„Moş Magiun” şi brad cu cârnaţi la Muzeul Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pălincă, pastrame, magiunul de Topoloveni şi diferite sortimente de brânză au fost scoase din sacul moşului şi înşirate pe tarabele din curtea muzeului. Târgul organizat în preajma Sărbătorilor de Iarnă poartă acest nume pentru că magiunul de Topoloveni va împlini în curând 100 de ani de când se fabrică la noi în ţară.

La Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cadourile sunt aduse anul acesta de Moş Magiun. Curtea muzeului s-a umplut încă de la primele ore atât de vânzători care îşi întindeau produsele pe tarabe, cât şi de vizitatori dornici să cumpere mâncăruri tradiţionale româneşti.

Bucureştenii vor găsi aici diferite tipuri de pastramă, brânzeturi cu chimen, busuioc sau în coajă de brad, cârnaţi, produse italieneşti, miere, diferite tipuri de palincă şi nelipsitele dulceţuri şi magiunul de Topoloveni.

Târgul de iarnă s-a deschis înainte de sărbători Foto: Lucian Muntean

„În 2014, magiunul împlineşte 100 de ani, de aceea am dat numele târgului «Moş Magiun», pentru că este şi el un moş”, a spus Cristina Călin, un reprezentant al evenimentului.

Brad împodobit cu cârnaţi


În această seară, copiii prezenţi la târg, dar şi cei aduşi de la un centru de plasament din Capitală, vor avea ocazia să umble în desaga moşului şi să împodobească bradul cu ornamente mai puţin obişnuite.

Astfel cârnaţi, brânză, borcănele cu diferite sortimente de dulceaţă vor fi agăţate în bradul de 1,6 de metri înălţime. „În această seară va fi împodobit. Am ales un brad în ghiveci ca să fim în ton cu tendinţele eco.

Tot diseară, Ion Popa va cânta imnul Magiunului”, a mai spus reprezentantul evenimentului. La final, bradul şi bucatele vor fi donate unei case de copii.

Cei care vor să cumpere trebuie însă, să vină pregătiţi cu bani. Ei pot cumpăra un borcan de magiun de Topoloveni cu 8 lei, telemea de oaie adusă de la Sibiu la 22 de lei/kg, dulceaţă de struguri la 15 lei, gem de măceşe, de ceapă roşie, de piper alb sau de usturoi pot fi cumpărate cu 15 lei, iar pastramele costă între 25 de lei şi 35 de lei kilogramul.

„Moş Magiun” şi brad cu cârnaţi la Muzeul Ţăranului

De asemenea, în cuptorul din curtea muzeului Marius Tudosiei de la Bacania Veche va pregăti vărzari şi pâinici, iar Asociaţia Valea Asăului va aduce sarmale de post cu ghebe şi mamaligă care va fi facută pe loc.

Globuri pictate manual

Moş Magiun nu a venit în Capitală doar pentru gurmanzi. El a adunat meşteşugari din toate zonele ţării, iar cei care vor să cumpere cadouri pot găsi la aceştia icoane pictate manual, decoraţiuni, produse din piele, ceramică sau jucării din lemn.

De asemenea, cei care nu s-au lăsat inspitaţi de bradul lui Moş Magiun şi vor totuşi globurile tradiţionale pentru brad pot găsi un stand cu astfel de obiecte pictate manual.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite