Peste o mie de asistenţi maternali i-au părăsit pe orfanii care se aflau în grija lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul asistenţilor maternali care ies din sistem din diferite motive, în special din cauza salariilor mici, creşte de la trimestru la trimestru, numai în primele nouă luni ale acestui an 1.086 dintre ei încetându-şi activitatea. Autorităţile trebuie să găsească alte soluţii pentru cei peste 1.400 copii care erau în grija acestora.

Conform datelor centralizate de la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în perioada ianuarie - septembrie 2010, şi-au încetat activitatea 1.086 asistenţi maternali care aveau în îngrijire 1.408 copii, a comunicat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul precizează că 31 la sută dintre asistenţii maternali şi-au încetat activitatea ca urmare a pensionării, 31 la sută la cererea acestora şi 38 la sută din alte motive.

"Este de precizat faptul că retragerea atestatului de asistent maternal sau expirarea acestuia sunt principalele cauze care au stat la încetarea raportului de muncă a asistenţilor maternali care şi-au încetat activitatea din alte motive (77 la sută)", se arată în răspunsul remis agenţiei MEDIAFAX.

Veniturile asistenţilor, mai mici decât veniturile asistaţilor

Potrivit sursei citate, 639 dintre copiii, care erau în grija asistenţilor maternali ce au ieşit din sistem, au fost transferaţi la alţi asistenţi maternali profesionişti, 310 au ajuns într-un serviciu de tip rezidenţial, iar 459 au fost plasaţi la rude, alte familii, au fost reintegraţi în familie sau adoptaţi.

Reprezentanţii direcţiilor sociale spun că asistenţioi sociali nu au cum să reziste cu salarii care de multe ori sunt mai mici decât veniturile celor de care au grijă.

Directorul de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1, Dănuţ Fleacă, afirma recent că Guvernul ar trebui să facă restructurări doar în acele domenii unde este posibil şi să înţeleagă că asistenţa socială nu este un moft şi că oamenii nu pot lucra pe salarii mai mici decât veniturile unor asistaţi sociali.


Salarii de până la 600 de lei

El a tras acest semnal, în timpul unei vizite la Complexul Social de Servicii "Jiului" din 8 octombrie, spunând că tot ceea ce s-a făcut în ultimii zece ani în sistemul de protecţie a copilului "se desfiinţează pas cu pas", întrucât Guvernul nu înţelege că trebuie să facă restructurări doar acolo unde se poate.

Directorul reclamă faptul că la nivel central nu se ia nicio măsură pentru a preveni cazurile de instituţionalizare, dar sunt daţi oameni afară sau unii pleacă din cauza salariilor foarte mici.

"Este inadmisibil ca unei persoane cu studii superioare şi experienţă să îi dai un salariu de 480 de lei. Sunt salariaţi în asistenţă socială care au venituri mai mici decât un asistat social. 80 la sută dintre salariaţii DGASPC au salarii de până la 600 de lei, indiferent de studii", afirma Fleacă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite