UPDATE 500.000 de euro ridicaţi de anchetatori în cazul RADET. Percheziţii şi la compania Erbaşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul RADET din Bucureşti este ”ţinta” principală a anchetatorilor. FOTO Adevărul
Sediul RADET din Bucureşti este ”ţinta” principală a anchetatorilor. FOTO Adevărul

Cel mai mare furnizor de apă caldă şi încalzire în sistem centralizat din Romania este subiectul unei anchete de amploare demarate de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în colaborare cu agenţi ai Poliţiei Române. În urma percheziţiilor făcute astăzi  la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, anchetatorii au ridicat 500.000 de euro, contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări.

UPDATE 6.57  Sursele citate au precizat că în cazul celor 500.000 de euro există suspiciuni că ar fi fost primiţi cu titlu de mită.

Anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane, au mai spus sursele citate.

Până la acest moment al anchetei nu  a fost emis niciun mandat de aducere pe numele vreunei persoane.

UPDATE 13.35 Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut mai multe precizări legate de problemele înregistrate la RADET. Oprescu a vorbit despre preţul umflat artificial al gigacaloriei, dar şi despre motivul pentru care bucureştenii au de suferit în fiecare an din cauza unui contract stabilit în urmă cu 17 ani. Edilul a mai specificat că "speră" ca memorandumul legat de fuziunea RADET-ului cu ENCEL-ul să intre pe ordinea de zi a Consiliului General miercuri.

UPDATE 11.20 Avocatul Alexandru Avramescu a declarat că la sediul companiei Erbaşu SA se fac percheziţii, fiind căutate acte privind colaborarea firmei cu RADET, în special din ultimii ani, penru lucrări de reabilitare a reţelelor de încălzire, precizând că în sediul societăţii se află Cristian Erbaşu.

„Există o autorizaţie de percheziţie pentru spaţiile pe care le administrează firma, sunt verificate şi căutate acte privind colaborarea firmei cu RADET”, a declarat vineri avocatul Alexandru Avramescu, în faţa sediului societăţii Erbaşu SA.

Potrivit anchetatorilor, RADET ar fi încheiat în condiţii netransparente peste 10 contracte pentru modernizarea şi întreţinerea reţelei de încălzire. Lucrările, deşi plătite, nu au fost niciodată executate. 

UPDATE 09.30 Printre persoanele anchetate de către poliţişti se numără şi actualul director general al RADET.

Fostul director general al RADET, Radu Opaina, a declarat pentru Antena 3 că problemele de corupţie din sistemul companiei ar fi vechi de peste 15 ani, iar aceste contracte de achiziţii publice ar fi fost sesizate şi de el, motiv pentru care s-a decis concedierea lui.

În 2003 eram director general. De atunci am început această curăţenie pe aceeaşi problemă. La momentul respectiv a deranjat şi am fost obligat să demisionez, de catre primarul de atunci, Traian Basescu, şi, respectiv, conducerea PSD Bucureşti”, a declarat acesta pentru sursa citată. 

Fostul director al RADET a mai spus că bucureştenii au plătit la facturi la energie termică umflate tocmai de datoria la achiziţiile publice. Preţul din 2003 şi până acum s-a triplat, în 2003 fiind de circa 120 de lei pe gigacalorie, iar în prezent de circa 320 de lei. Acesta a mai adăugat că la nivelul anului 2003 erau 100 de firme care aveau contracte cu RADET

Inspectoratul General de Poliţie a anunţat printr-un comunicat de presă emis astăzi că mai multe percheziţii au loc vineri dimineaţă la 38 de adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu.

Percheziţiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfăşoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale Regiei Autonome de Distribuţie a Agentului Termic (RADET). Acţiunea a început vineri dimineaţă, la ora 6.00.

Potrivit Antena 3, poliţiştii bucureşteni specializaţi pe investigarea fraudelor, sub coordonarea procurorilor, au descoperit mai multe nereguli la nivelul unor contracte de achiziţii care nu au mai fost niciodată onorate. În cadrul acţiunii de astăzi, şase persoane, foşti sau actuali directori ai companiei, au fost audiaţi.

În cadrul percheziţiilor, sunt vizate mai multe societăţi private care ar fi preluat unele servicii care au prejudiciat compania RADET. Audierile au loc la Parchetul Capitalei. Ancheta a fost făcută şi cu sprijinul SRI, iar prejudiciul adus statului român ar fi de sute de mii de euro.

Amintim că RADET este una din companiile implicate de-a lungul timpului în mai multe contracte controversate printre care şi cel încheiat în luna iunie 2012, prin care compania cumpăra energie termică de la o firmă înfiinţată recent. Potrivit acelui contract, Regia se angajează să cumpere cantităţi fixe de energie, şi nu în funcţie de necesităţi, diferenţa fiind transformată în pierderi, arăta un raport al Comisiei de Utilităţi a Consiliului General al Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite