Cum faci cel mai gustos chec. Secretul desertului delicios, cât se ţine la cuptor şi de ce se amestecă încet în compoziţie
0Desert delicios, uşor de preparat, asezonat cu nuci şi stafide, checul din Banat se găteşte rapid. Reţeta pe care o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), ne învaţă cum să nu dăm greş cu preparatul.
Ingrediente:
1 kg făină
1,5 pachet unt
8 ouă
100 g stafide
1 păharel mic de rom
coaja de la 1 lămâie
praf de copt
zahăr vanilat
1 ceaşcă mare zahăr (300 g)
50 g miez de nucă măcinat
"Mod preparare
• Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă
• Praful de copt se dizolvă în rom
• Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine
• Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr
• Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă faina, câte un pic, pentru a nu se lăsa compoziţia.
• Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat
• Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea”
Cea mai importantă lucrare a gastronomiei
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).