Prognoza meteo: Un ciclon mediteranean aduce potopul în România. Unde loveşte urgia şi când scăpăm de ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se anunţă o săptămână cu furtuni violente FOTO Shutterstock
Se anunţă o săptămână cu furtuni violente FOTO Shutterstock

Vreme capricioasă şi ploi în continuare, deşi temperaturile vor ajunge în sudul ţării la 31 de grade. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), de ploi vom avea parte şi în luna iunie. Mai mult, un nou front ciclonic dinspre Marea Mediteraneană care va aduge fenomene extreme.

Miercuri, în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de deal şi munte, gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat şi, îndeosebi după-amiaza şi seara vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate şi va cădea grindină. În restul teritoriului vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar pe spaţii mici. Temperatura aerului va avea valori peste cele normale ale perioadei îndeosebi în regiunile sudice şi estice, cu maxime ce se vor încadra între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade.

Joi, vremea va fi în general instabilă în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de deal şi munte şi pe arii restrânse în rest. Vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Local se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 31 de grade, iar cele minime între 10 şi 18 grade.

Cum va fi vremea până pe 24 iunie

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.

Săptămâna 27.05.2019 – 03.06.2019

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestui interval în regiunile estice şi sud-estice, iar în restul teritoriului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în regiunile nordice şi local în sud-vestul ţării, iar în restul teritoriului cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare.

Săptămâna 03.06.2019 – 10.06.2019

Temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această saptămână, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 10.06.2019 – 17.06.2019

Temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în regiunile din sud-vestul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

ăptămâna 17.06.2019 – 24.06.2019

Valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice acestui interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, local, în zonele montane din jumătatea vestică a ţării, iar în rest cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această saptămână.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite