Red Bull Soapbox Race sau cum să şofezi ca în Formula 1 prin faţa Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 14 septembrie, Calea 13 septembrie a devenit locul de întâlnire a pasionaţilor de creativitate şi senzaţii tari. Red Bull Soapbox şi-a desfăşurat prima ediţie pe pământ românesc, iar publicul s-a înghesuit să ia parte la această inedită cursă.

La ora 13:30, prima maşinărie a urcat pe rampa de lansare. Deschizătoare de drum pentre cele 51 de echipaje, a fost „Casa tuturor pe roţi“. Rând pe rând, timp de aproximativ patru ore, echipe precum „Coteţ-oo-Mobilul“, „Coyotus & Păsăricus“, „Candy Car“, „Ass Couch Mobile“, „ŢepeşMobil“, „Dracula Box“, „The Bite Mobil“, „Jamaica Bob“, „Yogi Drift“ sau „Berberita“ au încercat să impresioneze juriul, prin design-ul vehicului, dar şi prin show-ul pe care aceştia au trebuit să îl pregătească înaintea lansării pe traseu. Concurenţii au fost nevoiţi să fie atenţi şi la timpul pe care îl înregistrau pe traseu, punctajul din clasamentul final fiind rezultatul acestor trei criterii. Pe lăngă cursa propriu-zisă, au existat şi câteva momente în afara competiţiei, când pe traseu s-au aflat echipaje trimise din partea sponsorilor.

Spre norocul participanţilor, traseul nu a fost unul foarte dificil, toate echipajele înscrise în concurs au reuşit să ajungă cu bine la linia de finiş. Nu au existat incidente şi pentru că, de data aceasta, organizatorii au luat măsuri de siguranţă suplimentare, tocmai pentru a preveni accidente ca cele care s-au petrecut la Red Bull Flugtag 2010, concurs pentru aparate de zbor desfăşurat pe Dâmboviţa. În respectiva competiţie, o concurentă şi-a fracturat coloana, iar un alt concurent şi-a spart capul.

Echipa de juraţi a fost formată din Ana Maria Brânză (spadasină, vicecampioană olimpică), Mirela Bucovicean (Molecule F), Victor Nemeş (fost pilot de raliu), Teo (comediat la Club 99 şi Sector 7), respectiv Robert Kovacs (atlet Red Bull şi student al Facultăţii de Mecatronică şi Robotică). De comentariu s-au ocupat Pavel Bartoş, acesta fiind în permanenţă prezent pe platforma de lansare, în timp ce Marius Onuc şi Berti Panaioit au fost prezenţi la finalul traseului, gata să le ia interviuri concurenţilor după cursă. De muzică s-a ocupat DJ Hefe, membru al formaţiei Coma.

După patru ore de cursă s-a tras linie, iar câştigători au fost declaraţi „Ionel şi canibalii vegetarieni“ (Marius Onica, Bogdan Lăzărescu, Florian Petcu şi Cristian Radu), viitorii beneficiari ai unei tabere de racing de patru persoane, în Austria, pe circuitul internaţional Red Bull Racing. Pe locul al doilea s-a situat echipa „Zombie Mobil“, iar pe ultima treaptă a podiumului au urcat „The Punishers“. Mai jos aveţi lista completă cu performanţele celor 51 de echipaje.

image

Evident că după competiţie s-au inscat şi câteva scandaluri. Organizatorii au anunţat un număr de 20.000 de spectatori, iar această aglomeraţie a adus cu ea şi câteva probleme. La începutul competiţiei era aproape imposibil să te deplasezi prin perimetrul traseului, iar dacă nu prindeai un loc lăngă gard, nu aveai nicio şansă să vezi ceva din acţiunea de pe circuit. Unii spectatori şi-au demonstrat inventivitatea şi au reuşit să găsească locuri mai bune pentru a urmări cursa, urcându-se fie în copaci, fie pe structura de pietre de construcţie dinspre Casa Academiei.

Cu bune şi cu rele, Red Bull Soapbox, aflat la prima ediţie din România, a fost un eveniment reuşit. Deşi mulţi dintre spectatori s-au plâns de vizbilitatea redusă asupra cursei, lumea a părut să se bucure de o duminică inedită, cu întreceri de maşini ca-n filme, care s-a petrecut de data asta la noi, în Bucureşti. 

Nu au existat incidente printre participanţi, iar o parte considerabilă din public a rămas să urmărească evenimentul până la final. Aşa că avem toate premisele pentru o ediţie viitoare care, poate, să mulţumească pe toată lumea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite