Secretele maestrului muzicii de pahar. Ce a detestat în viaţă Gică Petrescu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Petrescu, un maestru al muzicii de petrecere FOTO Adevărul
Gică Petrescu, un maestru al muzicii de petrecere FOTO Adevărul

O legendă pentru români, Gică Petrescu, rămâne unul dintre cei mai iubiţi interpreţi români. Deşi a devenit faimos pentru cântecele de petrecere pe care interpreta, maestrul a preferat întotdeauna să fie cumpătat.

De-a lungul a şapte decenii de activitate a înregistrat sute de cântece care au bucurat generaţii întregi. Căci nu degeaba, maestrul Gică Petrescu este considerat interpretul numărul 1 al cântecului de petrecere românesc. 

“Du-mă acasă, măi tramvai”, “Căsuţa noastră”, “Dă-i cu şpriţul pân’ la ziuă”, “Astă seară nimeni să nu doarmă”, “Cu lăutarii după mine”, “Zi una mai săltăreaţă”, “Uite-aşa aş vrea să mor”, “Suflet candriu”, “Fetiţe dulci ca-n Bucureşti”, “Bucureştiul meu iubit”, “Că doar n-o să trăiesc cât lumea”, „Mi te-ai lipit de suflet”, „Costică, Costică”, „Ia, mai toarnă-un păhărel”, „Cântecel de dor şi of”, „De ce e viaţa sucită”, „Ce cauţi tu în viaţa mea”, „Mi-e dor astă-seară de-un chef cum ştiu eu” sunt doar câteva dintre ele, cântece scrise de mari compozitori, precum Ion Vasilescu, Henri Mălineanu, Dinu Şerbănescu, Vasile Veselovski.

„De când mă ştiu pe lume, Gică a fost «Maestrul». Era o celebritate, de la 20 de ani! Marele cântăreţ a fost şi un excelent artist de revistă… Am jucat alături de el pe scenă în numeroase spectacole şi turnee. Din scenă nu ieşea cu paşi normali, călca sacadat; publicul prindea mişcarea şi aplauda în ritmul paşilor săi. Cânta multe cântece de pahar, dar în viaţă era foarte cumpătat. Nu a agreat niciodată viaţa dezordonată a boemei interbelice. Soţul meu, Puisor Maximilian, i-a scris multe texte. Din clipa în care i se încredinţa o piesă, Gică nu mai avea linişte! Ne suna în fiecare dimineaţă, pentru ca totul să iasă perfect”, spunea regretata artistă Stela Popescu, într-un interviu postat pe teatrultanase.ro.

„Nu ştiu dacă l-a egalat cineva”

Actorul Horia Şerbănescu a precizat într-un interviu că cea mai mare calitate a lui era aceea că «nu semăna cu nimeni». Era Gică şi atât! Cel mai «cântăreţ» din câţi a avut România vreodată”, spunea Horia Şerbănescu.

“Gică este unic în felul lui. În primul rând, a cântat de toate: de la operetă, muzică populară, revistă, muzică uşoară, muzică de petrecere. A avut un repertoriu extrem de vast şi o carieră foarte lungă. Nu ştiu dacă l-a egalat cineva. Toată lumea se întreba cum de a rezistat atât. Avea secretele lui: era foarte riguros şi nu a făcut niciodată excese. Nu a fumat şi nu a băut. Deşi cânta mai bine ca oricine muzică de pahar – are 40-50 de cîntece despre pahar! –, eu nu l-am văzut niciodată ameţit“, declara muzicologul Viorel Cosma.

A înregistrat peste 1.500 de melodii

Născut pe 2 aprilie 1915, la Bucureşti, Gică Petrescu a debutat când era la liceu, într-o formaţie de muzică uşoară. Apoi a cântat vreo doi ani la Pucioasa, făcea naveta la Bucureşti, apoi la un restaurant pe lângă Gara de Nord – Coşna. Acolo cânta şi Maria Tănase.

Însă restaurantul la care a cântat cel mai mult şi unde s-a simţit cel mai bine a fost “Princiar”, lângă Arcul de Triumf. Iar marea lansare a fost la radio. Obişnuia să spună că radioul l-a făcut om. Compozitorul Teodor Rogalski i-a zis să vină odată la radio, să facă o înregistrare, ca să vadă dacă are voce radiofonică. Acolo a debutat cu taraful lui Grigoraş Dinicu”, spunea muzicologul Viorel Cosma, într-un interviu, despre maestrul Gică Petrescu.

Apoi a început să cânte în baruri şi să dea diferite concerte în aer liber. Între anii 1937 şi 1939 a cântat împreună cu orchestrele “Radu Ghinda” şi “Dinu Şerbanescu” la un cazino din Sinaia.

Conform cimemagia.ro, în 1940 a fost angajat la teatrul “Alhambra”, ceea ce pentru el a însemnat recunoaşterea sa ca artist. În 1944 lucrează la teatrul „Maria Tănase”. De-a lungul carierei sale artistice a înregistrat peste 1.500 de melodii, toate culese într-o impresionantă discografie.

Marele regret

În 1955 s-a însurat cu Cezarina Moldoveanu, scriitoare şi poetă care a contribuit foarte mult la uriaşul succes al soţului său. Marea lor fericire a fost umbrită de un singur lucru, şi anume de faptul că nu puteau să aibă copii. Au trăit alături timp de 34 de ani, până când moartea a luat-o de lângă artist pe Cezarina în luna august 1989.

Dupa moartea soţiei sale, acesta a refuzat pentru o lungă perioadă de timp să mai cânte, retrăgându-se din atenţia publică. În august 2003, Gica Petrescu a primit la vârsta de 88 de ani Steaua Ordinului de Cavaler al României. 

La vârsta de 91 de ani, marele artist al Romaniei a părasit această lume la data de 18 iunie 2006. A lăsat în urmă o carieră glorioasă de 70 de ani, o incredibilă discografie şi milioane de fani care nu îl vor uita niciodată.

Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul "Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III. Duminică 18 iunie 2006, ora 18.00, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualităţi” a fost programat şi un premiu special („Cântecul e viaţa mea”), dedicat lui Gică Petrescu. Cântăreţul a murit chiar în dimineaţa aceleiaşi zile.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât de pregătită este Capitala pentru un cutremur major. Care sunt cele mai vulnerabile blocuri / Miturile despre construcţiile ridicate în comunism

Analist militar, la împlinirea a 100 de zile de război în Ucraina: „Rusia e un balon gonflabil care s-a înţepat”

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite