Călăraşi: O sută de sinucigaşi internaţi, anual, la Spitalul de Psihiatrie Săpunari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, aproximativ 100 de persoane, care vor să îşi încheie conturile cu viaţa, ajung să fie internate pentru tratament în Spitalul de Psihiatrie Săpunari.

La Spitalul Judeţean Călăraşi s-a înfiinţat de puţin timp şi o secţie cu specialitatea  psihiatrie. Aici, însă mai sunt de rezolvat o serie de chestiuni cum ar fi: medicaţia pentru pacienţii cu boli nervoase, dar şi efectuarea gărzilor de către personalul medical. Licitaţia de achiziţionarea a medicamentelor specifice bolilor nervoase nu s-a organizat încă, iar asigurărea gărzilor în weekend cu medici de specialitate este încă deficitară.

„Pentru cazurile grave se impune ca internarea pacienţilor să se facă într-o clinică sau spital unde li se poate asigura tratament şi supraveghere de specialitate“, a declarat Alina Negrea, medic psihiatru, la Compartimentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Călăraşi.

Un spital pentru 614.000 de oameni

Singura unitate medicală cu profil psihiatrie din zonă,  Spitalul Săpunari are capacitatea de a deservi populaţia judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, adică vreo 614.138 locuitori. Capacitatea spitalului este de doar 170 de locuri, cinci medici de specialitate care  asigură gărzile în spital şi  în jur 100 de pacienţi cronici şi acuţi aflaţi în tratament.

Spitalul de Psihiatrie Săpunari este una dintre instituţiile medicale de tradiţie care funcţionează de peste 40 de ani, actualamente fiind trecut sub tutela Consiliului Judeţean Călăraşi. De-a lungul celor 4 decenii de funcţionare acestuia i-au fost aduse o serie de transformări şi modernizări, ţinând pasul cu noile descoperiri în domeniul medical.

Sărăcia şi alcoolul, cauze majore

Aici ajung, de obicei, persoanele care atentează la propria lor viaţă, adică cei care au tentative de suicid. Într-un an, la Spitalul de Psihiatrie din Săpunari sunt internaţi pentru tratament peste 100 de persoane care recurg la astfel de gesturi disperate. „Cele mai multe tentative de suicid se produc pe fondul sărăciei, consumului de alcool şi al bolilor psihice: tulburări de personalitate, depresii, schizofrenie“, a precizat doctorul Florin Ţucudeanu, medic psihiatru la Spitalul Săpunari. De multe ori, nici specialiştii nu-şi pot explica astfel de gesturi. „Este vorba despre 30% dintre cazurile care se înregistrează la noi. Unii sunt la prima abatere, dar alţii figurează printre pacienţii care au mai trecut pe aici“, a mai spus dr. Florin Ţucudeanu.

O tentativă pe zi

În ultimele zile, în localităţile Călăraşi şi Modelu s-au înregistrat două tentative de suicid . Marius T., în vârstă de 40 de ani, din localitatea Modelu, a vrut să se spânzure. La sosirea echipajului de prim ajutor, persoana a renunţat la tentativa de suicid, însă reuşise să înghită 8 fiole de algocalmin, combinate cu alcool. Persoanei i s-a acordat primul ajutor medical, după care a fost transportată la Spitalul Judeţean Călăraşi.

Duminică, la ora 18.18, echipajul SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Călăraşi a intervenit pentru acordarea primului ajutor uneitineri, în vârstă de 17 ani. Ioana V. A încercat să-şi ia viaţa, înghiţind otravă pentru şobolani. Fata a ales produsul Raticid, care se găseşte la farmaciile veterinare, din care a înghiţit mai multe boabe de grâu tratat pentru şobolani.

La sosirea echipajului de prim ajutor, persoana era conştientă, agitată, ostilă şi necooperantă refuzând examinarea şi transportul la spital. În cele din urmă membrii echipajului Smurd au reuşit să o convingă să accepte examinarea şi transportul cu mască de oxigen la spital.

Depresiile, în creştere

Astfel de cazuri ajung la clinici sau în spitalele de specialitate unde urmează timp de 3-4 săptămâni tratamente sub observaţie medicală.„De regulă, când oamenii sunt implicaţi în activităţi sociale nu apar cazuri de tentative de suicid. Astfel de situaţii nu sunt previzibile, deoarece ele  survin din diverse motive. Din păcate, numărul tulburărilor anxioase şi al depresiilor a cunoscut o creştere foarte mare, pe fondul consumului de alcool.

Multe persoane rămân fără locuri de muncă ori ajung să-şi piardă locuinţele pentru că nu mai pot să-şi achite ratele la bancă, iar acest lucru le determină să consume alcool şi să dezvolte tulburări psihice, fapt ce duce, inevitabil, la tentative de suicid“, a precizat medicul Florin Ţucudeanu .
                          

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite