IGPF: 35 documente false de călătorie, descoperite la graniţe în luna ianuarie
0Poliţiştii de frontieră depistează, zilnic cetăţeni români sau străin care, fie se legitimează cu documente de călătorie false, fie prezintă documente autentice care aparţin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale. Astfel, în prima lună a anului 2020, poliţiştii de frontieră au depistat, în punctele de trecere, 35 de documente de călătorie false.
Dintre acestea, 27 cărţi de identitate false şi 8 paşapoarte false pe care, diferite persoane intenţionau să le folosească pentru a trece ilegal frontiera de stat.
Punctele de trecere a frontierei în care au fost descoperite cele mai multe persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera folosind documente de călătorie false sunt P.T.F. Giurgiu (13) şi P.T.F. Nădlac II (11).
Din cazuistică s-a constatat că, cele mai multe cărţi de identitate/paşapoarte false sau falsificate erau documente bulgăreşti, româneşti, dar şi italiene, portugheze, lituaniene, spaniole, franceze care au fost folosite cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.
În funcţie de cetăţenia persoanei care s-a legitimat cu un document fals, s-a constatat că cei mai mulţi sunt cetăţeni din state terţe, care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene. În ceea ce priveşte metodele de falsificare a documentelor de călătorie, pe primul loc se află contrafacerea în totalitate a acestora (25), fiind urmată de falsificarea parţială şi substituirea de persoană.
Descoperirea falsurilor
În scopul prevenirii şi combaterii fraudei documentare, Poliţia de Frontieră Română foloseşte aparatură şi dispozitive performante, capabile să ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu în acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizează datele din documente în mai multe moduri - lumină albă, ultravioletă, infraroşu şi filtre de culoare.
Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO - bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativa a documentelor.
Mod de acţiune şi motive
Ca mod de acţiune se constată că cetăţenii străini intră legal în România, în baza paşapoartelor personale valabile şi a unor vize eliberate pentru diverse motive - turism, studii sau muncă - sau sunt în evidenţă pe teritoriul ţării noastre şi se prezintă la ieşirea din ţară cu cărţi de identitate/paşapoarte false sau falsificate, pentru care plătesc sume considerabile de bani, pentru a ajunge în ţări din Spaţiul Schengen.
De asemenea, prin punctele de trecere din aeroporturile internaţionale, cetăţeni din state terţe au încercat să se folosească, în zona de tranzit, de metoda dublu check-in (îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul U.E.). Astfel, după ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viza, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din U.E., unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni.
În momentul depistării persoanelor care recurg la astfel de metode, poliţiştii de frontieră întrerup călătoria acestora, luând totodată măsura întocmirii actelor premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor comise (fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni, tentativă de ieşire / intrare ilegală, etc.).