O antenă GSM în curs de instalare stârnește scandal. Localnicii se tem că vor suferi din cauza celebrei rețele 5G VIDEO

0
Publicat:

O antenă GSM despre care s-a răspândit zvonul că este pentru telefonia 5G bagă vrajbă între localnicii unei comune de lângă Buzău. Vestea că primarul din Țintești a aprobat montarea stâlpului pentru „temuta” rețea de telefonie în apropierea caselor a împărțit comuna în două tabere. 

O astfel de antenă va fi montată la Țintești. FOTO I. Bunilă
O astfel de antenă va fi montată la Țintești. FOTO I. Bunilă

Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video surprinse de un martor la revolta de zilele trecute a unor localnici din Pogonele față de investiția unui operator de telefonie. Aceasta a început să monteze o antenă GSM în extravilan, dar prea aproape de case, cred cei din Pogonele.

image

Pe înregistrare se vede cum primarul este înconjurat de un grup de cetățeni furioși, pe care polițiștii abia îi pot stăpâni.

„Ați reușit să divizați lumea în două tabere”, spune la un moment dat preotul care apare în filmare alături de cetățenii care susțin că antena de telefonie mobilă, bănuită de ei a fi „5G”, este prea aproape de centrul satului Țintești, unde se află toate instituțiile, inclusiv școala.   

Tabăra celor care se opun investiției operatorului de telefonie mobilă, pe amplasamentul stabilit deja, s-a coagulat în satul Pogonele. Aceștia resping instalarea stâlpului în locul stabilit acum, pe motiv că ar fi totuși atât de aproape încât radiațiile puternice emise de antene sigur îi vor afecta. 

„Ați promis că opriți instalarea antenei. Promisiunea dumneavoastră s-a concretizat în amenințări. Constat că nu s-a făcut nimic. Ați lucrat în continuare și se merge pentru instalarea acestei antene care e nocivă și pentru partea dumneavoastră, și pentru cei care strigă împotriva noastră”, îi reproșează preotul din filmare primarului din Țintești.

https://www.facebook.com/100031216102786/videos/o-parte-din-cei-de-la-protestul-de-azdimineat%C3%A5-contra-antenei-am-fost-la-primari/1586770711727438/

Muncitorii angajați de operatorul de telefonie au construit deja fundația antenei, șantierul fiind la circa 500 de metri distanță de sediul Primăriei Țintești și gospodăriile mărginașe. Luni, peste 40 de săteni din Pogonele, localitate lipită de satul de centru, au mers să protesteze în locul instalării stâlpului, însă au decis să se deplaseze la primărie după ce au observat că nu e nicio mișcare pe șantier.

Ciprian Rotărescu este preotul care apare în mijlocul protestatarilor. Ne-a declarat că rolul său, la acțiunea spontană, a fost acela de a media conflictul iscat între grupul de săteni care cer ca montarea antenei GSM să se facă în mijlocul câmpului, la peste un kilometru distanță de locuințe, și susținătorii investiției. Părintele Rotărescu apreciază, pe de altă parte, că este justificată reacția consătenilor săi de a contesta un proiect pe care îl percep ca fiind periculos pentru sănătatea publică, în dauna copiilor, mai ales.

Unii dintre sătenii din Pogonele sunt convinși că vor avea de suferit din cauza stâlpului pe care îl bănuiesc ca fiind de fapt un prim pas în introducerea rețelei din generația a cincea. O localnică din Pogonele, ca mai toți ceilalți săteni din comunitate, este sigură că antena GSM îi va provoca dureri de cap dar și alte complicații.

„Am aflat că sunt radiații care nu sunt bune pentru sănătatea noastră și ne putem îmbolnăvi. Este aproape de sat. E dăunătoare, sunt radiații”, declară femeia. ”Spune lumea că îi doare capul. Cred că e o problemă. Pentru cine are problemă cu capul  e mai periculos”, este de părere un alt cetățean.

A fost realizată fundația antenei. FOTO I. Bunilă
A fost realizată fundația antenei. FOTO I. Bunilă

Rețeaua 5G continuă să provoace spaimă, constată mirat primarul din Țintești, Aurel Stoica. Numai că, se jură acesta, în cazul de față nu e vorba despre controversata rețea de telefonie, ci despre una 4G, foarte necesară în zonă.

„Oamenii din Țintești s-au plâns mereu că este semnal slab la telefoane și internet, iar această antenă va rezolva problema. Va fi una pentru 4G. Nu știu dacă sunt în România 5G, nu m-am informat, dar am cerut firmei să arate că nu este 5G care, nu știu de ce, pe unii încă îi sperie”, spune primarul Aurel Stoica.

Primarul Aurel Stoica spune că antena va fi numai pentru rețeaua 4G. FOTO I. Bunilă
Primarul Aurel Stoica spune că antena va fi numai pentru rețeaua 4G. FOTO I. Bunilă

Contestatarii investiției suspectează totodată nereguli cu privire la alegerea amplasamentului și spun că firmei de telefonie i-a fost alocată o suprafață care i-ar aparține de fapt familiei primarului, din acest motiv fiind trecută cu vederea distanța mică față de case.

Primarul neagă acuzațiile și promite să le dovedească opozanților proiectului că firma care a început asamblarea antenei GSM deține toate autorizațiile necesare, inclusiv cele care vizează sănătatea publică.

Au existat multe procese în instanță pornite de la amplasarea „prea aproape” de locuințe a unor stâlpi cu celule GSM, pe motiv că acestea poluează electromagnetic. În unul dintre dosare, judecători din Timișoara au arătat că din măsurătorile realizate de Autoritatea Naţionala pentru Administrare si Reglementare in Comunicaţii pentru a verifica nivelul undelor electromagnetice, acestea este „inferior maximului permis de normele de securitate în domeniu”.

„Recomandarea Uniunii Europene 1999/519/EC din 12 iulie 1999 privind limitarea expunerii publicului general la câmpuri electromagnetice de la 0 la 300 GHz, preluată în legislaţia interna prin Ordinul Ministrului Sănătăţii Publice 1193/2006 nu prevăd distanţe minime faţă de zonele populate sau faţă de clădiri cu diferite destinaţii, la care să se poată amplasa antenele de comunicaţii de orice tip, inclusiv cele de telefonie mobila, dat fiind faptul ca mărimile fizice care măsoară expunerea populaţiei, depind de puterea de emisie a antenelor şi nu de distanţă”, a fost argumentul la acea vreme a magistraților Judecătoriei Timişoara.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite