VIDEO Miniştri şi parlamentari, prezenţi la festivităţile de la Colegiul Naţional B.P. Hasdeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Eveniment important, la cel mai renumit liceu din judetul Buzău. Foşti şi actuali profesori şi elevi au celebrat alături de invitaţi de marcă, oficialităţi şi politicieni, 150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional “B.P. Hasdeu”, care a format de-a lungul timpului zeci de personalităţi de talie internaţională. La eveniment, a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Curtea liceului a fost neîncăpătoare pentru sutele de absolvenţi şi elevi actuali ai liceului. Au participat, dintre personalităţi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, fostul ministru Ecaterina Andronescu, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, deputaţi şi senatoriibuzoieni, primarul Constantin Toma, şeful CJ Emanoil Neagu şi alţi reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale.

Colegiul “B. P. Hasdeu”  a primit, prin ordinul ministrului Educaţiei Naţionale,  Liviu Pop, placheta şi diploma aniversară ”Spiru Haret”. Festivitatile aniversare a celor 150 de ani de “Hasdeu” se vor desfăşura pana pe 14 septembrie, în program fiind incluse mai multe manifestari.

Colegiul Naţional “B.P. Hasdeu” a luat naştere odată cu inaugurarea  Gimnazului  Comunal,  la 12 septembrie 1867, cu ajutorul  primarului de atunci, Nae Stănescu. De-a lungul timpului, printre elevii liceului s-au numărat personalitati cu renume, precum  George Emil Palade, deţinător al Premiul Nobel pentru Medicină, Mihail Bălănescu, membru actual al Academiei Române, precum şi multe alte personalităţi de marcă ale societăţii româneşti.

”Întotdeauna e loc de mai bine. Avem peste 2.400 de şantiere astăzi. Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aceşti bani care au fost alocaţi pentru reabilitarea şi construcţia de şcoli grădiniţe şi creşe, creează acest disconfort temporar. Copiii nu vor sta la nesfârşit în aceste spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale”, a declarat Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a afirmat, pe de altă parte, că autorităţile centrale sunt ”obligate ” să acorde atenţia cuvenită colegiilor cu vechime, de elită, dar şi că se ia în calcul, la iniţiativa secretarului de stat Ecaterina Andronescu, ca profesorii din şcolile de renume să fie încadraţi pe o grilă diferită de salarizare faţă de restul cadrelor didactice.

”Colegiile cu vechime de 150 de ani sau peste sunt foarte putine, suntem obligaţi să le acordăm atenţia cuvenită, pentru că sunt şcoli care, din punctul meu de vedere, ar putea funcţiona şi fără Minister şi fără alte lucruri. Corpul profesoral din aceste şcoli creează perspectiva unei şcoli de succes. În ce priveşte propunerea doamnei Andronescu de a încadra altfel profesorii din scolile de elită, e un punct care trebuie să existe la nivelul Legii educaţiei, dar nu ştiu acum cum ar trebui formulat, pentru că ştim care e problema cu finanţarea per elev şi tot ce înseamnă descentralzarea”, a mai spus Liviu Pop.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite