Aberant: 4.000 de lei amenda pentru un drum ilegal prin pădure, 15.000 - pentru cei care au protestat faţă de acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 400 de persoane au participat la protest. FOTO: Foaia Transilvană
Circa 400 de persoane au participat la protest. FOTO: Foaia Transilvană

Circa 400 de clujeni au participat la protestul faţă de construirea unor blocuri la maginea pădurii Hoia şi faţă de realizarea unui drum ilegal prin pădure. Amenda pentru drumul ilegal a fost de 4.000 de lei, iar organizatorului protestului, Adrian Dohotaru, i s-a pus în vedere că va fi amendat cu până la 15.000 de lei.

Circa 400 de clujeni au participat, sâmbătă, de la ora 11.00, la un protest faţă de „drumurile ilegale şi investiţiile imobiliare cu iz penal” de la marginea pădurii Hoia.

„Am fost câteva sute de clujeni, vreo 400, care am cerut suspendarea autorizaţiilor de construire pentru ansamblurile imobiliare de lângă pădure, am cerut bariere la drumul amenajat ilegal, am cerut transformarea pădurii în arie naturală pentru a o conserva cât mai bine, deci fără mii de maşini zilnic din viitoare ansambluri care sperăm să nu fie făcute. Sincer, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile când am anunţat evenimentul mă aşteptam să fim sub 100, dar s-au purtat măşti, s-a păstrat distanţa socială, putem fi consideraţi grupuri distincte la plimbare, de aceea o să contest amenda despre care poliţia m-a anunţat că poate fi până în 15.000 de lei. Nu înţeleg cum un proprietar care a permis drumul ilegal prin pădure ia 4.000 de lei amendă, iar eu mai mult, dar voi contesta amenda. Eu aş fi pus mai mulţi administratori la eveniment, haha, să împărţim amenda, dar nu ştiam cum cu noul facebook. Mulţumiri participanţilor că au spus un NU hotărât haosului imobiliar din Cluj”, a postat pe Facebook organizatorul protestului, Adrian Dohotaru.  

Ecolog clujean: „Dacă distrugem noi asta acum, am pierdut toate trenurile şi toate opţiunile de a face zona noastră din Cluj verde”

„Dacă distrugem noi asta acum, am pierdut toate trenurile şi toate opţiunile de a face zona noastră din Cluj verde, mai verde, mai sustenabilă”, a susţinut Tibor Hartel, un ecolog clujean, cadru didactic la UBB.  

Întrebat ce ar face dacă ar putea decide soarta acestei păduri, Hartel a spus: „Aş forma un consorţiu între universităţile din Cluj, primărie, zona metropolitană clujeană şi şcoli. Cam ăştia sunt pilonii pentru a susţine şi dezvolta potenţialul unei astfel de zone la maxim pentru societate, pentru că printr-un astfel de parteneriat am face un fel de umbrelă protectoare instituţională pentru Hoia”. 

„Marşul Haosului Imobiliar”

„Marşul Haosului Imobiliar” a fost iniţiat de fostul parlamentar Adrian Dohotaru, care a găsit în pădurea Hoia un drum ilegal pe care urmează să circule betonierele ce vor fi folosite la construirea unui ansamblu imobiliar chiar la marginea pădurii. 

Redăm mia jos conţinutul scrisorii deschise

„Dragi clujeni,

ne întâlnim sâmbătă, 20 martie, la protest, ora 11, la Muzeul Satului, ca să apărăm Pădurea Hoia-Baciu de drumuri ilegale şi de investiţii imobiliare haotice cu iz penal în buza pădurii.

Drumul pietruit e de la Muzeul Satului până deasupra străzii Uliului şi ulterior drumul de pământ e lărgit până în Floreşti pentru utilajele de şantier şi pentru trafic auto care distrug un plămân verde al Clujului, la nivel metropolitan. Vezi harta pentru detalii.

Dacă nu era scandal public, şeful Ocolului Silvic se încăpăţâna să ne spună că drumul spre şantier e în regulă. Asta fără să ne spună de unde ştie atâtea detalii despre şantier pentru că datele despre cele 5 blocuri de 10 niveluri deasupra Donath Park nu sunt publice. 

Ce e public în mod clar e că drumul este pe teritoriul Cluj-Napoca. Totuşi, primarul Emil Boc zice că s-ar putea să ţină de comuna Baciu. De ce ne induce în eroare şi îşi declină responsabilitatea? Pentru ca Clujul să rămână un haos imobiliar, un oraş pentru profit, nu pentru locuit?

De ce nu intervine preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, din moment ce drumul de şantier dă într-o alee pietonală propusă de Consiliul Judeţean la extinderea Muzeului Etnografic? Credeţi că drumuri pe câţiva km şi ansambluri imobiliare de 10 etaje, despre care nimeni nu oferă date, se fac fără suportul tacit, dacă nu explicit, al administraţiilor PNL din judeţ? 

Am cerut primarului Pivariu din Floreşti să ne arate autorizaţia de construire, transparenţă necesară pentru ca Floreştiul să se dezvolte mai puţin haotic. De ce nu arată autorizaţia şi ne atacă tot pe noi, iubitorii pădurii?

Nicio autoritate nu intervine pentru că spune că drumul nu e în proprietatea sa. În interesul cui e acest haos administrativ?

Am cerut printr-o sesizare către Prefect să atace în contencios administrativ autorizaţia de construire a ansamblului imobiliar pe motiv că a expirat Planul Urbanistic Zonal care stă la baza sa. Am cerut primarului Emil Boc să facă pe bune o pădure parc, cum a declarat că vrea în trecut, la presiunea societăţii civile, nu o pădure cu trafic auto prin ea.

Acum vă cerem vouă, clujenilor, celor peste 10.000 care aţi semnat petiţia, dar şi celor care nu aţi semnat-o, să ieşim acum, în al 24-lea ceas, să apărăm pădurea, să cerem autorităţilor să renunţe la drumul de şantier şi pentru trafic auto prin mijlocul ei, să renunţe la dezvoltarea imobiliară haotică.

Vom parcurge în marş Drumul Haosului Imobiliar păstrând regulile de distanţare socială, sâmbătă, 20 martie, ora 11, cu întâlnire la Muzeu. E un marş prietenos cu copiii, eu vin cu copiii, deci mergem în ritm domol. Am copilărit în Hoia, vreau ca şi ei să copilărească în pădurile Clujului ca să înţeleagă importanţa naturii în contextul schimbărilor climatice datorate omului. Dacă ai ritm mai alert sau programul tău nu-ţi permite să stai până la 12.30 cu noi, hai cu bicicleta, hai în alergare, hai în drumeţie şi stai strict la întâlnirea de la muzeu până la 11.30, apoi mergi în ritmul tău.

Dă mai departe petiţia câtorva prieteni, dacă nu ai făcut-o până acum. Hai să ne dublăm numărul ca să fie imposibil autorităţilor să ne mai ignore: 

Cu prietenie,

Adi Dohotaru

dir. ex. Societatea Organizată Sustenabil 

#soshoia”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite