Turnul ilegal Cathedral Plaza, momeală pentru clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cathedral Plaza, cea mai mare clădire din ţară declarată ilegală de către o instanţă, este gata să-şi primească clienţii de lunea viitoare, sfidând solicitarea autorităţilor de a fi pusă la pământ.

Millenium Building Development, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, a anunţat aseară că imobilul de 19 etaje construit în coasta Catedralei Sfântul Iosif este finalizat şi numai bun de vizitat de către potenţialii chiriaşi. „Am eliminat organizarea de şantier, aşa cum ne-a cerut Inspectoratul de Stat în Construcţii şi, de luni, clădirea poate fi vizitată şi în interior. Vom preciza ulterior care sunt preţurile de închiriere a spaţiilor de birouri", a declarat, pentru „Adevărul", Ioana Dimitriu, PR manager.

În comunicatul de presă prin care a fost făcut anunţul oficial, proprietarul clădirii mai precizează că „proiectul, care a presupus o investiţie de peste 60 de milioane de euro, fusese de mai mult timp finalizat în întregime, fapt consemnat de altfel şi în procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, dar punerea lui cu adevărat în valoare se putea face numai după ridicarea organizării de şantier".

Un an de ilegalitate

Clădirea a fost declarată ilegală printr-o decizie definitivă şi irevocabilă dată în urmă cu un an de către Curtea de Apel Suceava. De atunci, nimeni n-a reuşit să dispună demolarea ei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, somându-i pe proprietari la începutul lunii septembrie ca, în termen de 10 zile s-o demoleze. Clădirea a rămas în picioare. Mai mult, deţinătorul turnului reuşise în luna mai să intabuleze dreptul de proprietate al imobilului în Cartea Funciară, deşi n-avea o autorizaţie de construire legală. Ca urmare, Oprescu a cerut radierea actului de intabulare, iar trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru de la sectorul 1 sunt cercetaţi penal în acest caz.

Chiriaşii, speriaţi de statutul juridic al clădirii


Şansele ca imobilul să-şi găsească grabnic chiriaşi sunt destul de mici, spun analiştii imobiliari. „Clădirea are un statut juridic incert. Nimeni n-ar putea plăti chirie sau cumpăra un imobil care face parte dintr-un litigiu", a declarat dr. Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Oficialii Millennium Building au declarat anterior că imobilul ar putea fi vândut cu 70 de milioane de euro unui fond britanic de investiţii, până la sfârşitul acestui an.

Tranzacţia urmează să se facă doar dacă se rezolvă situaţia juridică a imobilului. În cazul în care afacerea cade, proprietarul a declarat că are de gând să dea în judecată Primăria Capitalei şi să ceară daune în valoare de 70 de milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite