Cât va mai dura pandemia Covid-19. Cele mai optimiste şi cele mai pesimiste estimări ale experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi oamenii îşi pun întrebarea când vom scăpa de noul coronavirus FOTO Shutterstock
Toţi oamenii îşi pun întrebarea când vom scăpa de noul coronavirus FOTO Shutterstock

Tot mai mulţi experţi spun că pandemia Covid-19 se va stinge în următoarele luni, iar unii dintre ei sunt convinşi că nu va exista un al doilea val. Există însă şi cel puţin la fel de mulţi specialişti care atrag atenţia că, în realitate, virusul va rămâne printre noi cel puţin încă doi ani sau până când vom avea un vaccin.

Printre optimişti, se numără reputatul profesor israelian Isaac Ben-Israel, şeful programului de securitate la Universitatea Tel Aviv şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare. În urma cercetării făcute de o echipă de specialişti pe care a coordonat-o, el a ajuns la concluzia că virusul îşi atinge maximul după 40 de zile de la apariţie şi apoi intră într-un declin rapid.

„Analiza noastră arată că acesta este un model constant în toate ţările. În mod surprinzător, acest model este comun pentru ţările care au impus restricţii severe, inclusiv blocarea economiei, precum şi în ţările care au implementat o politică mult mai indulgentă şi au continuat viaţa în mod obişnuit”, a declarat profesorul, conform The Telegraph.

isaac ben israel foto the telegraph

Potrivit spuselor sale, boala se auto-limitează şi în mare parte dispare după 70 de zile, indiferent de măsurile de distanţare socială impuse de guvernele din întreaga lume. Isaac Ben-Israel este de părere că blocarea economiilor are consecinţe grave, iar câştigurile nu sunt prea mari. Potrivit cercetărilor sale, graficul infecţiilor zilnice, ca procent din numărul acumulat de infecţii, începe de la 30%, dar se reduce la 10% după şase săptămâni ca, în final, să atingă un prag de 5% după încă o săptămână.

„Putem vedea clar că lucrurile se opresc“

Opinia sa este împărtăşită în esenţă şi de directorul Institutului Spitalului Universitar pentru Infecţii Mediteraneene din Marsilia (Bouches-du-Rhône), cunoscutul infecţiolog Didier Raoult, specialist în boli infecţioase tropicale emergente, Referindu-se la situaţia epidemiologică din Marsilia, expertul a spus că epidemia COVID-19 „dispare” în zonă.

didier raoult foto video

Într-un interviu pentru IHU Méditerranée-Infection, Raoult a afirmat că: „Putem vedea clar că lucrurile se opresc. Acest episod este rezolvat. Nicăieri nu există un al doilea val, este o curbă epidemică banală”, a spus cunoscutul profesor. Francezul a dat exemplul Marsiliei, unde în ziua de luni a fost detectat un singur caz, deşi au fost testate peste 1.200 de persoane. 

Molnar Geza: „Deci se termină“

În România, unul dintre cei mai cunoscuţi virusoligi, Molnar Geza, vine cu un mesaj optimist. Recomandat de o experienţă de 45 de ani în domeniu, Molnar spune şi el că epidemia se va restrânge, pentru ca apoi să treacă. 

„Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de ferestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină. Fiecare viroză respiratorie are un ciclu, până ajunge la un grad de saturaţie, delimitabil ca număr de populaţie, după aceea, migrează şi se reîntoarce. Un ciclu epidemic pe un teritoriu, durează între şase-opt săptămâni, apoi trece”, a spus Molnar Geza. 

Imagine indisponibilă

Molnar Geza crede că epidemia Covid-19 nu va mai dura mult

Şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, crede că pandemia poate fi stopată. Prezent zilele trecute în studioul Antenei 3, Rafila a fost întrebat printre altele dacă epidemia s-ar termina în condiţiile în care toţi oamenii ar purta măşti.

„Să ştiţi că nu e chiar un mit! S-a făcut un studiu care demonstrează că, dacă 90 la sută din populaţie utilizează masca corect, nu în aer liber, ci în spaţiile închise şi mijloacele de transport, transmiterea scade, iar pandemia într-o anumită zonă, ţară unde se întâmplă acest lucru se opreşte. Deci 90 la sută este pragul care duce la scădere. Cu 80 la sută, valorile rămân oarecum constante. Un procent de 50-60 la sută duce la înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire", a spus Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Atenţionarea lui Lothar Wieler 

Există însă şi păreri diametral opuse, iar alţi experţi de prim rang sunt mult mai pesimişti. Preşedintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, crede că pandemia Covid-19 ar putea dura aproximativ doi ani. Practic, singura cale de a opri SARS-CoV-2 este găsirea unui vaccin eficient, a mai spus Wieler, conform Reuters. În opinia sa, în lipsa unui vaccin, boala va avansa până când aproximativ 60% până la 70% din populaţia lumii va fi infectată, se va vindeca şi va dobândi imunitate.

Şi consilierul pentru sănătate al Casei Albe, Anthony Fauci, are un mesaj pesimist. Virusul nu va putea fi eradicat, iar boala va continua să facă victime, spune expertul, fără a oferi un orizont de timp. 

„Se transmite atât de uşor încât este răspândit în toată lumea, astfel că şi în condiţiile în care controlăm noi cu succes infecţiile din ţara noastră, iar numărul acestora scade dramatic în timpul verii, nu este practic nicio şansă ca virusul să fie eradicat”, a declarat Fauci. Anthony, potrivit Business Insider.

La rândul său, Charles Chiu, profesor la University of California, San Francisco, atrage atenţia că omenirea se confruntă cu un duşman necunoscut, drept pentru care este imposibil de spus cu exactitate ce va urma. „Dacă vom avea o răspândire susţinută în mai multe ţări, va fi foarte greu să eradicăm virusul. Există riscul ca, fără o intervenţie globală pentru prevenirea epidemiei, noul coronavirus să devină o problemă sezonieră”, a spus Chiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite