Aurul verde din piețe. De ce este mai scump leușteanul decât alte zarzavaturi VIDEO

0
Publicat:

Verdețurile de primăvară dau o aromă aparte preparatelor, însă doar cei cu dare de mână se pot bucura de savoarea lor. De departe, cel mai scump este leușteanul, care se vinde cu până la cinci lei o legătură cu câteva frunze de pus în ciorbă.

Leușteanul este în această periodă „regina” de pe tarabele piețarilor din toată țara. În vreme ce alte verdețuri, mărarul sau pătrunjelul, se vând cu 1 leu sau cel mult 2 lei legătura, micile buchete de leuștean costă și 5 lei.

Se știe că leușteanul dă gust proaspăt și aromat ciorbelor, așa că românii îl caută mai ales primăvara, când e proaspăt cules. Altădată, când se vindea cu 2 lei, legăturile dispăreau una după alta de pe tarabe. Acum însă, vânzarea merge greu, prețul fiind cel care îi sperie pe clienți.

„Cinci lei era. Păi, în cazul ăsta, nici nu iau. Am întrebat pe bărbatul meu, ieri, că a făcut o ciorbă de legume din astea și, zic, ai luat leuștean? Nu, că era prea scump. Ciorba fără leuștean și punem câteodată pătrunjel”, spune o femeie venită la piață, în Buzău.

În Piața Centrală din Buzău, una dintre cele mai ieftine din țară, legătura de leuștean este vândută de cei mai mulți dintre comercianți cu 4 și 5 lei legătura. Rar îl găsești mai ieftin, iar dacă la început te bucuri că descoperi ici-colo verdeața puternic aromată și la 3 lei, afli imediat că legătura dubios de ieftină are doar trei fire.   

„Leușteanul, patru lei legătura, te gândești mult dacă mai pui la ciorbă. Ca să aibă gust, punem măcar câteva frunze și tot trebuie să punem. Mai căutăm, mai înțelegem cu negustorii, mai lasă și dânșii”, mărturisește un client.  

Legumicultorii spun că față de alte verdețuri, leușteanul este o plantă care nevoie de multă căldură, din acest motiv și prețul fiind atât de mare. În spatele prețului mare se ascunde munca de-un an a cultivatorilor. Leușteanul timpuriu crește doar în solarii, la peste 15 de grade Celsius. 

„Din cauză că-i făcut la căldură, de aia este mai scump leușteanul. Acum se face focul. De unde să dai mai ieftin dacă omul investește? Toate alea sunt scumpe, insecticidele, toate, că dacă nu le stropești nu se fac”, explică Viorel Tucă, legumicultor din Mărăcineni, județul Buzău.

Recoltarea leușteanului cultivat în solarii și sere începe în ianuarie și ține până-n martie. Abia prin mai apare și leușteanul de grădină. Din vânzarea leușteanului, spun producătorii de legume, își achită facturile la curent, de câteva mii de lei pe lună, și mai rămân cu bani cât să supraviețuiască.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite