Revelion cu ţigări scumpe şi băuturi fine de la foştii comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În palatul Administrativ funcţionează Prefectura Călăraşi
În palatul Administrativ funcţionează Prefectura Călăraşi

Euforia eliberării de regimul comunist i-a scos şi la Călăraşi pe oameni din case.  Primul Revelion liber, fără restricţii, a dus la exprimarea bucuriei pe străzi. Curajoşii care au ales să petreacă în aer liber au avut parte de surprize. Ţigări scumpe, băuturi fine şi cafea pe alese au fost “minunile” descoperite în birourile foştilor activişti de partid care dăduseră bir cu fugiţii.


Birourile foştilor activişti au fost tocmai bune pentru a fi cotrobăite. “Norocul a dat peste ei. La Primărie şi la Palatul Prefecturii, cei care au ieşit pentru a se instala în funcţii au petrecut un Revelion pe cinste. În nebunia acelor zile de decembrie, comuniştii au plecat de la putere şi au uitat de provizii. În birourile lor au fost găsite pachete de ţigări scumpe, cafea şi multe sticle de whisky, marfă la care doar visai pe vremea lui Ceauşescu”, povesteşte Lucian Niţu, pensionar.

Trecerea dintre ani nu s-a făcut cu fast în oraşul de pe malul Borcei. Călărăşenii îşi amintesc şi acum că au preferat să stea în casă, încă bulversaţi de căderea regimului comunist. “Nu ne venea să credem că am scăpat de Ceauşescu. După atâţia ani de propagandă, totul părea un vis. Aveam sărbători libere”, povesteşte pensionarul.

Primul birou devastat la Revoluţie

Evenimentele din decembrie 89 l-au găsit pe Ioan Foriş, ultimul prim-secretar al PCR, în scaunul cel mai important din judeţ. Biroul său de la Palatul Administrativ a devenit prima ţintă a oamenilor nemulţumiţi. Deşi la Călăraşi revolta maselor nu a atins cote impresionante ca în alte oraşe, şi aici oamenii şi-au vărsat furia pe comunişti. Primul loc pe care l-au devastate a fost “cuibul” lui Ioan Foriş. Acesta însă îşi asigurase scăparea dinainte ca oamenii să-l atace. “Cred că a plecat cu câteva zile înainte să înceapă revoltele. Sigur ştia ce va urma, aşa că nu a riscat să fie prins de călărăşeni. De atunci nu am mai auzit nimic de el”, spune pensionarul Lucian Niţu.

Ultimul prim-secretar al PCR

Numit în postul de prim-secretar al Comitetului Judeţean al PCR Călăraşi la 7 noiembrie 1984, pe sătmăreanul Ioan Foriş, Revoluţia l-a prins pe malul Borcei.
Recunoscut pentru omenia de care dădea dovadă, pentru caracterul său modest şi pentru discursul impecabil, Ioan Foriş rămâne un personaj emblematic al regimului communist care a condus destinele judeţului Călăraşi. Cu toate acestea, nu era bine să te fereşti să-i ieşi în cale. Ataca atunci când te aşteptai mai puţin.  “Era un om cu care se putea discuta. Mai rar în acele vremuri. Deşi nu am ajuns la el în birou niciodată, am aflat că era un bărbat pe cinste. Te rezolva cu orice, cum deschideai gura. Nu era însă indicat să greşeşti, pentru că atunci nu avea milă”, îşi aminteşte Lucian Niţu, 60 de ani, pensionar, fost şofer.
 

Vă recomandăm şi:

Crăciun comunist. Bradul, împodobit cu globuri din plastic şi hârtie creponată

Cum au petrecut primul Revelion în libertate Ion Iliescu, Jean Ciochină şi Dan Falcan

Cum au petrecut românii Crăciunul comunist: Moş Gerilă venea cu mâncare cu raţia, lumânări în brad şi cozi la portocale

Pluguşorul în Epoca de Aur: „Ceauşescu -Bucurie/ Rodnicie - Românie/ Pentru El şi pentru Ţară/ Pluguşorul nostru ară“

Cât de „mai bine“ era în Crăciunul comunist? Aveam actori, nu bendeaci sau ţoci ori palazi! Ni i-a luat Dumnezeu!

Citeste mai mult: adev.ro/myeklv

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite