Captură impresionată de deşeuri. Cele peste 600 tone de textile murdare urmau să fie spălate VIDEO
0În urma unor percheziţii într-un caz de import ilegal de deşeuri, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit peste 600 de tone de deşeuri care ar fi intrat în ţară, deşi nu respectă prevederile legale de păstrare, sortare sau reciclare.
Trei mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Teleorman au fost puse în aplicare vineri, 28 ianuarie, de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. Aceştia au acţionat în cooperare cu comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, poliţişti din cadrul Serviciului Poliţie Transporturi Maritime al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, sub coordonarea procurorului de caz specializat şi învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanţa.
La percheziţii a fost descoperiţi la o locaţie din judeţul Călăraşi, 40 de baloţi ce conţin 19.000 kg deşeuri textile. Acestea erau depozitate neautorizat şi provin din Italia fiind introduse pe cale rutieră în România în anul 2019 de către o societate comercială declarând bunurile ca fiind "fibre textile - diferite culori".
Percheziţii în trei judeţe FOTO Garda de Coastă
La punctul de lucru al societăţii comerciale în cauză, din judeţul Teleorman, au fost identificate aproximativ 600 de tone de deşeuri din plastic. Dintre acestea aproximativ 194 de tone au fost importate, sunt murdare, urmând a fi sortate şi spălate, fapt ce contravine legislaţiei de mediu. Alte 372 de tone sunt achiziţionate din România, iar 40 tone deseuri de diferite tipuri sunt nevalorificabile în aceasta locaţie.
Totodată, susţin anchetatorii, sunt suspiciuni că societatea nu respecta nici prevederile din autorizaţia de mediu, depăşind cu mult cantitatea maximă anuală, de deşeuri din plastic autorizată pentru reciclare.
Au mai fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, de la sediul societăţii comerciale aflat în judeţul Ilfov, documente cu valoare probatorie.
Activităţile sunt în derulare, iar acţiunea este coordonată de procurorul de caz specializat şi învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Tăcerea din Parlament: după un an, 25 de aleşi au fost auziţi doar la jurământ