Prognoza meteo: Cât ţine vremea de iarnă. Ce ne aşteaptă de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După lapoviţă, vremea se încălzeşte FOTO Adevărul
După lapoviţă, vremea se încălzeşte FOTO Adevărul

Vremea se va răci accentuat şi va fi în general închisă, cu înnorări şi precipitaţii în special în jumătatea de sud a ţării, unde se vor cumula local 15…20 l/mp. Meteorologii au emis o alertă de vreme rea, valabilă până pe 28 decembrie. De luni se încălzeşte în majoritatea regiunilor.

Conform prognozei ANM, în următoarele 4 săptămâni, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sud-estice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în zona Carpaţilor Meridionali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 04.01.2021 – 11.01.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în zonele montane şi sub-montane din jumătatea sudică a ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 11.01.2021 – 18.01.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluiovmetric estimat pentru această perioadă va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 18.01.2021 – 25.01.2021

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi posibil excedentare, local, în nordvestul ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Răcire accentuată

Pentru următoarele 3 zile, meteorologii anunţă vreme de iarnă. Vremea se va răci accentuat şi va fi în general închisă, cu înnorări şi precipitaţii în special în jumătatea de sud a ţării, unde se vor cumula local 15…20 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, exceptând seara şi noaptea de sâmbătă spre duminică, când în sudul Banatului, al Transilvaniei şi al Moldovei şi pe alocuri în Oltenia şi Muntenia, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă. La munte vor predomina ninsorile, în special la altitudini de peste 1500 m şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Pe spaţii restrânse vor fi posibile depuneri de polei sau de gheţuş. În nordul şi nord-vestul teritoriului, ziua vor fi posibile precipitaţii slabe, pe suprafeţe mici, apoi cerul se va degaja treptat. Vântul se va intensifica în special în cursul nopţii la munte şi în regiunile sudice, cu rafale în general de 40…50 km/h şi va avea local şi temporar unele intensificări şi în vestul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 8 grade, uşor mai ridicate în sudul litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse între -7 şi 4 grade, cu cele mai scăzute valori în nordul ţării.

Şi în Bucureşti vremea se va răci accentuat şi va fi închisă. Îndeosebi începând cu orele prânzului, temporar va ploua în general moderat cantitativ, iar pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică vor fi posibile şi precipitaţii sub formă de lapoviţă. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în a doua parte a intervalului, când la rafală se vor atinge viteze de 40…45 km/h. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad.

Duminică, 27 decembrie, vremea se va menţine în general închisă, iar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse. În special la începutul zilei, vor mai fi ninsori şi lapoviţă în sud-vest, centru şi est, la deal şi la munte şi izolat în rest, apoi în mare parte a ţării vor predomina ploile, ce vor depune pe alocuri polei, cu probabilitate mai mare în Moldova, nordul Munteniei şi zonele montane. În jumătatea de sud se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate, ce vor depăşi 20…30 l/mp în Carpaţii Meridionali şi Dealurile Subcarpatice. Vântul va sufla tare la munte, cu precădere în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depăşi 80…90 km/h şi va avea intensificări locale şi temporare şi în restul teritoriului, în special în sud şi sud-vest şi în regiunile estice.

În cursul zilei valorile de temperatură vor fi între -1…0 grade în Moldova şi estul Transilvaniei şi 10…12 grade în sudul Dobrogei; noaptea, pe fondul pătrunderii unei mase de aer foarte cald, în multe zone din ţară se vor înregistra temperaturi comparabile sau chiar mai ridicate decât cele diurne, iar minimele vor fi cuprinse în general între 0 şi 9 grade. Local, mai ales noaptea, se va forma ceaţă.

În Capitală, în primele ore vor mai fi posibile precipitaţii mixte, apoi va ploua moderat cantitativ. Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 40…45 km/h. Pe parcursul zilei temperatura aerului se va menţine la valori de 2…3 grade, însă noaptea, pe fondul pătrunderii unei mase de aer foarte cald, se vor înregistra 6…7 grade.

Se încălzeşte semnificativ

Luni, 28 decembrie, conform meteorologilor, vremea se va ameliora în privinţa precipitaţiilor şi se va încălzi semnificativ în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului în extremitatea de est-sud-est unde pe arii restrânse va mai ploua slab şi local cu ceaţă sau nebulozitate de plafon jos dimineaţa şi noaptea în zonele joase de relief, posibil izolat persistente în sud şi în depresiuni.

Vântul va avea intensificări la munte, în special în Carpaţii Meridionali, temporar în regiunile vestice şi pe alocuri în partea de est a teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 grade în depresiunile intramontane şi 7…8 grade în Banat şi pe litoral.

În Bucureşti, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu maximă a temperaturii aerului în jurul a 11 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general moderat în prima parte a zilei, apoi va deveni slab. Minima termică va fi de 1…3 grade. Vor fi condiţii de ceaţă, mai ales în cursul nopţii. 

Vă mai recomandăm şi:

Cui aparţine maşina cu care a fost adusă în ţară prima tranşă de vaccinuri anti-COVID

Medicul Virgil Musta, înainte de a lua prima doză de vaccin anti-SARS-Cov-2: Majoritate a efectelor secundare sunt la nivelul braţului, acolo unde se injectează

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite