Procurorii vor avea la dispoziţie un sistem integrat de audiere a martorilor sau a inculpaţilor. PG: Softul va garanta audieri transparente, legale şi complete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audiere prin videoconferinţă în instanţă Imagine: judecător Cristi Danileţ
Audiere prin videoconferinţă în instanţă Imagine: judecător Cristi Danileţ

Implementarea unui sistem IT de management integrat a audierilor de inculpaţi sau de martori (SMIA) va intra „în linie dreaptă” , după ce Parchetul General a finalizat, la data de 7 aprilie 2020, procedura de achiziţie publică, informează un comunicat al instituţiei. Contractul de finanţare al proiectului a fost semnat în urmă cu aproape trei ani, se ridică la peste 10 milioane de euro şi va fi gata în februarie 2021.


„SMIA va deveni un instrument eficient şi modern de management al înregistrărilor audiovideo, care va conduce la scurtarea duratei alocate acestei faze a urmării penale (audierea suspecţilor/inculpaţilor, persoanelor vătămate şi martorilor). Softul dezvoltat în cadrul proiectului SIPOCA 53 va sprijini activitatea de management al cauzelor la nivelul unităţilor de parchet din România.


Potrivit sursei citate, Parchetul General a fost „prima instituţie din sistemul judiciar care a semnat un contract de finanţare cu AM POCA pentru considerentul că proiectul şi sistemul de management al audierilor vor oferi justiţiabilului garanţia unei modalităţi unice, transparente, legale şi complete a audierii, procedură care se va derula uniform în toate parchetele din ţară”.

Au avut un singur ofertant

Etapele parcurse în cursul procedurii de de achiziţie publică în vederea atribuirii contractului având ca obiect implementarea SMIA - precizează PG - au fost următoarele:

  • Caietul de sarcini şi specificaţiile tehnice ale SMIA au fost avizate de Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională (C.T.E.) în luna mai 2019. Caietul de sarcini a însumat peste 300 de pagini, intenţia Ministerului Public fiind aceea ca specificaţiile să fie cât mai clare pentru toţi potenţialii furnizori interesaţi de participarea la procedură.
  • Ulterior, au fost parcurşi paşii specifici unei proceduri de licitaţie deschisă, conform prevederilor legale, cu procedură de control ex ante (înaintea publicării documentaţiei de achiziţie) din partea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP). O comisie formată din specialişti ai ANAP a verificat toate documentele întocmite de comisia de evaluare în fiecare etapă şi a emis aviz conform pentru toate etapele procedurii.
  • Documentaţia privind achiziţia SMIA a fost publicată în data de 2 august 2019 în Sistemul Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al Achiziţiilor Publice (SICAP), precum şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu numărul CN 1013774, asigurând transparenţa în privinţa accesului oricărui potenţial furnizor la informaţiile relevante. Termenul de depunere a ofertelor a fost de 24 septembrie 2019, iar procedura a fost finalizată în data 7 aprilie 2020, contractul fiind atribuit singurului ofertant.

„Echipa de proiect va depune toate diligenţele necesare pentru implementarea proiectului cu respectarea tuturor cerinţelor legate de măsurile de distanţare socială în aceasta perioada, primele activităţi fiind organizate online”, mai arată PG.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite