Cazul de COVID-19 care dă peste cap calculele cercetătorilor: francez infectat din decembrie, deşi nu a plecat din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul caz de COVID-19 din Paris datează din decembrie 2019. FOTO: EPA/EFE
Primul caz de COVID-19 din Paris datează din decembrie 2019. FOTO: EPA/EFE

Un spital francez care a testat probe vechi de la pacienţi cu pneumonie a descoperit că a tratat un bărbat cu coronavirus încă din 27 decembrie, cu aproape o lună înainte ca guvernul francez să confirme primele cazuri. Acest caz evidenţiază viteza cu care o infecţie care începe într-un colţ îndepărtat al lumii poate ajunge oriunde pe mapamond.

Dr. Yves Cohen, şeful departamentelor ATI de la spitalele Avicenne şi Jean Verdier din suburbiile nordice ale Parisului, a declarat pentru BFM TV că oamenii de ştiinţă au retestat probe de la 24 de pacienţi trataţi în decembrie şi ianuarie care au ieşit negative la gripă.

„Din cei 24, am avut unul care a fost pozitiv pentru Covid-19 din 27 decembrie", a declarat el pentru canalul de ştiri. Probele au fost colectate iniţial pentru a detecta gripa folosind teste PCR, acelaşi proces de screening genetic care poate fi utilizat şi pentru a detecta prezenţa coronavirusului. Fiecare eşantion a fost testat de mai multe ori pentru a se asigura că nu există erori, a adăugat bărbatul. În Franţa, aproape 25.000 de persoane au murit de virus până la 1 martie. Ţara a confirmat primele trei cazuri Covid-19 la 24 ianuarie, inclusiv doi pacienţi de la Paris şi un altul în sud-vestul oraşului Bordeaux, relatează The Guardian.

Pacientul zero? 


 

A şti cine a fost primul este esenţial pentru a înţelege modul în care s-a răspândit virusul, dar Cohen a spus că este prea devreme pentru a şti dacă pacientul era „pacientul zero” al Franţei. El a spus că pacientul a supravieţuit şi că a fost efectuată o primă investigaţie pentru urmărirea primei contaminări.

„El a fost bolnav timp de 15 zile şi şi-a infectat cei doi copii, dar nu şi soţia sa, care lucrează într-un supermarket", a spus el. „A fost uimit. Nu a înţeles cum a fost infectat. Am rezolvat puzzle-ul împreună. El nu a făcut nicio călătorie. Singurul contact pe care l-a avut a fost cu soţia sa. ”

Soţia bărbatului a lucrat alături de un stand de sushi, aproape de colegii de origine chineză, a spus Cohen. Nu a fost clar dacă aceşti colegi au călătorit în China, iar autoritatea locală de sănătate ar trebui să investigheze, a adăugat el.

„Ne întrebăm dacă era asimptomatică”, a spus el. „El poate fi„ pacientul zero ”, dar pot exista şi în alte regiuni. Toate PCR-urile negative pentru pneumonie trebuie testate din nou. Virusul circula probabil mai repede decât am ştiut”.

De ce conteaza?

Până acum, se credea că primele trei cazuri de coronavirus din Franţa au fost confirmate la 24 ianuarie. Dintre acestea, doi pacienţi fuseseră la Wuhan - unde a fost detectat pentru prima dată focarul - iar al treilea era un membru al familiei apropiate.

Acest rezultat pozitiv al testului sugerează că virusul a fost prezent în Franţa mult mai devreme şi va schimba înţelegerea modului în care se răspândeşte.

„Acest caz ne va permite să înţelegem mai bine evoluţia virusului pe pământul francez", a spus dr. Cohen pentru BBC.

Rowland Kao, profesor de epidemiologie veterinară şi ştiinţă a datelor la Universitatea din Edinburgh, a declarat că, dacă este confirmat, acest caz evidenţiază viteza cu care o infecţie care începe într-o parte aparent îndepărtată a lumii ar putea să provoace rapid infecţii în altă parte.

„Înseamnă că termenul pe care îl avem pentru evaluare şi luarea deciziilor poate fi foarte scurt, subliniind necesitatea pregătirii, planificării şi comunicării rapide globale a ameninţărilor de boală”, a spus prof. Kao.

Prima transmisie de om la om în Europa se credea până acum a fi cazul unui german care a fost infectat de un coleg chinez care a vizitat Germania între 19 şi 22 ianuarie.

De asemenea, recent Statele Unite au fost nevoite să îşi revizuiască cronologia coronavirusului. Un examen post-mortem efectuat în California a dezvăluit că primul deces legat de coronavirus în ţară a fost cu aproape o lună mai devreme decât se credea anterior.

Citeşte şi

Expertul Covid-19 din Germania, despre relaxarea restricţiilor: „Îmi fac griji că vom avea un al doilea val de infecţii“


De ce este Germania „deasupra tuturor“ în lupta cu COVID-19: „Avem mai multe ventilatoare, paturi ATI şi medici decât orice ţară din Europa“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite