La MŢR se construieşte o casă din hârtie, ca-n Zimbabwe
0Specialiştii de la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) şi de la Atelierul de Carte, ajutaţi de voluntarii ONG-ului MaiMultVerde au început să construiască, foaie cu foaie, prima casă, de dimensiuni reduse, din hârtie reciclată.
Acest tip de locuinţă ecologică, dar de dimensiuni mai mari, a fost inventată în 2009 de o companie elveţiană, iar prima locaţie în care a ajuns a fost Zimbabwe, la cei care au rămas fără acoperiş deasupra capului din cauza dezastrelor naturale.
La MŢR, o casă în acelaşi stil se va construi din o tonă de deşeuri din hârtie. Materia primă va fi obţinută prin prepararea fibrelor de celuloză după reţete tradiţionale, însă doar cu scopul de a a trage un semnal de alarmă pentru ca oamenii să conştientizeze că pot schimba ceva în privinţa mediului înconjurător, începând cu un simplu gest de aruncare a hârtiei la coş.
Deşeuri pe post de mortar
Turnarea cărămizilor, a stâlpilor, grinzilor şi acoperişului se va face exclusiv mecanic, prin presarea stratificată. Această tehnică unică şi inedită de presare conduce la creşterea rezistenţei. Componentele vor fi unite, la final, prin folosirea pastei de hârtie ca mortar, iar prin uscare materialele stratificate şi mortarul vor forma o masă compactă, complet integrată.
În paralel cu etapele construcţiei, în atelier se vor ţine workshop-uri educaţionale gratuite, prin care copiii, studenţii şi publicul larg pot interacţiona cu un meşteşug străvechi – realizarea de hârtie manuală, învaţă cum să reutilizeze deşeurile de hârtie şi devin observatorii direcţi ai ridicării căsuţei. Workshop-urile vor urma în perioada 12 mai – 18 august, în fiecare miercuri între 10:00 – 14:00 şi sâmbătă între 15:00 – 17:00.