Pomelo, uriaşul citricelor, mină de aur pentru organism. Este cel mai puternic aliat al siluetei, previne cancerul şi întăreşte imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O adevărată “mină de aur” pentru organism datorită vitaminelor pe care le conţine, pomelo, uriaşul citricelor, este un fruct venerat în China unde se crede că alungă răul.

Dulce-acrişor, cu o tentă de grepfruit, pomelo este extrem de răcoritor şi poate fi servit ca o gustare dimineaţa, oferind energie şi vitalitate întreaga zi. Conţine vitamina C, B1, B2, B3, B5, B9 (acid folic), provitamina A, acizi organici, proteine, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu şi fier).

Un sfert de pomelo (aproximativ 150g), spun medicii, asigură necesarul zilnic de vitamina C. Pomelo nu conţine grăsimi are doar 72 de calorii/200 g, ceea ce îl transformă într-un aliat de nădejde al siluetei, mai ales datorită enzimelor pe care le conţine, substanţe ce sporesc arderea grăsimilor, cunoscute şi sub numele de “calorii negative”.

calarasi pomelo
“Fructul, ca oricare dintre citrice, poate fi consumat pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi gripelor şi este un bun stimulent al sistemului imunitar. De asemenea, previne arteroscleroza şi echilibrează presiunea arterială, graţie conţinutului de pectină”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Specialiştii atrag însă atenţia să fie folosit cu reţinere în cazul bebeluşilor. Chiar dacă nu prezintă pericol de alergii, citricele pot cauza urticarie, eczeme sau probleme digestive datorită acidităţii.

“Puteţi adăuga câteva picături de suc în piureul de fructe al bebeluşului, dar, atenţie!, oferiţi fructul ca atare după vârsta de 1 an”, spune medicul.  

Cinci motive ca să consumi pomelo:

Întăreşte imunitatea. Ca majoritatea citricelor, şi pomelo are un conţinut ridicat de vitamina C, oferind un aport de până la 193%. Întăreşte sistemul imunitar, previne stresul şi poate preveni complicaţiil în cazul răcelilor: infecţiile pulmonare sau pneumonia. Vitamina C mai ajută la prevenirea deteriorării musculare, a inflamaţiilor, a bolilor cadiovasculare şi chiar a unor anumite tipuri de cancer.

Scade tensiunea. Un fruct de pomelo conţine aproximativ 400 mg de potasiu per porţie care, la fel ca şi vitamina C, joacă un rol esenţial în sănătatea inimii. Acest mineral reglează nivelul tensiunii arteriale, astfel că un pahar de suc de pomelo pe zi ajută la curăţarea reziduurilor arteriale acumulate în organism, reducând impurităţiile şi fiind extrem de benefic persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Luptă împotriva cancerului. Coaja de pomelo este extrem de bogată în bioflavonoide, substanţe de mare ajutor în prevenirea cancerului pancreatic, intestinal şi de sân. S-a dovedit ştiinţific faptul că această coajă poate ajuta la oprirea dezvoltării celulelor canceroase.

calarasi pomelo

Încetineşte îmbătrânirea. Conţinutul ridicat de antioxidanţi ajută la încetinirea procesului de îmbătrînire şi la protejarea organismului împotriva multor tipuri de boli – inclusiv boli de inimă sau cancer – protejând organismul împotriva radicalilor liberi.

Bogat în fibre. O dietă cu pomelo este indicată când vrei să slăbeşti repede, dar într-un mod sănătos. Acest fruct are un conţinut de 8% fibre şi un aport de nutrienţi recomandat zilnic atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Un consum zilnic de astfel de fibre oferă un sentiment de saţietate organismului, ajută la sănătatea intestinelor şi la prevenirea cancerului de colon, conform www.csid.ro.

Din coajă se prepară marmeladă

Fructul este originar din Asia de sud-est şi este cel mai mare din familia citricelor (Citrus maxima sau Citrus grandis). Are forma unei pere uriaşe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, coaja groasă (1,5 cm), pulpa gălbuie sau roz, acidulată, dulce-amăruie. Un fruct poate cântări între unu şi 8 kg. Cel mai sănătos este să îl consumaţi crud, sub formă de suc sau în salata de fructe. În China, din coaja de pomelo se prepară marmeladă sau este folosită la prăjituri.
 

Vă recomandăm şi:

De ce este coaja mai bună decât lămâia. Fructul cu virtuţi uimitoare care previne cancerul şi ţine bolile de inimă în frâu

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite