Cămăşile cu altiţă din Ţinutul Buzăului, expuse la Galeriile de Artă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Expoziţia cămăşilor cu altiţă de pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO „Ţinutul Buzăului”, organizată miercuri la Galeriile de Artă Buzău, a adunat zeci de piese unice, aflate în colecţii private sau în patrimoniul unor comune.

Expoziţia a fost organizată de Consiliul Judeţean Buzău, prin Centrul Judeţean de Cultură şi Artă şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ţinutul Buzăului”, în vederea promovării şi conservării patrimoniului imaterial al Geoparcului. 

Iile din cele cinci văi ale geoparcului, expuse la Galeriile de Artă Buzău, vor fi prezentate, în premieră, către toate comisiile internaţionale UNESCO din lume.

Cămaşa cu altiţă era percepută ca o cămaşă bogat decorată, mai ales la umăr, fiind purtată, de tinerele fete de măritat, de mirese şi de femeile căsătorite, în primii ani după nuntă, pentru a fi cât mai frumoase.

Iile din comuna Valea Salciei, de pe Valea Râmnicului, prezente de altfel în această expoziţie, au la rândul lor caracteristici specifice care le diferenţiază de cămăşile din alte zone ale judeţului Buzău.

România şi Republica Moldova au depus, în 2021, dosarul multinaţional „Arta cămăşii cu altiţă, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, în vederea înscrierii iei în patrimoniul cultural UNESCO. 

Dosarul a fost depus la mai bine de 5 ani după ce a apărut această idee, timp în care s-au derulat o serie de formalităţi şi s-a realizat documentaţia necesară. 

În documentul înaintat sunt prezentate mai multe modele de cămăşi, din zone geografice diferite, inclusiv din judeţul Buzău. O decizie cu privire la acest dosar este aşteptată de la UNESCO la sfârşitul acestui an.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite