Veste proastă pentru pasionaţii de istorie din Buzău. Redeschiderea muzeului este amânată pentru la vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoienii, pasionaţi de istorie şi artă, mai au de aşteptat încă cel puţin jumătate de an până când vor putea vizita din nou Muzeul Judeţean. Iniţial, reprezentanţii instituţiei de pe Bulevardul Bălcescu au anunţat redeschiderea muzeului pentru începutul acestui an, însă şi-au dat seama că mai au multe lucruri de pus la punct.

După ce a preluat în folosinţă clădirea proaspăt renovată cu fonduri europene, conducerea Muzeului Judeţean Buzău şi-a dat seama că nu poate deschide obiectivul pentru vizitare la termenul anunţat iniţial, adică la început de an. 

Lipsec mobilierul pentru săli şi depozite, dar şi sistemele de securitate, componente care trebuie achiziţionate prin licitaţii. Abia la vară este posibil să fie deschisă măcar secţia de artă.

”Urmează să fie rezolvată problema liftului special amplasat pentru persoane cu dizabilităţi, mai avem condiţionări legate de siguranţa patrimoniului, fără de care nu putem să mutăm patrimoniul în localul renovat. Sunt cerinţe specifice, precum folia antiefracţie, senzori de fum, de mişcare, lucruri care nu se pot face de azi pe mâine şi care necesită şi un proces de achiziţie. Multă lume vede doar sălile, dar depozitele unde sunt ţinute obiectele de patrimoniu au nevoie de dotări specifice”, spune Laurenţiu Grigoraş, directorul muzeului buzoian.

Muzeul Judeţean Buzău a fost închis pentru renovare în anul 2011. Starea de degradare a impus aceste lucrări, după ce specialiştii au constatat că este pusă în pericol siguranţa exponatelor şi a vizitatorilor.

Clădirea a fost reabilitată cu suma de 38 de milioane de lei, bani europeni, iar procesul verbal de recepţie a lucrării a fost încheiat în data de 14 august 2014.

Abia în noiembrie, după trei luni de la terminarea lucrărilor, consilierii judeţeni au acordat vot favorabil de reîncredinţare spre folosină a clădirii de pe Bulevardul Bălcescu instituţiilor care îşi au sediul aici: Muzeul Judeţean, Teatrul „George Ciprian” şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă.

CITEŞTE ŞI

Clădirea Muzeului Judeţean Buzău, dată în folosinţă prin votul unanim al consilierilor judeţeni

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite