Secretele florilor comestibile. La ce trebuie să fim atenţi şi când devin periculoase plantele care se mănâncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trandafirii nu sunt doar de decor FOTO Adevărul
Trandafirii nu sunt doar de decor FOTO Adevărul

Chiar dacă, de obicei, florile nu se mănâncă, există câteva comestibile care fac preparatele mai hrănitoare. Înainte de a încerca o reţetă cu flori este indicat să cereţi sfatul medicului, deoarece polenul poate da alergii grave. Cea mai cunoscută floare care se consumă este trandafirul, nelipsit din dulceaţa gustoasă şi parfumată.

Specialiştii spun că florile sunt alimente vegetale naturale şi, la fel ca multe alte alimente din natură, conţin nutrienţi valoroşi pentru sănătatea noastră.

"Petalele de trandafir, cele mai cunoscute şi utilizate flori în bucătărie, conţin bioflavonoide, antioxidanţi şi vitaminele A, B3, C şi E. Folosite nu numai pentru rolul lor decorativ sau parfumul lor, aceste plante pot fi consumate sub formă de ceai, dulceaţă, sirop sau şerbet. Întrucât este deosebit de bogat în vitaminele A, B, C, D si E, ceaiul este folosit în tratarea problemelor digestive, iar uleiul esenţial de trandafir este un bun antidepresiv, ajutând la calmarea şi ridicarea tonusului organismului”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

calarasi trandafir
“În general florile comestibile pot dăuna sănătăţii, deşi suntem convinşi că ar putea să ne aducă numai beneficii. În situaţia în care sunt consumate pentru prima dată, trebuie precauţie. Deci ar fi indicat să le introduceţi în dietă încetul cu încetul pentru a evita orice reacţie alergică sau tulburări la aparatul digestiv. Acest lucru este foarte important dacă sunteţi alergic la polen, deoarece florile poate agrava simptomele”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Trandafirul tratează depresia

Trandafirul poate fi folosit în mai multe moduri pentru tratarea insomniilor şi a depresiei. Astfel, aroma uleiului de trandafiri se poate inhala de mai multe ori pe parcursul zilei, în timp ce siropul de petale de trandafiri are rol calmant, fiind un bun remediu în tratarea stărilor de oboseala şi de depresie. “Petalele de trandafir contin antioxidanţi, flavonoide, vitamina C şi acizi citrici benefici pentru organism. Dacă vrei să elimini toxinele din corp începe o dietă în care să incluzi şi o cană de ceai de petale de trandafiri zilnic. În plus, acest lichid te ajută să scazi febra şi îţi creşte rezistenţa organismului”, spune specialistul.

Păpădia, cel mai puternic detoxifiant

Păpădia, o floare deloc prenţioasă care creşte în toate grădinile conţine multe elemente antioxidante, precum şi flavonoide, inclusiv de patru ori mai mult betacaroten decât broccoli.

papadie cafea ceai shutterstock

Florile sunt, de asemenea, bogate în vitamine inclusiv acid folic, riboflavina, piridoxină, niacin şi vitaminele E şi C. Păpădia nu are nevoie de îngrijiri speciale, însă oferă beneficii nemaipomenite pentru sănătate. Frunzele, florile, tijele şi rădăcina de păpădie sunt des utilizate în curele de detoxifiere. Este şi un înlocuitor excelent al cafelei.

Iasomia scade colesterolul

Iasomia, planta cu cel mai puternic miros din ale cărei flori se prepară cel mai scump ulei esenţial din lume conţine cafeină, este ideală pentru a pierde kilogramele în plus.

image
“Antioxidanţii care se găsesc în ceaiul de iasomie luptă împotriva radicalilor liberi şi protejează celulele, menţinând pielea elastică şi catifelată. De asemenea, conform studiilor medicale s-a stabilit că antioxidanţii din ceai scad colesterolul şi nivelul trigliceridelor, atunci când alimentaţia e bogată în grăsimi”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Iasomia este folosită în medicina chineză ca un stimulent de organe, cum ar fi ficatul şi plămânii, servind astfel pentru a preveni afecţiunile legate de acestea. Ajută la îmbunătăţirea digestiei, de aceea este de obicei consumată după mese. Florile sale parfumate sunt folosite în ceai, dar se pot utiliza şi pentru prăjituri, însă cu moderaţie. Pe lista florilor comestibile se regăsesc violetele, cu efect antiinflamator şi proprietăţi antioxidante, lavanda, sursă importantă de vitamina A, calciu şi fier, florile de dovleac, bogate în potasiu, fier şi magneziu, la fel ca şi toate florile din familia Allium (praz, arpagic, usturoi).



Vă recomandăm şi:

Planta care aduce nemurirea. Salvia, un excelent detoxifiant şi tonic nervos, nu lasă bătrâneţea să se apropie

Cum a ajuns roiniţa să fie supranumită „planta care aduce liniştea“. Lista lungă a efectelor bune pentru organismul uman

Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite