Monster Challenge, prima cupă la pescuit sturioni din Europa, în România. Unde se află lacul cu peşti uriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peşti uriaşi la Săruleşti, în judeţul Călăraşi FOTO Facebook/Dan Constantin
Peşti uriaşi la Săruleşti, în judeţul Călăraşi FOTO Facebook/Dan Constantin

Prima cupă dedicată pescuitului la sturioni din Europa se va desfăşura în judeţul Călăraşi, la Săruleşti, renumitul lac  în care se ascund adevăraţi monştri. Premiul cel mare este tentant, are o valoare de 10.000 de euro.

În perioada 22-25 iunie, zeci de echipe din ţară şi străinătate se vor întrece pentru a captura cei mai mari sturioni din lacul Săruleşti, aflat în judeţul Călăraşi. Suprafaţa dedicată evenimentului este 65 de hectare, între barajele Polceşti şi Sănduliţa. Premiul cel mare este de 10.000 de euro. 

Beluga Farm Grup, organizatorul competiţiei, a anunţat că 25 de echipe se vor alinia la start, iar pescuitul va avea loc de miercuri până sâmbătă, în perioada 22-25 iunie 2022. Taxa de participare la concurs este de 1.000 de euro. Plata taxei se poate efectua in contul: RO07BACX0000003024974000, Unicredit Bank, Cont RON.

„Având în vedere numărul mare de sturioni care trăiesc în lac şi faptul că morunul (Huso huso) este cel mai mare prădător de apă dulce din lume, şansele de a prinde una dintre aceste fosile vii sunt destul de bune. Cel mai mare morun prezent în lac cântăreşte către 300 de kilograme, prin urmare lacul Săruleşti găzduieşte cel mai mare peşte de apă dulce din Europa", au transmis organizatorii. 

Aceştia spun că la competiţie este permis pescuitul numai cu cârlige Circle Hook, fără contră (SPIN), se acceptă orice fel de nadă şi este obligatoriu pescuitul cu fir de păr.

calarasi sturioni la sarulesti FOTO faceb/Dan Constantin

Lacul Săruleşti, renumit pentru exemplarele uriaşe de peşti FOTO Facebook/Dan Constantin

Momeala vie este strict interzisă

Regulamentul concursului arată că se punctează numai morunul, indiferent de lungime, capturat între orele 9.00 si 19.00/peştele raportat şi scos pe mal. Se poate folosi barca pneumatică sau rigidă – fibră / 1 bucată cu vâsle, sonar şi bărcuţă de nădit. Motorul electric/ termic este interzis.

Conform organizatorilor, este obligatorie folosirea vestelor de salvare în momentul folosirii bărcii.  Numărul maxim de lansete admis la pescuit este de 3 (trei). Nu se acceptă lansete pregătite de rezervă în stand. Se pescuieşte cu echipament robust, lansete şi mulinete puternice / 3 lansete – firul minim admis fiind de 0,40mm mono sau textil. Este permisă folosirea unei lansete de feeder pentru capturarea peştilor folosiţi ca momeală (plătică, caras). 

De asemenea, se poate pescui şi cu alţi peşti drept momeală – scrumbie, macrou, stavrid – dar numai morţi. Momeala vie este strict interzisă. Se fac măsurători imediat ce peştele este capturat şi adus la mal. Filmare / foto / martori / fişă arbitraj. Fotografierea peştilor se va face obligatoriu în apă, după măsurarea peştilor, oficial.

Este obligatoriu ca prinderea, mânuirea, fotografierea şi eliberarea peştilor să se facă cu cea mai mare atenţie. La eliberare, peştele trebuie să plece prin forţele proprii, neîmpins, aceasta presupunând asigurarea din partea concurenţilor că peştele şi-a revenit în urma drillului nu a rămas blocat în plante sau în mal. Orice manifestare huliganică duce obligatoriu la eliminarea din concurs, fără returnarea taxei de înscriere, la fel ca şi pescuitul cu mai mult de 3 lansete.

Nr.1 în lume

Lacul Săruleşti (Lacul Răduţă) este renumit în întreaga lume pentru Cupele Mondiale de Pescuit la Crap, fiind declarat în anul 2000 nr. 1 în lume pentru această specie, având la acea vreme ambele recorduri mondiale: crap comun (34,5 kg) şi crap oglindă (37,3). kg). 

calarasi sturioni la sarulesti FOTO faceb/Dan Constantin

Pescuitul la sturion are loc în perioads 22-25 iunie FOTO Facebook/Dan Constantin

Mai mult, în fiecare an  aici se desfăşoară Competiţii Internaţionale şi Campionate Naţionale, atât la crap, cât şi la şalău. Pe lângă populaţiile piscicole excepţionale de crap şi şalău existente în Săruleşti, în ultimii ani s-a dezvoltat şi o populaţie masivă de sturioni. Aceste lucru a făcut ca lacul să fie inclus într-o carte interesantă despre 18 destinaţii de top din întreaga lume pentru pescarii pasionaţi şi aventuroşi (în anexa „ True Fishing Adventures”, o carte din DMAX de Olivier Portrat & Gregor Bradler).

Creat artificial de comunişti

Lacul Săruleşti a fost creat artificial în 1980, când Nicolae Ceauşescu a încercat să transforme Bucureştiul în port, prin construirea canalului Dunăre-Dâmboviţa. La acea vreme au fost inundate trei sate, după care proiectul a fost abandonat. În zona exista şi o fermă piscicolă care a fost desfiinţată, iar zeci de specii de peşti au migrat atunci în împrejurimi, ajungând în lacul Săruleşti. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Locuitorii din oraşul rus Belgorod, treziţi de bombardamentele care se înteţesc: „Acum suntem şi noi loviţi. Zgomotul e diferit”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: „În Donbas este iadul“. Bombardamente brutale în mai multe regiuni

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite