Pânișoară (PER): În Capitală sunt 2.651 de monumente pentru care nimeni nu verifică dacă se respectă obligaţiile legale

0
Publicat:

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Generală a Capitalei, arhitectul Alexandru Pânişoară, susține că în București sunt 2.651 de monumente istorice pentru care nimeni nu verifică dacă se respectă obligaţiile legale și subliniază necesitatea modificării cadrului legal și identidificarea unei finanţarea coresupunzătoare. În opinia sa responsabilitatea în acest sens trebuie să fie împărţită între Primăria Generală, Guvern şi proprietari.

Pânişoară: Pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu avem nevoie miliarde de euro Foto: Facebook
Pânişoară: Pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu avem nevoie miliarde de euro Foto: Facebook

Nicuşor Dan a devenit cunoscut publicului bucureştean pentru lupta pe care a dus-o pentru oprirea demolării Halei Matache, obiectiv care, într-un final, a fost ratat.(...) Inabilitatea administrativo – politică de a dialoga cu Guvernul şi cu proprietarii monumentelor din Bucureşti a făcut ca ultimii patru ani să aducă o degradare încă şi mai accentuată a clădirilor de patrimoniu. Există răni sângerânde pe teritoriul Capitalei: Moara lui Assan, Hotel Concordia, Casa Miclescu, Casa Oromolu, Cinema Scala sunt exemple de nepăsare şi neputinţă. În total, în Capitală, sunt 2.651 de monumente pentru care, în mod real, nimeni nu verifică dacă se respectă obligaţiile legale. Pentru toate acestea, avem nevoie de o strategie comună a Guvernului şi a Primăriei Generale dacă vrem să salvăm sufletul acestui oraş”, atrage atenția Alexandru Pânișoară, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Conservarea Monumentelor, conform România TV.

Candidatul Partidului Ecologist la Primăria Capitalei susține că în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului a pornit un program de parteneriat public – privat pentru restaurarea şi valorificarea monumentelor istorice, și crede că „soluţia trebuie să implice mai mulţi factori”.

Alexandru Pânișoară atrage atenția și asupra problemei proprietăților de patrimoniu unde, susține că unii proprietari fie le abandonează, fie permit sau induc surse de degradare biologică pentru ca în final să ceară „declasarea lor sau distrugerea asistată”. „Realist vorbind, pentru reabilitarea şi modernizarea clădirilor de patrimoniu din Capitală, avem nevoie de multe miliarde de euro. Bani care pot fi identificaţi, dar care, dacă sunt puşi exclusiv în cârca proprietarilor, vor face absolut imposibilă valorificarea patrimoniului cultural al Bucureştiului”, adaugă arhitectul.

Candidatul PER) la Primăria Generală a Capitalei subliniază necesitatea modificării „cadrului legal, la pachet cu o finanţarea coresupunzătoare” și consideră că responsabilitatea trebuie să fie împărţită la trei: „Primăria Generală (eventual şi primăriile de sector), Guvernul prin Ministerul Culturii şi, eventual, prin Ministerul Economiei (care se ocupă şi de turism) şi proprietarii acestor monumente”.

Reprezentatul PER consideră totodată că pentru a eficientiza procesul de identificare a proprietarilor clădirilor monument, care ar fi o altă problemă care împiedică uneori restaurarea imobilelor: „poate ne-ar trebui anumite termene în timp în care să se pronunţe decizii judecătoreşti şi să nu aşteptăm cu anii deznodământul unor speţe”, a mai spus Pânișoară.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite