Adopţia, un demers de lungă durată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile adoptive aşteaptă mult timp un copil, pentru că evaluarea dosarelor se face cu atenţie iar adopţia este legalizată de instanţă. Protecţia Copilului Buzău are în evidenţe un număr de 33 de copii care pot fi adoptaţi în următoarea perioadă iar pentru ei se luptă cel puţin 38 de familii din judeţ.

Ultimii ani au adus o creştere a numărului de părinţi care doresc să înfieze un copil, deşi după anul 2004 legislaţia în ceea ce priveşte procesul de adopţie s-a înăsprit. Şi aşa, Buzăul se află printre primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte adopţiile finalizate.

Autorităţile spun că, la Buzău, în medie 30 de copii sunt declaraţi „adoptabili", iar numărul tinde să crească. „În ceea ce priveşte copiii adoptabili, în 2009 au fost un număr de 30, iar la finalul anului 2010 vorbim de 33 de copii", a declarat Claudia Roşioru, director DGASPC Buzău.

Potrivit conducerii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, pentru aceşti 33 de copii dar şi pentru următorii care vor fi declaraţi adoptabili în cursul acestui an, se află în bătălia finală 38 de familii, cu dosare aproape gata.

Monitorizare de 90 de zile

Demersul adopţiei este unul de lungă durată, deoarece implică numeroase proceduri. Părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele acestuia trebuie să consimtă în mod liber, necondiţionat, şi numai după ce au fost informaţi asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului.

La rândul său, adoptatorul trebuie să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare dezvoltării depline şi armonioase a personalităţii copilului. Evaluarea acestor garanţii se face de către direcţia de asistenţă şi trebuie sa aiba în vedere personalitatea, starea sănătăţii şi situaţia economică a familiei adoptatoare, viaţa familială, condiţiile de locuit, aptitudinea de educare a unui copil.

Consimţământul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui se dă în faţa instanţei judecătoreşti, o dată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei.

Pe baza rezultatelor evaluării şi în cazul unui rezultat favorabil al evaluării, direcţia va elibera atestatul de persoană sau familie aptă să adopte, valabil un an. Adopţia este legalizată de instanţa judecătorească, după o monitorizare de 90 de zile a relaţiei dintre copilul adoptabil şi noua sa familie.

„Toată procedura durează acum aproximativ şase luni chiar şi în condiţiile în care am pus la dispoziţie patru complete de judecată pentru adopţii şi o sală specială în care familiile adoptatoare să vină cu copiii", ne-a declarat Constantin Florescu, preşedintele Tribunalului Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite