FOTO Peştele de un miliard de dolari, în vizorul poliţiştilor. Percheziţii la Tămădău, la cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sturionii, cei mai valorşi peşti Foto:Beluga.ro
Sturionii, cei mai valorşi peşti Foto:Beluga.ro

Peste 400 de poliţişti au descins, vineri, în 48 de zone din ţară, în căutarea celor prin intermediul cărora se vând ilegal sturioni şi calcani. Unul dintre locurile vizate a fost cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor sălbatici din Uniunea Europeană. La Tămădăul Mare, din judeţul Călăraşi, s-au investit în toamna anului 2013, 5 milioane de euro în cea mai modernă fermă piscicolă.


Poliţiştii fac verificări în mai multe dosare sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi braconaj din Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Constanţa, precum şi în municipiul Bucureşti. Percheziţiile sau desfăşurat  la sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul depozitării şi comercializării peştelui şi a produselor din peşte, spaţii de depozitare, crescătorii, localuri publice, dar şi locuinţe ale unor persoane fizice, în vederea destructurării unor reţele locale specializate în braconaj piscicol (cu specii protejate). Întreaga activitate beneficiază de sprijinul informativ şi tehnic al S.R.I..

Conform Poliţiei Române, în urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate cantităţi semnificative de sturioni, calcani, icre negre şi alte specii de peşti care fac obiectul braconajului piscicol. De asemenea, au fost ridicate mai multe instalaţii şi dispozitive de braconaj piscicol.

Cea mai valoroasă specie

Investigatorii au descins şi la crescătoria din Tămădău. Conform PRO TV, acolo au găsit 300 de kilograme de peşte fără documente şi au descoperit că se vindea sturion, cu toate că nu ar fi avut voie.

Firma din judeţul Călăraşi reprezintă o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre. În mai 2011, firma ultramodernă din Bărăgan a devenit scena unui film realizat de National Geographic. „Nimeni în Europa nu are atâţia moruni la un loc, aşa cum avem noi aici", spunea mândru , la acea dată Robert Răduţă, proprietarul fermei. Atunci ferma deţinea peste 200.000 de exemplare de morun, nisteru, păstrugă şi cegă. Morunul, cel mai preţios sturion, era majoritar: peste 120.000 de exemplare. Documentarul „One billion dollar fish“- Peştele de un miliard de dolari, care a fost difuzat în 2012 de National Geographic, a fost dedicat morunului, un peşte foarte valoros, dar, din păcate, pe cale de dispariţie. “Cu acest film sperăm să determinăm autorităţile să se implice în salvarea speciei", povestea un membru al echipei de filmare.

Vă recomandăm şi:

FOTO Peştele de un miliard de dolari de la Tămădău. Cum arată cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor

Investiţie de 5 milioane de euro. Cea mai modernă staţie din UE pentru reproducerea sturionilor va fi inaugurată la Tămădau

Icre de sturion sălbatic, pe pieţele din România, Bulgaria şi Austria

FOTO VIDEO Premieră pentru Tulcea: o mie de sturioni au ajuns în apele Dunării


 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite