Patriarhul Daniel oficiază slujba de înmormântare a IPS Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicriul în care se afla trupul lui Epifanie Norocel a fost purtat pe umeri de preoţi            FOTO: Iulian Bunilă
Sicriul în care se afla trupul lui Epifanie Norocel a fost purtat pe umeri de preoţi            FOTO: Iulian Bunilă

Înalt Prea Sfinţitul Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, este condus astăzi pe ultimul drum. Înaltul prelat s-a stins din viaţă luni seară, din cauza unei embolii pulmonare. Trupul neînsufleţit al lui Epifanie Norocel va fi depus într-o criptă aflată în incinta Catedralei Arhiepiscopale.

UPDATE, ora 14.00: În urmă cu puţine momente, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie a fost introdus în cripta pregătită din timpul vieţii chiar de către înaltul prelat, acesta fiind ultimul act al funeraliilor.

Mulţi dintre cei care au participat la funeralii au părăsit deja zona Catedralei Arhiepiscopale. Aproximativ 3.000 de credincioşi au fost ţinut să fie prezenţi astăzi la înmormântarea lui Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. 

UPDATE, ora 13.35: În acest moment, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie Norocel este purtat pe umeri de mai mulţi episcopi în jurul Catedralei Arhiepiscopale. 

Apoi, după ce Catedrala va fi înconjurată de trei ori, sicriul va fi depus în cripta amenajată în interiorul lăcaşului de cult.

UPDATE, ora 13.20: În acest moment, preoţii trec pe rând pe la căpătâiul lui Epifanie Norocel pentru a-şi lua rămas bun. Peste câteva minute, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie va fi scos din Catedrala Arhiepiscopală şi va fi purtat pe umeri de preoţi în jurul lăcaşului de cult. 

Aproximativ două mii de credincioşi, dar şi peste şapte sute de preoţi, monahi, înalţi prelaţi din toată ţara, precum şi politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Buzău şi Vrancea participă la înmormântarea Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, IPS Epifanie Norocel.

UPDATE, ora 12.56:  Probabil plictisit de discursul unui înalt prelat, în urmă cu puţin timp, George Becali a părăsit Catedrala Arhiepiscopală. În drum spre autovehiculul său, finanţatorul Stelei a fost oprit de mai mulţi enoriaşi prezenţi la faţa locului pentru a-i cere bani sau pentru a se fotografia cu acesta. Becali a trecut vijelios prin mulţime, în timp ce vorbea la telefon, apoi s-a urcat în Maybach şi a demarat în trombă. 

„Pe 14 decembrie, Epifanie m-a chemat la ziua lui, dar nu am putut ajunge pentru că a trebuit să îmi iau în primire mandatul de parlamentar. După aceea, m-a tot căutat să ne întâlnim şi pe 6 ianuarie, înainte să moară. Mi-a dat un telefon să ne întîlnim la o mănăstire din Vrancea”, a declarat Gigi Becali, la ieşirea din catedrală.

UPDATE, ora 12.30:  Patriarhul Daniel susţine un discurs prin care evidenţiază activitatea în slujba Bisericii Ortodoxe Române a arhiepiscopului Epifanie Norocel.

În câteva minute sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Epifanie este scos afară din Catedrală şi purtat pe umeri în jurul lăcaşului de cult. Este momentul cel mai aşteptat de către cei aproape aproximativ 1.500 de credincioşi care sunt prezenţi în faţa Catedralei. 

UPDATE, ora 11.48:  Poliţia Rutieră a oprit circulaţia autovehiculelor în zona rondului din faţa Catedralei Arhiepiscopale. Numărul credincioşilor este tot mai mare, aceştia depăşind curtea, ocupând trotuarele şi carosabilul. 

UPDATE, ora 11.30:  Potrivit estimărilor jandarmilor care asigură ordinea în zonă, la această oră, în zona Catedralei Arhiepiscopale din Buzău s-au adunat aproximativ 1.000 de oameni. Cei mai mulţi sunt, aşa cum era de aşteptat, oameni de vârsta a treia.

Autorităţile se aşteaptau să se adune în jur de 5.000 de oameni în faţa catedralei, însă probabil că frigul de afară a făcut ca mulţi dintre buzoieni să prefere confortul din cămine. 

UPDATE, ora 10.53: La Catedrala Arhiepiscopală a ajuns deputatul PNL George Becali. Acesta este însoţit de Silviu Roşioru, consilier local municipal, cel care a ajutat la aducerea trupului neînsufleţit al arhiepiscopului Epifanie Norocel la Buzău. George Becali s-a aşezat lângă preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan. 

Odată cu George Becali, au sosit la Catedrala Arhiepiscopală şi prefectul judeţului Buzău, Gabriel Baltă, precum şi preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bâgiu.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis în această dimineaţă o coroană de flori, care a fost aşezată la căpătâiul lui Epifanie Norocel.

UPDATE, ora 10.32 Un bărbat în vârstă aflat în curtea catedralei arhiepiscopale a leşinat în timpul slujbei. Oamenii au chemat echipajul de ambulanţă aflat în zonă, pentru a-i acorda ajutor bărbatului. 

S-a luat decizia ca pacientul să fie transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru investigaţii amănunţite. La faţa locului a sosit o altă ambulanţă, pentru a interveni în caz de nevoie. 

UPDATE, ora 10: La această oră, în curtea Catedralei Arhiepiscopale din Buzău se află aproximativ 500 de persoane, în timp ce, în interior, participă la slujba de înmormântare în jur 300 de oameni ai bisericii şi oficialităţi locale. 

În zonă se află zeci de poliţişti, jandarmi dar şi oameni ai bisericii, care asigură ordinea în jurul catedralei, dar şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Buzău, care este pregătit să intervină în caz de nevoie. 

Ora 9.15: Slujba de înmormântare a început la ora 9 şi este oficiată de preafericitul părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sosit aseară la Buzău. Încă de la venirea sa în Buzău, în jurul orei 20, Preafericitul Daniel a susţinut o slujbă la căpătâiul arhiepiscopului Epifanie, în prezenţa a sute de oameni, oficialităţi locale şi enoriaşi. Astăzi, va oficia ritualul de înmormântare, alături de alţi înalţi ierahi, veniţi din toate colţurile ţării pentru înmormântarea lui Epifanie Norocel.

Alături de preoţi şi înalţi ierarhi, la eveniment vor participa şi reprezentanţi ai vieţii publice din cele două judeţe pe care Epifanie Norocel le-a păstorit de 30 de ani încoace. La slujba de înmormîntare a înaltului prelat sunt aşteptaţi mii de credincioşi din Buzău şi Vrancea. 

Oamenii de rând vor putea urmări ceremonialul religios pe un ecran uriaş pe care vor rula imaginile din catedrală. În lăcaşul de cult vor avea acces doar slujitorii Domnului şi oficialităţi locale, pe bază de invitaţie.

Epifanie Norocel îşi va dormi somnul de veci în Catedrala Arhiepiscopală din centrul Buzăului, în cripta realizată încă din timpul vieţii, în care a fost aşezat pământ reavăn. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite