De ce e bine să consumăm cu prudenţă usturoi. Efectele adverse ale celui mai utilizat condiment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usturoiul, un condiment care trebuie consumat cu prudenţă FOTO Shutterstock
Usturoiul, un condiment care trebuie consumat cu prudenţă FOTO Shutterstock

Usturoiul poate fi consumat în siguranţă de majoritatea adulţilor datorită efectelor sale benefice asupra sistemului cardiovascular, a infecţiilor, a sistemului respirator. Usturoiul are puţine efecte secundare, însă există anumite reguli pentru a fi în siguranţă după ce consumaţi usturoi.

Dacă sunteţi alergici la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapă, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele şi lalelele, evitaţi usturoiul. Persoanele care sunt alergice la usturoi pot manifesta diverse reacţii, fie că inhalează, consumă sau aplică usturoiul pe piele.

Oamenii care urmează să suporte intervenţii chirurgicale sau dentare, femeile însărcinate şi cei cu tulburări de coagulare, ar trebui să evite să consume cantităţi mari de usturoi în mod regulat din cauza proprietăţii acestuia de a subţia sângele, fapt ce ar putea provoca sângerări excesive. Cei care utilizează anticoagulanţi, aspirină şi antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui să consume şi usturoi decât după ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera, explica dr. Daniela Stan, medic de familie.

De asemenea, este important de ştiut că usturoiul poate interacţiona cu acţiunea anticoncepţionalelor, ciclosporinei şi altor medicamente. De asemenea, reduce eficacitatea anumitor medicamente antivirale utilizate pentru tratamentul SIDA-HIV. Femeile care alăptează au constatat că usturoiul oferă laptelui o aromă pe care copilul o poate respinge.

Consumul unei cantităţi mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului şi poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenţă, diaree sau constipaţie. Şi cei care au probleme stomacale trebuie să fie precauţi în utilizarea usturoiului. Dacă se aplica direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor.

Proprietăţi antibiotice

Proprietăţile sale antibiotice fac util usturoiul în infecţiile de la nivelul gâtului şi în amigdalită. Sucul de usturoi proaspăt inhibă dezvoltarea fungiilor şi are capacitatea de a îmbunătăţi funcţia ficatului, esenţială, de altfel,  în menţinerea sănătoasă atât a colesterolului, cât şi a trigliceridelor, în organism.

Usturoiul îşi datorează majoritatea proprietăţilor sale medicinale compusilor sulfurici alicină şi ajoena. Alicina, un compus organosulfuros, este cel mai benefic organismului, oferind usturoiul  aroma sa distinctivă  şi acţiunea sa antibacteriană şi antifungică. Ajoena, derivat din alicină, are rolul de a subtia  sângele  şi  de scădere a lipidelor din organism. Alţi compuşi semnificativi găsiţi în usturoi, ar fi  glicozidul, coenzima Q10, alil propil disulfid, dialilul, trisulfidul şi salilcisteina.

De asemenea, la  nivel nutriţional, usturoiul are cantităţi semnificative de vitamina C, potasiu şi fosfor. Alicina este capabilă să inhibe complet sinteza ARN-ului, care împiedică efectiv reproducerea viruşilor şi a bacteriilor. Atunci când alicina se combină cu ajoena, acţiunea comună a acestora reduce conţinutul de lipide de pe pereţii arteriali, determinând depuneri de LDL - sau "colesterol rău" -  să fie oxidate  şi eliminate din corp.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite