Reţetă delicioasă: cum să găteşti „vită Stroganoff“, un preparat nobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vita Stroganoff se poate prepara şi acasă şi nu este nevoie neapărat de priceperea unui chef. Înlocuirea cărnii de vită cu pui sau curcan nu reduce cu nimic din calităţile acestui preparat, doar din timpul de gătire.

Vita Stroganoff se aseamănă cu o tocăniţă, însă aromele sunt total diferite. Andrei Pop, bucătar la un restaurant din Arad, spune că în ultimii ani acest preparat este tot mai solicitat de către clienţi, deşi preţul unei porţii nu este deloc mic. Primele însemnări în cărţile de bucate despre Stroganoff au apărut undeva în jurul anului 1850. Reţeta a fost făcută special pentru o puternică familie nobiliară rusă.

Bucătarul arădean Andrei Pop spune că reţeta originală presupune folosirea cărnii de vită. "Vita Stroganoff este o mâncare delicată, pentru a cărei preparare avem nevoie de o oră şi jumătate. De-a lungul timpului, reţeta a suferit modificări, chiar şi în zilele noastre există mai multe feluri de a prepara această delicatesă culinară", spune bucătarul arădean.

Cum preparăm vita Stroganoff

Bucătatul Andrei Pop ne explică pas cu pas cum preparăm această delicatesă.

"Carnea de vită se taie cubuleţe mici, iar apoi este prăjită (cam de jumătate) într-o tigaie cu ulei. Scoatem carnea, iar în uleiul rămas adăugăm un cubuleţ de unt. Aici se pune la călit o ceapă mică tăiată mărunt, iar după ce aceasta devine sticloasă se adaugă ciuperci tăiate. Se adaugă sare şi piper, iar după câteva minute se ia carnea pe care am prăjit-o iniţial şi se adaugă alături de ceapă şi ciuperci.

Apoi se adaugă vin alb sec şi supă de legume, cât să acopere preparatele din tigaie şi se lasă la fiert. Când carnea este făcută, se adaugă o linguriţă de pastă de tomate şi una de muştar. Se mai lasă la fiert câteva minute, aproximativ cinci şi apoi se adaugă smântână lichidă. Se fierbe până când sosul are consistenţa dorită, iar apoi se opreşte focul şi se presară deasupra pătrunjel tocat mărunt", descrie Andrei Pop reţeta.

Vita Stroganoff se serveşte cu garnitură de orez, dar pot fi folosite şi mămăliga sau pastele. O porţie servită la un restaurant din Arad ajunge să coste între 25 şi 40 de lei, însă dacă preparăm acasă această delicatesă culinară se cheltuie aproximativ 10 lei pentru o porţie.

Stroganofful de vită poate fi înlocuit cu succes cu unul de pui sau curcan, cu un timp de pregătire mult mai scăzut.

Vă mai recomandăm:

Secretele celui mai delicios gulaş - reţetă din Ţinutul Secuiesc. Ingredientele-cheie din celebra mâncare ungurească

Cum să găteşti un gulaş delicios ca-n Ardeal. Trucurile unei reţete care nu dă greş

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite