VIDEO Au secat trei râuri iar singurul canal de irigații din județ a rămas fără apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seceta dă mari bătăi de cap chiar și buzoienilor care au încheiat contracte pentru utilizarea sistemului de irigații. Asta, deoarece mai mulți afluenți ai râului Buzău au secat iar debitul nu este suficient pentru încărcarea canalului de irigații care alimentează zona vestică a județului. Direcția Apele Române precum și  cei de la Îmbunătățiri Funciare au solicitat celor de la Hidroelectrica să nu mai uzineze întreag

Asociațiile de udători din județul Buzău sunt în stare de alertă. În comuna Breaza, unde există singura școală de viță de vie din țară, oamenii au luat credite pentru plantații, au încheiat apoi contracte pentru irigații iar acum stau și se uită cum totul se usucă. ”Dacă în cel mult trei zile nu vine apă pe canalul de irigații, școala de viță va fi compromisă în mare parte”, spune Adrian Drugă. Primarul comunei buzoiene Breaza.

După două luni în care nu a căzut strop de ploaie trei dintre afluenții Buzăului au secat. Îngrijorați de debitele extrem de scăzute ale râurilor, cei de la Apele Române au atras atenția producătorului de energie, Hidroelectrica SA, să folosească rațional apa, mai exact să nu mai uzineze întreaga cantitate din acumulările de apă deficitare și să lase pentru consumul populației o cantitatea suficientă.

Între ciocan și nicovală, cei de la Hidroelectrica Buzău încearcă, spun ei, să gestioneze situația astfel încât, acum că au invocat clauza de forță majoră, să poată asigura și un minim de apă necesar pentru producerea de energie.

La rândul lor, cei de la Îmbunătățiri Funciare spun că apa de irigat e la mâna celor de la Hidroelectrica, administratorul barajelor din amonte. Canalul de vest are o lungime 35 de km și ar asigura irigarea a peste 4 mii de hectare de teren, în sistem gravitațional adică la costuri reduse cuprinse între 85 de lei și 110 lei mia de metri cubi de apă.

Potrivit Direcției Apele Române, râurile rămân fără apă  și din cauza scăderii nivelului pânzei freatice. Un studiu din luna iulie arată că în Câmpia Română nivelul apei din subteran a scăzut cu 80% față de media lunară multianuală.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite