De ce e indicat să mâncăm lămâie. Ce substanţe sunt responsabile de efectele benefice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lămâia, un fruct cu puteri micraculoase FOTO sunt-sanatos.ro
Lămâia, un fruct cu puteri micraculoase FOTO sunt-sanatos.ro

Recomandat de nutriţionişti şi prezent în casele fiecăruia atât iarna, cât şi vara, acest fruct este un veritabil izvor de sănătate. Apreciată pentru efectele sale terapeutice, lămâia este recunoscută pentru rolul său în  întărirea imunităţii şi în terapia bolilor stomacului, dar şi la purificarea sângelui.

„Sucul de lămăie este cel care aduce, în mod special, beneficii majore sănătăţii. Consumul unei limonade pe lângă faptul că este relaxant şi răcoritor este şi util pentru tratarea pietrelor la rinichi, accidentelor vasculare cerebrale, tratamentul bolilor cardiovasculare şi reducerea temperaturii corpului.

Efectele pozitive ale lămâiei asupra sănătăţii se datorează mai multor elemente nutritive din compoziţia acesteia: vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine şi carbohidraţi.

Lămâia este un fruct care conţine flavonoide, subsţante care deţin proprietăţi cu rol antioxidant şi anticancerigen. Aceasta ajută şi la preîntâmpinarea declanşării diabetului, a constipaţiei, hipertensiunii arteriale, contribuie la îngrijirea pielii, a dinţilor, în cazul indigestiei dar şi a altor probleme de sănătate”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Lămâia reprezintă o sursă preţioasă de fibre, potasiu, magneziu, calciu, acid folic şi betacaroten. Lămâia este şi un preţios aliment antidepresiv, combate stresul şi bolile nervoase. Consumată în mod regulat, reduce considerabil stările de anxietate, retrezeşte buna dispoziţie şi optimismul.

Beneficiile consumului de lămâie:

1. Poate ajuta la scăderea colesterolului rău (LDL), întrucât conţin flavonoizi polifenolici.

2. Conţine limonen şi salvestrol Q40, compuşi ce au capacitatea de a lupta împotriva celulelor canceroase. Pot preveni apariţia cancerului de piele, colon sau sân.

3.Contribuie la reducerea stresului oxidativ şi la eliminarea toxinelor din organism, deoarece conţin o cantitate semnificativă de bioflavonoide citrice.

4. Este bogată  în potasiu, ceea ce ajută la sănătatea inimii, la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Totodată, vitamina C şi P pot ajuta la procesul de curăţare a vaselor de sânge, împiedicând apariţia anumitor afecţiuni ale inimii sau a diabetului.

5.  Este plină de calciu şi vitamina C, ceea ce le face eficiente pentru prevenirea apariţiei osteoartritei, a poliartritei, a artritei reumatoide, a osteoporozei, dar şi a fracturilor de os.

6. Conţine multe fibre şi favorizează procesul de digestie.

7. Conţine multă vitamina C, un antioxidant ce ajută la combaterea răcelii şi la neutralizarea radicalilor liberi.

8.Acidul citric şi vitamina C conţinute ajută în menţinerea sănătaţii şi a igienei orale. Previn gingivita şi sângerările gingivale.

9. Sucul de lămâie este recomandat să se utilizeze de către persoanele care au răceala, gripă sau febra. Acesta declanşează transpiraţia şi diminuează febra;

10. Lămâia este un fruct excelent care ajută la combaterea problemelor legate de infecţii ale gâtului, deoarece are proprietăţi antibacteriene.

Vă mai recomandăm şi:

Tăierea sporurilor bugetarilor şi eliminarea pensiilor speciale, spre Paştele Cailor

Ignoranţi cu ifose: ce pregătire are operatoarea 112 care a umilit doi părinţi ce reclamau că fetiţa lor se simte rău

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite