sunt Bacău şi Suceava, iar cele cu un numărul cel mai mic sunt Mehedinţi şi Harghita. Judeţele cu cei mai mulţi minori agresaţi în propriile familii sunt Botoşani şi Suceava, iar cu cel mai puţini Bucureşti şi Brăila, conform sursei citate.


Agresiuni între soţi:  au fost 332 victime, din care 30 de soţi decedaţi ca urmare a omorului sau unor lovituri, 49 de soţi au fost victime ale tentativei de omor, 230 victime ale lovirilor şi vătămărilor corporale. Agresiuni împotriva părinţilor: au fost 141 victime, din care 14 părinţi decedaţi, 9 victime ale tentativei de omor, 79 de victime ale lovirilor şi vătămărilor corporale. Copii victime ale părinţilor: au fost 234 victime, din care 165 minori. Dintre acestea, 18 au decedat şi 5 au fost victime ale tentativei de omor, 104 victime ale lovirilor sau altor violenţe,  42 victime ale violului, 456 victime ale abandonului de familie. Fraţi şi surori victime: 133 au fost victime, din care 12 ucişi, 21 victime ale tentativei de omor, 72 victime ale lovirilor şi vătămărilor corporale, 7 victime ale violului.

O posibilă soluţie: educaţia juridică, materie opţională în curriculum şcolar  

Asociaţia VeDem Just reiterează autorităţilor solicitarea de a introduce educaţia juridică ca materie opţională în curriculum şcolar. Această materie poate constitui un instrument puternic de prevenţie în domeniul delincvenţei juvenile şi de cunoaştere la modul practic a drepturilor şi responsabilităţilor minorilor.
Asociaţia VeDem Just este fondată de judecatorul clujean Cristi Danileţ.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite