Maraton de ciclism, în Capitală: de astăzi, biciletele cuceresc străzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, în București se va desfășura un maraton de evenimente dedicate amatorilor de senzații eco pe două roți. Bucureștenii se vor simți, timp de o săptămână, într-o capitală a ciclismului.

Fotograful Andrei Vocurek va arăta cum se vede orașul de pe bicicletă prin trei trasee, prin intermediul unei expoziții de fotografie. Rutele alese de artist sunt Cartierul Bonaparte - Kiseleff, Centrul Istoric - Parcul Carol I și Cișmigiu - Parcul Circului. Vernisajul evenimentului va avea loc astăzi, 10 mai, în Pasajul Universității, începând cu ora 18.00. Fotografiile vor putea fi admirate pe televizoarele din pasaj și ilustra atât peisaje urbane vesele, cât și imagini cu bicicliști.

Maraton pentru o Capitală eco

De asemenea, în acest weekend, pe 13 mai, va avea loc și evenimentul Prima Evadare 2012, care este un concurs prietenos de ciclism. Competiția își propune să deschidă sezonul maratoanelor pe două roți într-o versiune ușoară și fără diferențe de nivel. Concursul se va desfașura între București și Snagov, prin păduri și drumuri de țară pe o distanță de 55 de kilometri. În fiecare an, evenimentul a fost maratonul cu cel mai mare număr de participanți, respectiv 1.300, în condiții de ploaie.

Maratonul este accesibil, dar se recomandă antrenament înainte, cel puțin două-trei ieșiri mai lungi pe teren accidentat, adică drumuri forestiere sau poteci. Totodată, se recomandă o mai mare grijă în hidratare, alimentație și echiparea minimă pentru orice ciclist. Traseul este marcat pe toată distanța, are trei zone de alimentare, 10 puncte de control, o zonă de start și alta de finish. Mai mult, este asistat de poliție și salvare, patrulat de oficialii competiției și de echipe de fotografi și cameramani. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul primaevadare.ro

Organizatorii doresc ca prin acest eveniment să încurajeze un mod de viaţă sănătos prin practicarea sportului în aer liber. Competiţia aduce laolaltă atât amator, cât şi profesionişti. De asemenea, se urmărește promovarea traseelor și a pădurilor din nordul Bucureștiului într-un mod mai atractiv decât cel al grătarelor. Organizatorii visează la un București mai curat și mai liber prin folosirea bicicletei.

Comemorarea bicicliștilor implicați în accidente

Săptămâna viitoare, pe 16 mai, în București va avea loc Marșul Tăcerii. Iubitorii mersului pe două roţi sunt aşteptaţi la cea de-a doua ediţie a Marşului Tăcerii, prin care sunt comemoraţi bicicliştii care au decedat în urma unor accidente rutiere. Evenimentul va fi organizat în aceeaşi zi în mai multe oraşe din întreaga lume. Prima ediţie a manifestării a avut loc în 2003, în White Rock Lake din Dallas, SUA, la iniţiativa lui Chris Phelan. Ideea a fost preluată şi în alte oraşe, iar acum marşul se desfăşoară în zeci de ţări de pe toate continentele. Până acum şi-au anunţat participarea la marş peste 250 de oraşe.

Acţiunea se desfăşoară în fiecare an în cea de-a treia miercuri din luna mai. Ora de plecare este aceeaşi în fiecare ţară şi anume 19.00, realizându-se astfel un marş continuu. „Este un marş lent şi mai ales tăcut. Regula de bază a acestui marş este liniştea. Fără claxoane, fără comentarii, fără nici un fel de sunet decât dacă este absolut necesar. Tăcerea este cea care va însoţi acest marş", a explicat Marian Vulupe, inițiatorul manifestării.

Punctul de întâlnire va fi intrarea în Parcul Izvor dinspre Casa Poporului, iar traseul va fi: Parcul Izvor, strada Izvor, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Libertăţii, Piaţa Unirii, Piaţa Alba Iulia şi retur pe Bulevardul Unirii către Parcul Izvor. Ora de întâlnire este 18.30, iar plecarea va fi la ora 19.00. „La fel ca şi anul trecut, cred că o idee bună ar fi să venim îmbrăcaţi în alb, ca şi evocare a bicicletelor fantomă", a mai afirmat Marian Vulupe.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite