FOTOGALERIE Surorile mai mici ale lui Mark Zuckerberg. Fetele pasionate de programare, pregătite în tabără de Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

31 de eleve şi studente înnebunite după informatică sunt pregătite timp de o săptămână într-o tabără dedicată lor, la iniţiativa Facebook şi InfoArena.

STL, grafuri şi hashuri, discuţii cu ingineri de Facebook şi antreprenori, laser tag, discuţii până târziu cu prietenele de calculator, PD, Greedy, Backtracking, bowling şi un prânz delicios. În faţa laptopurile, fetele se relaxează înaintea începerii cursului cu o incursiune pe Facebook, un like, mesaje şi photo upload. E a cincea zi de Girls Programming Camp şi fetele deja s-au adunat în sala de conferinţe de la Hotelul Rin Central din Capitală, retroproiectorul este pregătit şi ele mai mult decât curioase. Sunt 31 de eleve şi studente din toată ţara alese pe sprânceană în urma unor probe dure de informatică. Într-un domeniu în care pentru o fată e uneori la fel de greu să pătrundă ca în armată, fetele sunt încurajate să nu se lase păgubaşe la prima aroganţă a vreunui băiat doxa în informatică.



Click pe imagini pentru fotogalerie

Cristina Petrovici, fost intern la Facebook şi coordonatoarea programului, are o viziune mai nuanţată a problemei discriminării. „Uneori pentru o fată care este bună la informatică este greu să-şi continue pasiunea din cauza unor ironii, la fel cum poate fi şi pentru un băiat care vrea să facă PR. Este şi vârsta când nu prea ştiu să socializeze, aşa că băieţii au tendinţa să izoleze fetele din grup, la olimpiade sau la concursuri”, explică tânără studentă în anul al doilea la Facultatea de Informatică de la Universitatea din Bucureşti.

image

Vor să plece să studieze în străinătate

Iulia Tamaş nu s-a lăsat deloc intimidată când s-a găsit singura fată într-un grup de 23 de băieţi în lotul naţional de informatică. „M-am simţit foarte bine şi mândră că am reuşit să pătrund în grup”, explică fata pe care cel mai mult o enervează să-şi vadă calculatorul închis. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploieşti şi dacă ar fi să mai primească o notă de zece pe lângă cea la informatică, aceasta ar fi dată pentru hotărârea sa. „Mă gândesc să aplic în State la o facultate pentru că eu îmi doresc să fac biologie computaţională, un domeniu pe care în România n-aş putea să-l fac. Este cel mai apropiat lucru de medicină pe care îl poţi face cu programarea”, explică Iulia.

Iar pasiunea cu care vorbeşte despre informatică demonstrează că nu s-ar lăsa sub nicio formă dată la o parte de vreun băiat, cu toate că ei par să fi cucerit primii domeniul. „Poţi face atât de multe cu informatica, sunt atâtea ramuri, încât nu ai de ce să te limitezi”, spune eleva.

Cătălina Cangea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „I. L Caragiale” din Ploieşti, este îndrăgostită de doi ani. „Până în clasa a X-a nu mai făcusem cunoştinţă cu informatica la acest nivel performant, mi-am dat seama că îmi place foarte mult datorită profesoarei mele de informatică”, explică fata care ar putea da pe spate orice băiat care se crede stăpânul calculatoarelor. Şi ea vrea să studieze în afară, dar parcă i-ar mai da României o şansă şi s-ar întoarce. Dacă ar fi să schimbe ceva, ar tăia din zecile de discipline de liceu şi ar face mai mult loc practicii. Diana C., colega Cătălinei de liceu, nu a avut de luptat doar cu prejudecăţile colegilor băieţi, ci trebuie să-i convingă şi pe părinţii ei că asta i se potriveşte. „Părinţii mei sunt împotrivă, cred că e un domeniu de bărbaţi”, spune fata care e convinsă să le demonstreze contrariul. Echilibrul îl găseşte în cărţi. „Îmi place mult să citesc. Devorez orice carte”, spune fata plină de energie.

Ideea taberei este de altfel de a le păstra viu entuziasmul exact la vârsta în care fetele ar putea abandona pasiunea pentru alta „mai feminină”. „Noi ne-am adresat elevelor şi studentelor din anul întâi şi al doilea pentru că acum este exact perioada în care le putem motiva şi încuraja să nu renunţe. Multe dintre fete se pierd pe drum sau nu mai încearcă să facă performanţă, ajung doar să predea la gimnaziu, cu toate că au potenţial. Sperăm să le ajutăm astfel, de aceea am adus şi tot felul de speakeri care să le motiveze, cum au fost cei doi, Nikolay Valtchanov şi Sophia Chung, Software Engineers la Facebook”, a explicat Cristina Petrovici. Tabăra se încheie duminică.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite