UPDATE Bucureşti-cod portocaliu: o femeie, la spital după ce a fost lovită de o creangă. Viceprimarul Capitalei: „Au fost în jur de 100 de acumulări de apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copaci au fost dărâmaţi de furtună blocând traficul şi avariând maşinile. O femeie a fost rănită FOTO Adevărul
Zeci de copaci au fost dărâmaţi de furtună blocând traficul şi avariând maşinile. O femeie a fost rănită FOTO Adevărul

Capitala se află sub cod portocaliu de ploi, marţi, motiv pentru care aversele şi vântul puternic au dat peste cap viaţa bucureştenilor. Copacii căzuţi au blocat pe rând străzi ori chiar bulevarde, au avariat maşinile parcate, dar şi străzi din oraş au fost inundate complet. Bucureştenii sunt sfătuiţi de autorităţi să folosească mijloacele de transport în comun, cu precădere metroul pentru a evita eventualele pericole.

UPDATE 18.20 În mai multe zone din Capitală s-a acţionat de urgenţă pentru înlăturarea crengilor mari şi a copacilor căzuţi din cauza furtunii. Printre acestea se numără Splai Semănătoarea (lângă Sema Park), Vasile Milea (intersecţie cu Iuliu Maniu), Aragonitului (intersecţie cu Apusului), Tufănelelor nr. 4, Lavandei nr. 1, Vlădeasa nr. 3, Haiducului nr. 5-7, Preciziei şi Dreptatii nr. 53A.

Până la ora 14.00, ApaNova a remediat 89 de acumulari de apa (din 97 semnalate), a degajat 28 de guri de scurgere (din 31 cu probleme) şi 85 de racorduri şi tubulare din 98 semnalate cu probleme.

La ora 16.00, echipele de interventie ale Administraţiei Străzilor interveneau pentru remedierea a şapte semafoare în urmatoarele intersecţii: Brâncoveanu- Niţu Vasile, Iuliu Maniu- Apusului, Colentina- Ziduri Moşi, Locotenent Găina- Drumul Săroo, Giurgiului- Găzarului, Popa Tatu- Ştirbei Vodă şi Fabrica de Glucoză- Floreasca.

UPDATE 18.00 Potrivit raportului operatorilor de salubritate, până la ora 14.00, s-a intervenit cu 71 de utilaje şi 1.217 operatori căi publice.

În sectorul 1, Romprest a intervenit cu o vidanjă, şase platforme şi 267 de operatori de salubrizare. Artere pe care s-a acţionat la degajarea gurilor de scurgere a apelor pluviale sunt Piaţa Victoriei, Calea Dorobanţilor, Piaţa Charles De Gaulle, şoseaua Kiseleff, Calea Griviţei, Calea Floreasca, bulevardul Bucureştii Noi, strada Jiului, bulevardul Poligrafiei, bulevardul Mărăşti, bulevardul Gloriei, bulevardul Ion Mihalache, şoseaua Coralilor, strada Nicolae Caranfil şi şoseaua Chitilei.

ploaie bucuresti

Capitala se află sub cod portocaliu de precipitaţii FOTO Cristina Răduţă

În sectorul 2, Supercom a intervenit cu trei vidanje, cinci perii colectoare mari (care se folosesc la degajarea carosabilului de frunze), şase platforme si 173 de operatori de salubrizare. Se acţionează în cadrul programului de salubritate la degajarea trotuarelor şi a geigerelor de frunzele existente.

În sectorul 3, Rosal a intervenit cu o vidanja care a evacuat acumulările de apă din Drumul Între Tarlale împreună cu S.C. Apa Nova Bucureşti S.A., şase basculante  care acţioneaza la degajarea gurilor de scurgere şi evacuarea trotuarelor şi a părţii carosabile de crengi, frunze. În total au fost prezenţi 189 de operatori de salubrizare. 

În sectorul 4, Rebu a intervenit cu o vidanja, 12 perii colectoare, 11 platforme, 2 motopompe şi 168 de operatori de salubrizare. Se acţionează în cadrul programului de salubritate degajarea carosabilului, a trotuarelor şi a geigerelor de frunzele existente.

În sectorul 5, Romprest a intervenit cu o vidanja, patru platforme şi 239 de operatori de salubrizare. Artere pe care s-a acţionat la degajarea gurilor de scurgere a apelor pluviale sunt şoseaua Rahovei, şoseaua Viilor, Calea 13 Septembrie, şoseaua Sebastiana, şoseaua Sălaj, Calea Ferentari, bulevardul Eroii Revoluţiei, bulevardul Eroilor, Splaiul Independenţei, şoseaua Panduri, bulevardul Tudor Vladimirescu, bulevardul Regina Maria, Drumul Sării şi bulevardul George Coşbuc.

În sectorul 6, Urban a intervenit pentru facilitarea traficului pietonal şi auto şi pentru desfundarea gurilor de canal cu 180 de lucrători pentru salubrizare căi publice, în zona trotuarelor, intersecţiilor, staţăiilor RATB şi trecerilor de pietoni. De asemenea, la acţiune au mai participat zece lucrători de la spatii verzi, pentru taierea şi îndepărtarea copacilor căzuţi pe trotuar şi carosabil, zece autoutilitare pentru degajarea resturilor vegetale, crengilor şi pomilor căzuţi pe trotuare şi carosabil, două autospeciale pentru vidanjat acumulările de apa de pe carosabil, intersecţii şi pasaje subterane.

UPDATE 17.40 În ceea ce priveşte situaţia mijloacelor de transport în comun din Capitală, purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu, a declarat, pentru adevarul.ro, că în acest moment nu sunt probleme în trafic, dar că viteza de circulaţie este mai scăzută decât în mod obişnuit din cauza ploii abundente. 

UPDATE 17.20 În intervalul orar 5.00-15.00 au fost înregistrate numeroase incidente din cauza vremii nefavorabile, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). În zece ore, trei persoane au fost rănite, 61 de autoturisme au fost avariate şi 125 de copaci au fost doborâţi de vântul puternic.

Potrivit lui Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU, trei persoane au fost rănite după ce au fost lovite de crengi smulse de vânt. Este vorba despre o femeie rănită în timp ce se afla în zona Piaţa Presei Libere, un bărbat rănit pe bulevardul Ion Mihalache şi un tânăr de 17 ani care a fost accidentat pe strada Cetatea de Baltă şi transportat la Spitalul Universitar.

În cele zece ore, au fost primite sesizări privind 125 de copaci doborâţi de vânt, 61 de maşini avariate şi nouă elemente de acoperiş desprinse. De asemenea, au fost semnalate opt panouri publicitare doborâte de vânt, şapte acumulări de apă, şase străzi inundate şi trei stâlpi căzuţi.

UPDATE 12.35 Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu a declarat că situaţia din Capitală este sub control şi că echipajele tuturor autorităţilor lucrează la foc continuu. „Au fost în jur de 100 de acumulări de apă, foarte multe, eu nu am mai întâlnit aşa ceva. Dintre acestea am rezolvat 94 şi în continuare lucrăm cu efectiv suplimentar şi în cazul copacilor căzuţi“, a declarat Nicolaesc pentru adevarul.ro. Acesta a mai spus că se lucrează şi acum la remedierea defecţiunilor provocate de copacii căzuţie de la Bulevardul Vasile Milea, din Drumul Taberei, care au blocat circulaţia troleelor. „În rest, situaţia este sub control. Apa Nova a dat drumul la canalul descărcător de ape mari, astfel încât o mare parte din apele pluviale au fost preluate“, a mai spus viceprimarul Capitalei.  
 

UPDATE 10.30 Cablul de alimentare al troleelor din zona Vasile Milea nu a fost nici acum reparat, circulaţia troleelor de pe  liniile 71, 93 şi 96 fiind în continuare blocată. Echipajele RATB lucrează la remedierea situaţiei, dar vântul puternic şi ploaia abundentă le face probleme celor de pe teren. În schimb, potrivit purtătorului de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu, cablul de alimentare al tramvaielor de la Staţia Inox de pe Şoseaua Progresului a fost reparat, ceea ce înseamnă că circulaţia tramvaielor 1, 25, 11 şi 8 a fost reluată.

UPDATE 10.22 În intervalul orar 05.00-09.00 ISU Bucureşti a intervenit cu 170 de pompieri. 32 de copaci au fost răpuşi de furtună, 12 maşini avariate, iar alte patru intervenţii au fost pentru degajarea apei acumulate. Subsolul unui bloc de pe Şoseaua Antiaeriană, dar şi strada Drumul între Tarlale sunt inundate. Două persoane au fost rănite, din care una, o femeie de 31 de ani, se află internată la spitalul Elias. Pe tot parcursul zile vor acţiona toate efectivele ISU Bucureşti din tură.

UPDATE 10.00 Reprezentanţii Metrorex au declarat că remedierea defecţiunii care a dus la circulaţia pe un singur sens între staţiile Aviatorilor şi Pipera va mai dura, nefiind sigură. „Un senzor pantograf (firul aerian care asigură alimentarea cu curent electric - nota red.) s-a defectat, motiv pentru care s-a făcut un circuit pendulă între Pipera şi Aviatorilor. Din cauza ploii abundente, dar şi a acestei defecţiuni este foarte aglomerat, cu precădere la staţiile nodale, Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, etc. Defecţiunea a avut loc la 09.10 şi remedierea ar trebui să dureze circa 30 de minute, dar, din păcate, nu este sigur că se va putea repara“, a declarat Evelyn Croitoru, purtătorul de cuvânt al Metrorex, pentru adevarul.ro.  

UPDATE 09.54 Din cauza defecţiunii tehnice de la staţia Pipera, între staţia Aviatorilor şi Pipera se circulă pe o singură linie, dus şi întors. Reporterii „Adevărul“ transmit că circa 300 de persoane se află în acest moment pe peronul de la Piaţa Unirii. 

UPDATE 09.40 Circulaţia a fost reluată la metrou, după ce o avarie a blocat circulaţia pe tronsonul care leagă Pipera de Centrul Capitalei. Ploile abundente au dus la un scurtcircuit. Cei de pe peron au fost preluaţi de un tren de pe contrasens. În acest moment, circulaţia se desfăşoară normal. În zona de circulaţie maximă la 3-4 minute, şi în prezent, la circa 5 minute. 

UPDATE 09.30 Femeia rănită de un copac doborât de vânt, marţi dimineaţă, în zona Piaţa Presei Libere, a fost transportată la spital de un echipaj SMURD, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Daniel Vasile, citat de Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti, femeia, în vârstă de 31 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral şi, probabil, o fractură de femur. Aceasta este conştientă şi a fost preluată de un echipaj SMURD, fiind transportată la un spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Capitala şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa sunt de luni, ora 21.00 până miercuri, la ora 02.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind prognozate precipitaţii de până la 80 de litri pe metru pătrat.

UPDATE 09.20. În timp ce autorităţile îndeamnă bucureştenii să folosească metroul, circulaţia este blocată pe tronsonul care leagă zona Pipera de centrul oraşului. Oamenii aşteaptă metroul pe Aviatorilor de 20 de minute. Potrivit reprezentanţilor Metrorex, este vorba despre o defecţiune tehnică ce se află în curs de remediere.

Metrorex

UPDATE 09.15 O femeie a fost rănită, după ce un copac a căzut pe maşina în care se afla, pe Bd. Kiseleff, în apropiere de Arcul de Triumf. La faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD, care i-a acordat primul ajutor, urmând să fie dusă la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate şi investigaţii. Una dintre lovituri este la cap, dar femeia nu este într-o stare care să îi pună în pericol sănătatea, anunţă România tv. Este posibil ca femeia să fi suferit şi o fractură de femur, a declarat Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt SMURD.

UPDATE 09.05 Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 8, 11 şi 25 a fost întreruptă, dar a fost suplimentat numărul de autobuze, în contextul în care a crescut numărul de călători şi din cauza începerii anului universitar. 

„În acest moment troleele sunt în continuare blocate. Pentru a remedia defecţiunile în zonele respective, a fost întrerupt curentul de către autorităţi. Echipajele lucrează pe Vasile Milea, acolo unde s-a rupt firul de contact“, a declarat purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu.

Probleme sunt şi pe Bulevardu Theodor Pallady, acolo unde o parte din carosabil este inundat. 

„Mai sunt ceva probleme deosebite la pasajul Jiului, unde sunt echipaje ale Administraţiei Străzilor şi ale ISU Bucureşti. Celelalte pasaje, sunt funcţionale, dar se pare că există o acumulare la Pasajul Băneasa“, a declarat Epsică Chiru de la Apa Nova, pentru Realitatea TV.

UDPATE 08.55 Mai multe camere din Bucureşti transmit imagini live din trafic. Le redăm mai jos pe cele funcţionale. (Click pe text)

Webcam Romania - Poduri_Tunele - IDM Basarab

Webcam Romania - Trafic - DN1-Intrare Otopeni

Webcam Romania - Comert - COCOR

Webcam Romania - Trafic - Calea Victoriei

Webcam Romania - Trafic - Intersectia Turda - Mihalache

Webcam Romania - Trafic - Str. Turda

UPDATE 08.45 Circulaţia din Bucureşti este afectată şi de problemele de pe centura oraşului sau din apropiere.

Astfel, circulaţia a fost întreruptă pe centura Bucureşti în judeţul Ilfov între Măgurele şi Bragadiru, din cauza unui camion răsturnat. Cu toate acestea, în zonă circulaţia autovehiculelor a fost reluată.

Tot pe centura Capitalei, în zona cuprinsă între Glina şi Splaiul Unirii, traficul este întrerupt din cauza unui accident în care au fost implicate un autotren şi un autoturism, iar o persoană a fost rănită. Circulaţia a fost deviată între kilometrii 24 şi 27, prin Bucureşti.

UPDATE 08.35 În tot oraşul, traficul rutier este fie blocat, fie extrem de aglomerat din cauza copacilor căzuţi sau din cauza acumulăriloe masive de apă. Pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, zona Ciurel, Tineretului, Progresului, VAlea Oltului, iancu de hunedoara - traficul este îngreunat. Circulaţia este blocat, la această oră, pe centura Capitalei între Glina şi Splaiul Unirii.

De asemenea, pe Bulevardul Lacul Tei un copac a căzut peste două maşini, iar pe Valea Oltului un alt copac a fost dărâmat de furtună pe autovehiculele oamenilor. Până în prezent cel puţin 15 străzi au fost inundate, dar această cifră este în continuă schimbare. La ieşirea din oraş, pe Drumul între Tarlalale, apa era de un metru, dar echipajele Apa Nova acţionau deja cu pompe în teren.

Totodată, mai multe smafoare sunt defect, marţi dimineaţă, printre care se numără şi cele din intersecţiile Şoseaua Colentina cu Strada Teiul Doamnei, Şoseaua Colentina cu Strada Ziduri Moşi, cel de la Podul Grozăveşti, dar şi cel de la Bulevardul Carol I cu Calea Moşilor.

------------------------------

Un raport preliminar al ISU Bucureşti de la ora 7.30 arată că 11 copaci au căzut pe carosabil şi peste 10 autoturisme au fost avariate ca urmare a copacilor răpuşi de vânt. „Un copac a căzut pe Vasile Milea blocând circulaţia în zonă. Echipajele ISU Bucureşti au degajat însă crengile, iar acum se circulă. O situaţie similară a avut loc şi pe Splaiul Independenţei, lângă Podul Basarab, dar şi aici situaţia este în curs de rezolvare. Apelurile se fac continuu, oamenii având probleme în tot oraşul“, au declarat reprezentanţii ISU Bucureşti pentru adevarul.ro. 

Aceştia au adăugat că se vor face informări periodice, în această dimineaţă zeci de echipaje ale ISU Bucureşti acţionând pe teren. Sfaturile acestora către bucureşteni este de a evita folosirea maşinii personale şi să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun, cu precădere metroul.  

De asemenea, în zona magazinului Ikea lângă pod, există probleme de inundaţie, echipajele acţionând în acest moment pentru pomparea cantităţilor de apă adunate.

Potrivit Poliţiei Locale Bucureşti, la ora 8.15, se înregistrau 12 acumulări de apă, 12 bannere publicitare căzute, 23 de copaci răpuşi de furtună şi cel puţin cinci maşini avariate.

Sfaturile Poliţiei Rutiere: Folosirea maşinii, după ora 10.30

Reprezentanţii Brigăzii Rutiere de Poliţie Bucureşti vorbesc despre aglomeraţii accentuate pe principalele artere din Bucureşti cum este Bulevardul Mihai Bravu, Ştefan Cel Mare, dar şi în intersecţii. Bucureştenii sunt sfătuiţi de Poliţişti să evite folosirea mijloacele de transport personal, să nu îşi parcheze, pe cât posibil, maşinile sub copaci şi, dacă pot face acest lucru, să amâne folosirea maşinii personale pentru ora 10.30, când traficul va fi mai scăzut. 

Reprezentanţii RATB au declarat că, în jurul orei 08.20, mai multe trolee erau blocate în trafic în zona Vasile Milea şi Şoseaua Antiaeriană, din cauza unor copaci căzuţi pe liniile de curent. Este vorba de liniile 71, 93 şi 96. 

Ştire în curs de actualizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite