FOTO Povestea unui loc altfel din Bucureşti: Palatul Vechiturilor, depozitul de amintiri cu iz nemţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Georgescu, un bucureştean de 45 de ani, a transformat vechiturile într-o afacere: închiriază rafturi din magazinul său tuturor celor care au de vânzare astfel de obiecte. Palatul Vechiturilor este, de fapt, un muzeu în toată regula, cu excepţia faptului că toate exponatele sunt de vânzare.

La doi paşi de staţia de metrou Piaţa Muncii, la parterul unui bloc de pe aglomerata şosea Mihai Bravu din Capitală, se află Palatul Vechiturilor. Este un concept unic în România, implementat de bucureşteanul Dan Georgescu (45 de ani), care are la bază principiul: oricine are obiecte vechi pe-acasă, dar de care nu mai are nevoie, le poate vinde aici. Astfel, bucureşteanul şi-a propus să salveze şi să valorifice, în acelaşi timp, obiectele vechi.
După uşa îngustă de la intrare, se deschide o altă lume: mii de obiecte vechi, dar foarte bine întreţinute, îţi fac cu ochiul de pe rafturile amenajate în două camere de apartament. Machete de avioane, celebrele sticle de lapte sau de sifoane, scaune vechi, cărţi şi jucării îşi aşteaptă cumpărătorii într-o atmosferă unică. Pe fundal se aud melodii vechi de pe un vinil care se învârteşte încet într-un pick-up la fel de vechi.

„Noi ne axăm pe ideea de redistribuire, de reciclare. Oamenii vin să ne aducă obiecte vechi pe care le au în casă, dar pe care nu le mai folosesc şi vor să le vândă. În funcţie de mărimea obiectului, de locul în care va fi aşezat şi de durată, percepem un tarif“, explică Dan Georgescu (foto dreapta).

image

Aceste tarife sunt afişate chiar la intrarea în magazin, lângă un coşuleţ vechi în care sunt amestecate zeci de perechi de cercei. Preţurile percepute încep de la 4 lei, dar pot ajunge până la 170 de lei pentru obiectele mai mari de un metru, care sunt expuse în magazin pentru o lună.

De cele mai multe ori, povesteşte proprietarul, preţul cu care va fi scos la vânzare un produs este stabilit chiar de el, după o calibrare a celui propus de persoana care vine să lase obiecte la Palatul Vechiturilor.

Idee importată din Germania

Povestea Palatului Vechiturilor a început în 2013, când Dan Georgescu a pus punct carierei de corporatist şi a decis să-şi deschidă afacerea lui. Aşa a început să-şi schiţeze în minte fel de fel de scenarii. „Aşteptam un concept care să mă agaţe şi, în timp ce mă documentam, am aflat despre o idee din Vest. Apoi am fost în Berlin ca să văd care e piaţa de profil (n.r. – piaţa obiectelor vechi) de acolo. Eu nu sunt un colecţionar de vechituri, dar treaba asta este sarea şi piperul unui concept“, mărturiseşte proprietarul magazinului de vechituri. 

După ce a văzut o afacere asemănătoare în Germania, s-a întors în Capitală, a adaptat modelul nemţesc şi a deschis un veritabil palat al vechiturilor, unde românii pot să-şi scoată la vânzare obiectele de care nu mai au nevoie, în loc să le arunce la gunoi. La început, cea mai mare temere a sa a fost că nu va avea cum să aprovizioneze magazinul şi că nu va exista o piaţă pentru a putea vinde vechiturile.

image

Am avut o surpriză în primele şase luni, pentru că aveam o problemă în ceea ce priveşte restocarea magazinului. Nu ştiam de unde să mai luăm marfă, se vindea imediat“, spune Dan Georgescu.

„O radiografie a societăţii“

La Palatul Vechiturilor se găsesc de toate: telefoane, ceasuri, bibelouri, casete, maşini de scris, maşini de cusut, aparate de radio, călimări cu cerneală şi alte mii de lucruri, fiecare cu povestea lui şi fiecare trezind nostalgie. „Eu zic că magazinul ăsta este o radiografie a societăţii noastre. Dacă te uiţi aici, poţi observa cine sunt oamenii, ce au ei în casă. Cumpărătorii sunt din toate categoriile sociale, de la oameni bogaţi până la oameni obişnuiţi. S-a întâmplat să vină să cumpere de aici şi cei care aveau nevoie de obiecte pentru anumite scene din reclame sau din filme. Obiectele sunt vechi şi foarte potrivite pentru amenajarea unui decor inspirat“, precizează Dan Georgescu, adăugând că magazinul lui este o sursă bună şi pentru recuzita Teatrului Naţional din Bucureşti.

Totul este de vânzare

În prima cameră a magazinului, chiar la intrare, se află şi cel mai scump obiect din Palatul Vechiturilor, o adevărată comoară, care este scoasă la vânzare pentru 2.600 de lei.
„Este o pendulă de pardoseală. Este de ceva timp aici, dar după o lună, oamenii decid, de obicei, ce vor face cu obiectele pe care ni le aduc. Fie le retrag, fie le mai lasă. Acesta este şi motivul pentru care înfăţişarea magazinului nostru se schimbă de la o săptămână la alta“, spune Dan Georgescu. În aceeaşi încăpere, pe un birou vechi din lemn, se află obiectul de suflet al proprietarului: un microscop performant cu lentile de cea mai bună calitate, care, de curând, a fost scos la vânzare cu 600 de lei. „Este perfect funcţional“, precizează Georgescu.
În afară de rafturile pe care sunt expuse obiectele din Palatul Vechiturilor, totul este de vânzare, de la tablouri până la pixurile care se află pe biroul din lemn. Nostalgicii pot cumpăra din Palatul Vechiturilor sticle de lapte, cu 10 lei, sau chiar sticle de sifon, cu 35 de lei.

Sprijinit pe un suport de fier, cu aripile îngălbenite şi deteriorate de trecerea timpului, un avion este expus în prima cameră a Palatului. Este macheta unui avion din 1960, realizată integral din lemn. Este printre cele mai frumoase obiecte de aici şi se vinde cu 100 de lei.

Trusa plăcerilor

Printre miile de obiecte găzduite în Palat, în urmă cu câteva luni, a fost adus şi cel mai ciudat dintre ele. „La un moment dat, a venit un domn să-mi lase o valiză pe care o avea în podul casei şi nu ştia ce sunt instrumentele din ea. Când am deschis-o, am văzut că în interior se află un motor electric, care produce nişte şocuri electrice, şi am început să mă documentez pe internet să văd despre ce este vorba“, povesteşte amuzat proprietarul magazinului.
După o lungă documentare, acesta a reuşit să identifice obiectul. De fapt, trusa aflată în valiză era un dispozitiv vechi care, în urmă cu zeci de ani, le ajuta pe femei să-şi producă singure plăcere. Acesta era destul de cunoscut în perioada 1915-1950. De asemenea, obiectul era folosit şi în alte scopuri, de exemplu, în tratamente de menţinere a tinereţii. 

image

15 lei costă o sticlă de lapte din perioada comunistă

Vechituri şi fapte bune

Obiectele ieftine sunt depozitate în cea de-a doua cameră a Palatului Vechiturilor, în special cărţi. Puse în ordine una peste alta, majoritatea cărţilor sunt din donaţii, iar una se vinde cu 2 lei. Banii obţinuţi din vânzarea lor ajung la cei care au cu adevărat nevoie de sprijin. Astfel, fondurile se duc spre o fundaţie care are în grijă 200 de micuţi cu probleme grave de sănătate. „Mi-a venit ideea să-i ajut pe copii după ce s-a întâmplat de mai multe ori să găsesc la uşă donaţii. Oamenii nu aveau nevoie de nimic, voiau doar să le doneze“, precizează Dan Georgescu.
Lângă colecţia de cărţi se află o altă comoară din Palatul Vechiturilor: mii de viniluri aranjate în cutii de carton, pe care sunt scrise genurile muzicale din care fac parte melodiile de pe discuri.

„Sunt cel mai mare vânzător de viniluri din Bucureşti, am în total 7.000. Aici este locul ideal pentru cei care vor să-şi completeze colecţia de viniluri“, precizează proprietarul Palatului Vechiturilor.

Preţul unui disc diferă foarte mult de conţinut. Spre exemplu, cele care au poveşti pentru copii se vând cu 5-6 lei bucata, în timp ce vinilurile cu muzică veche de calitate ajung şi la 45 de lei. Dan Georgescu susţine că în Palatul Vechiturilor nu există „preţuri psihologice“: „Aici, produsele au preţuri clare şi niciodată n-o să apară pe vreo etichetă 9,99 lei“, declară el.

image

Un nou palat

La sfârşitul lunii martie, Dan Georgescu şi-a extins afacerea, deschizându-şi un nou magazin cu vechituri în zona Piaţa Universităţii din Capitală. Noul magazin este ceva mai mic, însă este la fel de frumos şi de cochet ca acela de la Piaţa Muncii. „În ceea ce priveşte banii, în fiecare lună, sunt rulaţi în jur de 10.000 de euro în magazin (n.r. – cel din Piaţa Muncii)“, spune patronul.
Programul celor două Palate ale Vechiturilor este de luni până sâmbătă. În timpul săptămânii, magazinele sunt deschise în intervalul orar 9.00-19.00, în timp ce sâmbăta sunt deschise de la ora 9.00 până la ora 13.00. 

7.000 de viniluri are Dan Georgescu în colecţia sa de la Palatul Vechiturilor.

Sticle de lapte şi sifoane – pentru nostalgici, pendulă de pardoseală – pentru amatorii de artă

“Noi ne axăm pe ideea de redistribuire, de reciclare. Oamenii vin să ne aducă obiecte vechi pe care le au în casă, dar pe care nu le mai folosesc şi vor să le vândă. În funcţie de mărimea obiectului, de locul în care va fi aşezat şi de durată, percepem un tarif”, spune Dan Georgescu, proprietar.

Mai puteţi citi:

VIDEO Secretul Elixirului Dragostei, dezvăluit la Cluj

Destinaţie recomandată de Lonely Planet: Povestea Muzeului Farmaciei din Cluj

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite