Începe Festivalul de artă vizuală Spotlight 2022

0
Publicat:

Festivalul de artă vizuală Spotlight 2022 începe joi în Capitală, Calea Victoriei şi Arcul de Triumf urmând să fie destinaţii speciale la cea de-a şasea ediţie.

Festivalul de artă vizuală Spotlight 2022
Festivalul de artă vizuală Spotlight 2022

Spotlight aduce la Bucureşti, timp de trei zile, cele mai recente proiecte în domeniu ale artiştilor români.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Locaţia principală a Spotlight 2022 va fi Calea Victoriei, între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român. În fiecare seară de festival, între orele 19,00 şi 23,00, traseul de pe Calea Victoriei va fi animat de personaje 3D, instalaţii interactive, proiecţii de video mapping şi lucrări de VR.

MotionLab, prima echipă din România nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume, Circle of Light Moscova, a pregătit pentru Spotlight - Made in RO un spectacol impresionant de video mapping şi sound design pe faţada Cercului Militar Naţional. Alte clădiri iconice ale oraşului transformate la Spotlight de lucrări de video mapping vor fi Teatrul Odeon, Hotel Novotel şi Arcul de Triumf.

Publicul Spotlight este invitat să compună muzică din particulele poluante din aer în instalaţia "Particle Composer", semnată de artistul Denis Flueraru şi plasată în faţa Hotelului Novotel.

În faţa Muzeului Naţional de Artă al României, opt creaturi animate 3D vor prinde viaţă în instalaţia VR "Folklore Creatures - BestiAR". Creaturile digitale sunt realizate în cadrul XR Month de artiştii români Alex Dohotaru, Augmented Space Agency, Irina Bako, Reniform şi Dan Pecete.

Inspirată de SuperLiga României, instalaţia interactivă "Go Super" din Piaţeta Teatrului Odeon va prezenta momente de glorie din istoria fotbalului românesc într-un spectacol vizual impresionant propus publicului de partenerul principal al ediţiei - Superbet.

Centrul distracţiei la Spotlight va fi în faţa magazinului "Muzica", unde atmosfera de petrecere dată de instalaţia Discoball va fi întreţinută de muzica bună transmisă live de Radio Europa FM.

Piaţa Revoluţiei va găzdui două instalaţii de light-art: "Human Head", creată de start-up-ul românesc Humans.ai, este o instalaţie de video mapping pe o sculptură de mari dimensiuni, iar instalaţia Kaleidoscope a celor de la Kaustik a pregătit pentru publicul Spotlight o experienţă imersivă de culoare, lumină şi sunet, ce reconstruieşte universul hipnotizant al unui caleidoscop. Înalt de patru metri şi lung de opt metri, caleidoscopul supradimensionat invită vizitatorii să păşească înăuntru şi să se lase purtaţi de iluzia de culoare şi lumină.

În Parcul Kretzulescu, Galeria Galateca va prezenta instalaţii inspirate de tema sustenabilităţii ce aparţin unor artişti şi start-up-uri aflate la prima participare la Spotlight.

După ce a expus la Festivalul de Arhitectură din Londra, la ARUP Phase2 Gallery şi Shenzhen Design Week, arhitectul Vlad Ţenu va participa la Spotlight #6 cu instalaţia de light art despre sustenabilitate "Miniplex House of Light". Start-up-ul de design românesc WOOBA aduce un tribut lui Constantin Brâncuşi cu instalaţia "Manifest pentru echilibru", o coloană modulară din lemn provenit din surplusul producţiilor de mobilier din România. Tot din portofoliul Galeriei Galateca, instalaţia Ioanei Haluga invită participanţii Spotlight să îşi facă selfie cu "Păzitorul".

Una dintre vedetele ediţiei, instalaţia de light-art "Lumi.Nativ" compune în perspectivă un motiv tradiţional din şapte structuri de metal şi lumină led la o distanţă de trei metri una faţă de cealaltă. Realizată de Noiseloop Studio în cadrul Festivalului FORMA 2 Cultural Local din Târgu Mureş, instalaţia va fi amplasată la Spotlight - Made in RO pe trotuarul Muzeului Naţional de Artă al României.

Prezent pentru prima dată la festivalul Spotlight, "Monument for" integrează două statui emblematice din Bucureşti şi Arcul de Triumf în programul ediţiei din acest an. Pe traseul de pe Calea Victoriei, statuia lui Mihai Eminescu de la Ateneul Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare vor fi animate de proiecţii de video mapping în cadrul programului "Statui Vii", campanie ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.

Al doilea spaţiu din Spotlight 2022 este Arcul de Triumf, care va fi activat pe 16 octombrie printr-un eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului. Centenarul Arcului de Triumf va fi marcat în cadrul Spotlight de "Monument for", un spectacol de video mapping pe faţada construcţiei. Publicul este invitat să descopere şi interiorul monumentului printr-o expoziţie tematică legată de istoria vremii. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite